Antwerpen Wandelen

Het Pagadderpad in Dessel: ravotten omdat het mag

Pagadderpad Dessel

Kinderen warm maken voor een boswandeling. Een onmogelijke opgave. In Dessel hebben ze er iets op gevonden met het Pagadderpad (2,5 km), een supertoffe wandeling waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten en zich vuil maken. Een gewaarschuwd ouder…

 

Verrassing om de hoek: Hindernissen op het water

Halverwege de wandeling is een hindernisparcours opgesteld in het water. Het vergt wat evenwichtstraining om je hier recht te houden. We doen de hindernis verschillende keren tot het water in onze schoenen komt. Van alle doe-opdrachten onderweg is dit ongetwijfeld de leukste.

 

 

Gratis parkeren doe je onder de SAS4-toren (Nieuwedijk 72Z) in Dessel. Neem een handdoek mee voor onderweg. Voorzie droge kledij voor na de wandeling. We volgen de gele bollen met een meisje op.

Logo Pagadderpad Dessel.

Volg deze gele bollen.

 

Twee pagadders testen het bospad

“Moeten wij daar op?” Lowie (7 jaar) wijst vol ontzag naar de 37 meter hoge SAS4-toren. Hij heeft hoogtevrees, maar wil het niet toegeven. Aangevuurd door zijn oudere broer Lukas (9 jaar) vatten ze de beklimming aan. Na 217 treden staan we boven. Het uitzicht is fenomenaal. “Het kanalenkruispunt is een unicum in Europa”, zegt de torenwachter ons later. Hier kruisen de kanalen Bocholt – Herentals, Dessel – Schoten en Dessel – Kwaadmechelen. Naast de kanalen liggen de vele uitgestrekte Kempense Meren. Die zijn ontstaan na gigantische zandwinningsprojecten. Verschillende meren – denk maar aan het Zilvermeer in Mol – zijn nu natuur- of recreatiegebied. Bij helder weer, zoals vandaag, zie je zelfs de mijnen van Beringen. Je brengt alles nog dichter als je door de gratis 360°-telescoop kijkt.

SAS4-toren in Dessel

Lowie (vooraan) en Lukas amuseerden zich volop met het Pagadderpad. De SAS4-toren op de achtergrond.

De SAS4-Toren is elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang. Onder de toren kan je picknicken.

Het bezoekerscentrum aan de voet van de toren is open van woensdag tot zondag, telkens van 13 tot 17 uur (tot en met 15 oktober). In juli en augustus is de toren ook open op dinsdag van 13 tot 17 uur.

Aanstekelijk enthousiasme

Het Pagadderpad start naast de toren. Met touwen klauter je tot op de voetgangers – en fietsersbrug. Hou je kroost bij de hand, want wielertoeristen komen hier gevaarlijk snel uit de bocht.

Dit zou wel eens het succesproduct van Toerisme Dessel kunnen worden

Na de brug sla je links het bos in. Lukas en Lowie zijn niet te houden en zetten het op een lopen. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk.

Pagadderpad Dessel

Lukas (links) en Lowie stormen het bos in.

We balanceren op afgezaagde boomstronken, volgen een kort hindernissenparcours in het bos, springen over een uitgedroogde beek, mikken met dennenappels naar een korf en duiken weg voor laaghangende takken. “Al die opdrachten zijn wel leuk”, hijgt Lukas, “maar het liefste van al loop ik door de bossen.” Lowie moet even getroost worden. Hij is onzacht in contact gekomen met enkele brandnetels.

Pagadderpad in Dessel

Lachen, gieren, brullen!!!!

 

Vaartketsers naspelen

Het pad geeft uit op de vaart waar een stevige boomstronk ligt. “Touwtjetrek”, vragen de kinderen zich af? Bij verschillende opdrachten geeft het pagadder-meisje in de gele bol wat uitleg. Hier stelt ze voor om de ‘boomstamboot te trekken als echte vaartketsers’. “Gekke naam. Wie zijn dat nu weer?”, wil Lowie weten.

Een vaartketser is iemand die vroeger met paarden de boten op deze kanalen voorttrok. Binnenvaartschepen hadden vaak geen motor. Om toch vooruit te komen werden de boten voort getrokken door paarden. Het geluid van hun hoeven op de kasseien van het jaagpad maakte een ketsend geluid, vandaar de naam. In oorlogstijd wanneer de paarden werden opgeëist, trokken mannen, vrouwen en kinderen de boten voort.

Pagadderpad in Dessel

Lukas als vaartketser.

De idee dat kinderen hier ooit te werk werden gesteld, is een eye-opener voor de negenjarige Lukas. “Ik ben blij dat ik nog altijd kan ravotten en spelen als ik er zin in heb. Ik had toen niet graag geleefd”, zegt hij eerlijk. En weg is hij, terug het bos in voor het tweede deel van de wandeling.

