Oost-Vlaanderen Wandelen

De Kordaalroute: adellijk wandelen door een unieke brok natuur

Kordaalroute

Hoewel Nokere vooral bij fietsminnend Vlaanderen bekend is, weet het dorp aan de rand van de Vlaamse Ardennen dankzij de bewegwijzerde Kordaalroute ook wandelaars te charmeren. De 6 kilometer lange wandeling trekt rond en over Nokereberg. Het Kordaalbos, een schitterend brokje natuur, en twee adellijke kastelen liggen op de route. Het breedbeeld op kasteel Casier is misschien wel het meest gefotografeerde plekje van Oost-Vlaanderen. De Kordaalroute fleurt in de lente helemaal op dankzij de wilde boshyacinten en andere voorjaarsbloemen.

 

Verrassing om de hoek: het zegegebaar van de wielertoerist

Het is zondag. Traditioneel een dag waarop wielertoeristen elke uithoek van de Vlaamse Ardennen verkennen. Een fietser juicht als hij de top van Nokereberg bereikt, een ander maakt een zegegebaar alsof hij net de kassei van Parijs-Roubaix heeft gewonnen. De met kasseien geplaveide Nokereberg is geen loodzware helling (350 meter lang – hellingsgraad 7%), maar spreekt wel tot de verbeelding. Hier ligt bijvoorbeeld de aankomstlijn van Nokere Koerse: ooit een kermiskoers, nu een voorjaarsklassieker met internationaal aanzien. Ook in vele andere eendaagse wielerwedstrijden wordt Nokereberg vaak opgenomen in het parcours.

 

 

Praktisch

*Parking: Gratis parking aan het buurthuis Nocra achter de kerk. Volg vanaf het centrum van Nokere de pijltjes ‘langparkeren’.

*Start: De Kordaalroute start aan het begin van het tegelpad achter het buurthuis.

*Bewegwijzering: Volg de zeshoekige bordjes. De route is goed bewegwijzerd.

*Afstand: 6,2 km

*Niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens

*Reliëf: licht glooiend

*De wandelwegen zijn in goede staat. Voor de doortocht door de weiden en het Kordaalbos zijn stevige wandelschoenen aan te raden.

*horecatips:

Eetcafé Het Handelshuis (Nokeredorpstraat 45): Kleine honger en tearoom. Uitgebreid terras. Judith en Steven namen de zaak van hun gepensioneerde tantes over.

Brasserie Tanderus (Nokeredorpstraat 30): omwille van het terras en de verrassende kaart. Open van donderdag tot en met zondag.

Restaurant Het Landhuys (Nokeredorpstraat 26): omwille van zijn uitgelezen keuken en omwille van de patisserie die er op zondagnamiddag en in de zomer elke dag wordt geserveerd.

 

Kordaalroute

De Kordaalroute is een kindvriendelijke route. Met weidebloemen maken de kinderen een krans voor hun mama.

 

 

De vallei van de Hollebeek

De zon schijnt, de kinderen zijn uitgelaten en talrijke vogels in de vele verspreide bosjes rond Nokere kwetteren vrolijk hun lied. De Kordaalroute is een uitgelezen lentewandeling. Waar de mannen en vrouwen in ons gezelschap Nokere tot nu toe enkel met de fiets doorkruisten, doen we het nu te voet. De uitspraak “hadden we dat maar geweten, dan waren we hier al veel eerder komen wandelen”, van een jonge moeder na de wandeling spreekt boekdelen.

Het tegelpad achter het buurthuis leidt ons de wat hoger gelegen velden in. Achterom kijkend zien we nog net de daken en de kerk van Nokere. Het dorp ligt immers in de vallei van de Hollebeek op de ‘flank’ van Nokereberg. Rondom ons kleurt alles groen. De bomen staan in knoppen, de boeren bewerken het veld voor een nieuwe zaaipartij.

Kordaalroute - Nokere

Vanaf het tegelpad achter het buurthuis heb je een mooi zicht op de vallei van de Hollebeek.

 

Op het einde van het pad manen we de kinderen aan tot kalmte. We stappen de drukke Waregemsestraat op naar links. Hoewel de maximumsnelheid beperkt is tot 70 km/uur, lijkt het of snelheidsduivels zich daar niets van aantrekken.

 

Nieuwsgierige koeien

Het hoogtepunt van de reis is de wandeling door het natuurreservaat Kordaalbos. Een collega-blogger omschreef het zo: “Ik waande me zelfs even in een stukje Ierland.”

Kordaalroute - Nokere

Geniet boven op de Kordaal even van het uitzicht.

