Het nieuwe Zwin is vooral een mooi wandelgebied

Wandelnetwerk Zwin

Het nieuwe Zwin is sinds deze zomer open en lokt heel wat bezoekers. Het wandelnetwerk rond het Zwin is nog niet helemaal af, maar nu al kan je een prachtige lusvormige wandeling maken van het Zwin tot het Zoute en terug. Eén groot nadeel: de parking kost 6 euro.

 “Een echte schande”, zegt een dame naast ons terwijl ze haar parkingticket laat valideren. Een oudere wandelaar pikt in. “Vroeger was de parking hier gratis. Nu betaal je 6 euro vanaf dat je hier dertig minuten staat. De provincie West-Vlaanderen wil overal geld uitslaan.” Navraag leert ons dat de parking in beheer is bij een privé-firma. Voorlopig blijft het bedrag wat het is, klinkt het. Je betaalt 6 euro voor maximaal vier uur parkeren. Per uur erbij betaal je 2 euro extra. Het eerste half uur is gratis. Een ticket voor het nieuwe Zwin kost 10 euro (online) en 12 euro ter plaatse. Reken maar na als je met een gezin van vier eens het Zwin wil bezoeken.

Prachtig wandelen

Je hoeft het domein helemaal niet te betreden. Via een wandeling langs het wandelnetwerk Zwin leer je het omliggende landschap kennen. Hier landen ook vogels aan de lopende meter en het is een pak goedkoper. Wij stellen een wandeling voor van 8,5 kilometer. Je vertrekt aan de parking van het Zwin. Je wandelt via de rand van het Zwin tot in de duinen en tot aan zee waar je lange tijd de kuststrook volgt. In het Zoute volg je de lanen met de prachtige statige huizen om wat verder dwars door grasland terug naar de duinen te wandelen. Via duinbosjes kom je weer op de startplaats. De wandeling is minder geschikt voor kinderwagens en niet geschikt voor rolstoelen. Op het terras van de cafetaria van het Zwin kan je uitblazen en genieten van een streekbier. We volgden deze knooppunten: 6 – 7 – 11 – 12 – 22 – 21 – 4 – 14 – 13 – 9 – 8 – 7 – 6 – 1. (maf/foto maf)