Interactieve teutenwandeling in Hechtel-Eksel (Limburg)

Teut in Hechtel-Eksel

De Teuten hebben hun stempel gedrukt op het dorpszicht van Eksel. Met een interactieve teutenwandeling door de gemeente leer je hun gebruiken en hun erfgoed helemaal kennen. Thijs de Teut leert je 2,5 kilometer lang alles over deze oude handelsgilde.

De arme landbouwgrond dwong verschillende inwoners van Eksel vanaf de zestiende eeuw een ander beroep te kiezen. Ze werden Teuten, rondreizende handelaars die negen maanden lang van huis waren. Ze trokken door Noord- en West- Europa en brachten heel wat luxegoederen mee naar huis. Bedrijven als C&A en Unilever zijn ontstaan uit teutenfamilies. De Teuten waren strak georganiseerd in gildes of compagnieën. Ze bleven handel voeren tot begin twintigste eeuw.

Animatie op klein scherm

In Eksel vonden ze het hoog tijd het erfgoed rond Teuten ook voor het toerisme te ontsluiten. Een gratis app met interactieve wandeling moet daar voor zorgen. “De tocht is ongeveer 2,5 kilometer lang en voert je mee langsheen de belangrijkste teutenhuizen in de gemeente”, zegt Isabelle Schorpioen van de dienst Toerisme en Vrije Tijd. “Onderweg krijg je aan de hand van animatiefilmpjes en tekstfragmenten uitleg over het teutenverleden van het dorp.”

De wandeling start en eindigt op het Kerkplein van Eksel.

Download de gratis app ‘teutentocht’ in de Google Play Store of de App Store.

(maf/foto toerisme Hechtel-Eksel)