Gespot: zendmast in natuurgebied

radio-amateur, lid van ONFF

Victor Charlie Foxtrot… Een reeks bizarre klanken waait ons tegemoet in een verlaten natuurgebied in Puurs. Blijkt dat Luc Van Campenhout uit Buggenhout daar zijn zendmast heeft neergezet. Luc is een radio-amateur die natuurgebieden activeert.

In België zijn zo’n twintig ‘activators’ actief die in hun vrije tijd natuurgebieden gaan activeren over heel het land. Ze maken deel uit van een wereldwijde beweging. Het idee is ontstaan in Rusland. Het principe gaat als volgt: je poot je materiaal – een laptop, autobatterij, een zendmast en soms nog zonnepanelen – neer in een natuurgebied en je begint uit te zenden. “Waar we uitzenden, moeten we ook een foto nemen om te bewijzen dat we er wel degelijk geweest zijn”, zegt Luc wiens roepnaam ON2LVC is. Alle locaties worden opgelijst op de gemeenschappelijke website van ONFF. ON is de radioprefix voor België en FF staat voor Fauna en Flora.

Erkend natuurgebied

Als we Luc treffen in de Molenbeekvallei nabij Puurs heeft hij er al 180 keer contact gehad met andere radio-amateurs uit heel Europa die zich net als Luc in een natuurgebied genesteld hebben. “Elke vrije dag trek ik er op uit om een natuurgebied te activeren. Ondertussen hebben we er al meer dan 600 geactiveerd. Enige spelregel is dat het om een erkend natuurgebied gaat die in beheer is door bijvoorbeeld Natuur en Bos of Natuurpunt.” Rest de vraag waarom iemand zoiets doet? “In de eerste plaats voor het contact met de natuur. Met de contacten die je legt, kan je awards verdienen. Per 44 natuurgebieden krijg je een award.” Luc krijgt wel meer dan enkel toevallige voorbijgangers te zien. “Af en toe komt wel eens een nieuwsgierig beestje piepen: een konijn, wilde eenden of een zwijn.” De radio knarst. We nemen afscheid. Luc doet zijn koptelefoon aan. “Hier Scheldevallei…” De rest gaat verloren in de wind. (maf/foto maf)