Echte waterratten

Halverwege het pad passeer je een klein rustig kabbelend beekje. Het blijkt ons hoogtepunt van de wandeling. Beide pagadders zijn niet te houden en storten zich op het hindernisparcours in het water. “De max”, klinkt het in koor.

Pagadderpad Dessel - hindernisparcours water (2)

De leukste hindernis van het Pagadderpad: het waterparcours.

Lowie is iets te driest en sukkelt in het water. Lukas helpt hem op het droge. “Vind je het erg dat ik nu vuil ben?”, vraagt een bedremmelde Lowie aan zijn mama. “Tuurlijk niet”, lacht die laatste. “Waarom heb ik anders propere kleren mee in de auto?”

Je kan hier kiezen om ofwel op het droge je wandeling verder te zetten ofwel op blote voeten een honderdtal meter door het beekje te waden. Aan het volgende kruispunt zet je je wandeling verder aan de zoom van het bos.

Katapult schieten

Haasje-over, zigzaggen als een ree tussen paaltjes… doe-opdrachtjes genoeg. De verveling slaat nooit toe. Lukas en Lowie ondergaan alles zonder mopperen.

Kattenkwaad uithalen, doen ze maar al te graag. Een levensgrote katapult houdt ons zeker tien minuten zoet. Even een lesje katapult schieten en – lap – beide kwajongens zijn er volledig mee weg. We sprokkelen tientallen dennenappels die al vlug in het wilde weg in het rond vliegen. “Vetcool”, vindt Lukas.

Pagadderpad Dessel - katapult schieten

Elke bengel wil met deze katapult schieten.

 

Tevreden pagadders

Een van de laatste opdrachtjes in het bos is een teleurstelling voor de kleine Lowie. De muziekinstrumenten hangen te hoog in de boom. Hoe hard hij ook zijn best doet, hij raakt zelfs met zijn vingertoppen de windorgels niet. Terugblikkend vindt hij de waterpret het leukste moment van de volgens hem te lange wandeling. Lowie heeft geen wandelbenen, wel ravotbenen. Lukas – weetgierig als hij is – vond het vooral leuk dat hij ook iets bijgeleerd heeft over de vaartketsers. Alvast twee tevreden pagadders.

Na al dat geravot is het bijzonder leuk om aan te schuiven in de Pannekoekenboot waar ze 285 verschillende soorten pannenkoeken hebben! De boot ligt aan de fiets- en voetgangersbrug waar de wandeling begint en eindigt.

(Marijn Follebout, 6 april 2015)

 

Fiche Pagadderpad

Algemeen

*Start: SAS4-Toren, Nieuwedijk 72Z, Dessel. Onder de toren is een ruime gratis parking.

* Neem een handdoek mee onderweg.

*Voorzie droge kledij voor na de wandeling.

*Het pad is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

*Stevig schoeisel is een vereiste.

*Onze wandeling (beklimming van de toren inbegrepen) nam anderhalf uur in beslag.

*Volg de gele bollen met een meisje op.

 

Positief:

*Veel beleving op maat van kinderen van 6 tot 14 jaar.

*2,4 kilometer is perfect doenbaar voor die leeftijd.

*Ligging van de Pannekoekenboot is ideaal…

 

Negatief:

*Hier zit meer in. Er is een som van +/- 20.000 euro geïnvesteerd voor de aanleg van het Pagadderpad. Als het pad aanslaat, zou Toerisme Dessel nog extra middelen – lees: nog meer beleving – kunnen voorzien. Het zal het bezoekersaantal van de SAS4-toren gevoelig de hoogte injagen. Mijn mening: dit zou wel eens het succesproduct van Toerisme Dessel kunnen worden.

 

Het Pagadderpad kruist:

Fietsroutes:

  • LF35 Kempen – Haspengouw
  • LF51 Kempenroute

 

Wat vind jij van het Pagadderpad? Geef hieronder gerust je mening en je punten op tien.

 

 

Laat een reactie achter

3 reacties

  • Ook de foto zoektocht voor de kids in het prinsenpark in Retie is de moeite waard om met kids te doen 😃 niet te lang , toffe opdrachtjes en we zijn nog eens een keertje buiten geweest en heel belangrijk , het kost niets , het hoeft niet duur te zijn , om het plezierig te vinden😉

  • Vandaag hebben we met onze familie een bezoek gebracht aan Dessel, we kunnen er inkomen dat dat mensen uit de stad genieten van deze wandeling, voor ons als inwoners van landelijke gemeenten (Meeuwen-Gruitrode, Bree, Dilsen-Stokkem) was het een heuse tegenvaller (de tegenvaller) van ons familieweekend. Dit hebben wij allen in onze achtertuin! Enkel de tien meter aan de beek kon ons bekoren.