Oost-Vlaanderen Wandelen

Filliers Wandelroute in Deinze: mooier dan dit wordt de Leie niet

De Filliers wandelroute (7,8 km) in Deinze laat je genieten van het polderachtige landschap tussen het centrum van Deinze en de Leie. Onderweg passeer je het handbedieningsveer Bathio en de openbare zwemvijver Vosselare Put.

 

Verrassing om de hoek: Iedereen kapitein

Het Handbedieningsveer Bathio aan Vosselare Put biedt een welkome afwisseling op de wandeling. Wedden dat je kinderen het de max vinden? Aan de ene kant van de oever zit je nog in de ‘beschaving’, aan de andere kant heerst de absolute stilte.

 

Filliers wandelroute (21)

De wandeling start aan jeneverbrouwerij Filliers.

 

Parkeren doe je best vlakbij de Filliers brouwerij (Leernsesteenweg 3, Deinze). Aan de overkant van de brouwerij is er een kleine parking voorzien (Filliersdreef) met picknickbank. We raden aan hier niet te picknicken, want de Leernsesteenweg is nogal druk. Je passeert op je 7,8 kilometer lange wandeling mooiere picknickplekjes.

 

Volg deze zeshoekige bordjes.

Volg deze zeshoekige bordjes.

Het begin van de route is niet goed aangegeven. Aan de overkant van de straat vind je een klein straatje. Een bord geeft aan dat het straatje dood loopt. Je kan er als wandelaar wel in. Het straatje passeert de achterkant van de mooie brouwerij Filliers in Deinze. Kijk niet achterom als je het straatje ingaat, want een wegwijzer leidt je de andere kant op. Dat is verkeerd aangeduid.

Wandel dit rustige straatje door, met blik op de velden achter de brouwerij. Het Leielandschap strekt zich zo voor je uit. Al gauw kom je in een woonwijk terecht waar wel wegwijzers staan. Je komt uit aan Vosselare Put waar je jezelf met het handbedieningsveer Bathio kan overzetten.

Filliers wandelroute (7)

Bathio is een van de twee handbedieningsveren in Vlaanderen. De andere ligt in Damme.

Eens aan de overkant vallen alle geluiden weg. Je volgt de Oude Leiarm tot je aan de Leie in Astene uitkomt. Hier draai je op naar rechts. Moest je naar links gaan, kom je even verderop uit op Astene-Sas, een van de meest gefotografeerde plaatsen van de Leiestreek.

Ongekende rust aan de Oude Leiearm.

Ongekende rust aan de Oude Leiearm.

Naar rechts dus waarna je een hele tijd De Leie blijft volgen. Kijk ongegeneerd binnen in de tuinen van de gelukzakken die vlakbij het water wonen. Velen hebben zelfs een bootje liggen. Op zondag zie je de inwoners soms aperitieven aan hun teakhouten tafel aan de waterkant.

Kijk ongegeneerd binnen in de tuinen die grenzen aan De Leie.

Kijk ongegeneerd binnen in de tuinen die grenzen aan De Leie.

Je merkt het als je weer in het centrum van Deinze komt als je de gebouwen van dierenvoeders Versele-Laga passeert.

Even opletten nu. Net voor een bocht naar rechts van de Leie kom je aan een kruispunt (de Elfdorpenfietsroute passeert dit kruispunt). Hier moet je naar rechts. Dit is niet goed aangegeven. De aanduiding staat een straat verderop, goed verscholen achter de bomen.

Vanaf hier blijf je in de beschaving. Eens de woonwijk gepasseerd, kom je terug uit aan de parking waar je avontuur begonnen is.

 

Fiche van de Filliers wandelroute (7,8 km)

Pluspunten:

 • Perfect te doen met rolstoel en/of kinderwagen
 • Heel wat rustbanken en vuilbakken langs de wandeling

Minpunten:

 • Niet goed bewegwijzerd
 • Weinig schuilplaatsen bij regen

 

Deze route kruist:

Fietsroutes:

Milieuroute (50 km) in Astene

Elfdorpenroute (50 km) in Deinze

 

Wat vond jij van de Filliers wandelroute? Geef hieronder gerust je mening en je punten op tien voor deze route.

Marijn Follebout, 8 januari 2016

 

Laat een reactie achter

3 reacties

 • Dag Marijn wij deden deze namiddag bij zeer zonnig weer deze filliersroute. Bedankt om dit voor ons uit te stippelen. Je aanwijzingen ivm de weg waren zeker nuttig ! De rust voorbij de overzetboot waar je van sprak was er wel niet … Een enorme drukte van mensen en auto’s voor die zwemvijver ( Vosselaerput ?), dus wellicht een meer rustige wandeling om buiten het seizoen te doen .
  Bij die vosselaerput was wel een cafetaria met terras , waar we iets konden drinken.
  Vanaf we langs de leie liepen was het wel rustig !

  We proberen een volgend weekend zeker en vast nog 1 van je andere uitgestippelde routes uit. Groetjes !

 • Gisteren de Filliers wandelroute gewandeld…
  Op de eerste plaats heel moeilijk op de start te vinden en slecht aangeduid, te weinig bordjes.
  Echt wel ergernis!
  Lang stuk langs het water, saai!!