Bruegel in het Pajottenland

Parabel van de blinde Bruegel de oude

In 2019 krijgt schilder Pieter Bruegel de Oude (1525 – 1569) een jaar lang de aandacht die hij verdient. In het Pajottenland wordt nu al volop nagedacht hoe dat jaar invulling te geven.

 

Pas in 1563 strijkt Pieter Bruegel neer in Brussel. In die paar jaar tot aan zijn dood schildert hij de meeste schilderijen die van hem zijn bewaard gebleven. Hij laat zich graag inspireren door het Pajotse landschap. Geen wonder dus dat in 2019 – 450 jaar na zijn dood – de schilder uitgebreid wordt herdacht in het Pajottenland.

Sinds een aantal jaar al kan je in Sint-Anna-Pede, een deelgemeente van Dilbeek, een Bruegelfietsroute en een Bruegelwandeling volgen. Langs het parcours van de wandeling staan negentien reproducties van zijn schilderijen. De wandeling vertrekt aan de kerk van Sint-Anna-Pede (Herdebeekstraat 176) in Itterbeek en is bewegwijzerd. De kerk figureert op zijn monumentale doek ‘Parabel van de blinde’ uit 1568 (zie foto hierboven).

Ook in Peer kan je trouwens sporen van Bruegels werk terugvinden.

Nieuwe recreatie

Een tachtigtal studenten Recreatie- en Leisuremanagement van de Erasmushogeschool Brussel werken een ‘Bruegel-pad’ uit. Het pad moet het Pajottenland met Brussel verbinden. “De studenten focussen op de recreatieve ontwikkeling van het Pajottenland, inspelend op het landschap, streekidentiteit en – producten. Ze gebruiken de sterkten en de zwakten van de streek om het toeristisch aanbod te optimaliseren”, zegt Alwin Loeckx van het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei. (maf/foto grf)