Wandelen West-Vlaanderen

Nieuw fenomeen: bierwandelingen

Beerwalk Kortrijk

Sinds sommelier Sofie Vanrafelghem  streekbieren nationale bekendheid geeft, ziet ook het toerisme het marktpotentieel van het heerlijk gerstenat in. Denk bijvoorbeeld maar aan Plan Bier in Oost-Vlaanderen, de meimaand die in Vlaams-Brabant officieel wordt uitgeroepen als biermaand en Tournée Locale in september in de Westhoek.

 

Beerwalk is een nieuw idee uit de koker van eventorganisator ’t Hooghuys. Tot nu toe werden vier historische bierwandelingen uitgewerkt in Antwerpen, Brugge, Gent en Kortrijk, telkens in samenwerking met een lokale brouwerij. Een bierwandeling duurt drie uur, kost 39 euro per persoon (5 proeverijen inbegrepen) en wordt begeleid door een gids.

 

Eerste pijpleiding

Wij mochten aansluiten bij de nieuwe bierwandeling in Kortrijk waar samen met Toerisme Kortrijk en brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem een wandeling (+/- 2 km) door de binnenstad werd gecreëerd. De brouwerij viert dit jaar het 125-jarig bestaan.

De wandeling vertrekt aan café Den Bras op het Stationsplein waar het dorstlessende Oud Bruin wordt gedegusteerd. Onderweg wordt de link gelegd tussen het bier LeFort en de vroegere gelijknamige brouwerij op Het Plein, nu een gevestigde bakkerij met restaurant. De nabijheid van de Leie bleek zowel een zegen als een vloek voor de brouwers. Begin twintigste eeuw bleek het Leiewater zwaar vervuild door de vlasindustrie. Brouwerij La Nouvelle Espérance, kortweg brouwerij Lust, besloot een pijpleiding vanuit Bossuit (= Scheldewater) tot in de binnenstad aan te leggen om  met proper water te kunnen brouwen. Een miljoenenoperatie. Eind jaren zestig kwam brouwerij Lust in handen van brouwerij Haacht.

Broeltorens Kortrijk - Beerwalk

De Leie – met op de achtergrond de bekende Broeltorens – was zowel een zegen als een vloek voor de Kortrijkse brouwers.

 

De bierwandeling is doorspekt met luchtige historische anekdotes. De toehoorders hangen aan de lippen van de gids. Zoals in het Begijnhof. Wat nu het mooiste plekje van Kortrijk is, was ooit verloederd tot een bordeel. Het losbandig vertier werd nog in de hand gewerkt door de brouwerijen die er een mooie omzet boekten.

 

Boeiende kennismaking

Het is soms wat veel info in één keer. Er moet blijkbaar veel verteld worden in drie uur, maar de consumpties – lees: proeverijen – maken veel goed. Dan kan er ook eens over bier in het algemeen gefilosofeerd worden en hoeft het niet de hele tijd over Vander Ghinste en zijn Kortrijkse brouwcollega’s te gaan.

Je zal er niet zat van worden, maar de BeerWalk is wel een boeiende kennismaking met een al even boeiende stad. Het is een fijne, weliswaar niet goedkope, manier om een stad als Kortrijk te bezoeken. De Beerwalk is niet geschikt voor vrijgezellenfeesten, wel voor koppels of kleine vriendengroepen die een leuke namiddag willen beleven.

Laat een reactie achter