 

Waar de Kordaalweg het Kordaalpad wordt, passeren we een sluis en komen we in een ruime weide met koeien. Eerst is er bij beide partijen wat argwaan. Als de koeien zien dat we geen kwaad in de zin hebben, komen ze een beetje dichterbij. Enkele kinderen willen de koeien gaan strelen, maar dat lijkt ons een minder goed idee.

 

Erosie door konijnen

Een sas brengt ons in het kleine Kordaalbos, een natuurreservaatje van amper 5,5 ha. Kordaal betekent ‘kort’ of ‘eng’ dal. Tot eind 18e eeuw maakte dit bos deel uit van een groter bos van zo’n 200 ha. Natuurpunt beschermt en onderhoudt het bosje dat door Pasar verkozen werd als mooiste natuurplekje van de gemeente. De gele dotterbloemen en witte bosanemonen verspreiden een aangename lentegeur.

Kordaalbos

Het Kordaalbos is niet groot, maar er houden zich wel veel vogels op.

 

Het pad blijft de rand van het bos volgen, terwijl de Kordaalbeek zich meanderend een weg zoekt aan de voet van de heuvel. De Kordaalbeek ontspringt enkele honderden meters oostwaarts van het bos. Het bronbos mag dan wel klein zijn, het vormt een onuitputtelijke inspiratiebron voor wetenschappers. Zo bevindt zich net hier de grens tussen zandig en lemig Vlaanderen.

Aan het begin van het bosje wordt een gat in de grond afgeschermd door een deurtje. Een intrigerend mysterie voor de kinderen die zich nog een kilometer verder het hoofd breken over deze “geheime gang”. In werkelijkheid bevond zich hier vroeger een waterput. Begin jaren negentig werd deze door enkele natuurvrienden uitgekuist en afgesloten in de hoop dat zich hier vleermuizen zouden vestigen in de winter. Die zijn er helaas niet gekomen. Wel zouden zich hier elke winter een twintigtal watersalamanders komen vestigen.

Langs het pad en op de helling merken we soms diepe konijnenputten. Ze baren de vrijwilligers van Natuurpunt zorgen, want bij hevige regenval zorgen de putten voor erosie van het wandelpad. De konijnen zijn hier minder graag gezien. Hier zijn het vooral de vogels die worden gekoesterd, zoals de buizerd, sperwer of grote bonte specht. Aan de rand van het bos broeden ook enkele koppels steenuilen.

Kordaalbos

De afgezaagde knotwilgen vormen het perfecte podium voor het jonge volkje.

 

Pittig klimmetje

Via een draaihekje verlaten we het natuurgebied en nemen we links de Holstraat. Over een afstand van 300 meter klimmen we 20 meter tot de top van Nokereberg. Het gemiddelde hellingspercentage is 5,7%, op het steilste punt 8%. Ook wandelaars hebben hun ‘cols’ te geselen. De kinderen laten het niet aan hun hart komen en wijzen de volwassenen een laag overvliegende buizerd aan.

Nokereberg

Via de Holstraat komen we even weer in het centrum van Nokere, bovenop de Nokereberg.

 

Waar de Holstraat de Waregemsestraat kruist, stond tot 1927 op de rechterkant de zogenaamde ‘Botermolen’. De geschiedenis van deze korenmolen gaat terug tot voor 1450. Tientallen molenaars pachten de molen van de opeenvolgende kasteelheren van Nokere. Om een idee te geven van de waarde van deze staakmolen: In 1765 werd de molen op 700 pond geschat, terwijl de waarde van het kasteel van Nokere op 466 pond werd geschat. In de Eerste Wereldoorlog deed de molen dienst als telegrafische zendpost voor de Duitsers.

We volgen de Waregemsestraat even naar rechts om 150 meter verder het bospad op onze linkerkant te nemen. Voor we het bosje inwandelen, genieten we nog even van het prachtig panorama op het Leielandschap rond Waregem.

Kordaalroute

Nokere bevat meerdere kleine bosjes met leuke paadjes. Dit bospad brengt ons tot aan de toegangspoort van kasteel Casier.

 

Puur natuur

Dit bospad was tot na de Eerste Wereldoorlog de enige officiële weg die Waregem met Nokere verbond. Van de Waregemsestraat was toen nog geen sprake. Aan het begin van het pad wordt de aandacht getrokken door een spandoek van Het Voedselbos vzw . “Leven in harmonie met de natuur”, klinkt het veelbelovend. Via rondleidingen in de tuin en workshops proberen ze mensen te overtuigen om puur te tuinieren. Wie een moestuin aanlegt, kan er immers het hele jaar door van profiteren. Er zijn ook vormingen op maat van kinderen.

Interessant is dat ze er een Korte Keten picknick aanbieden, met producten uit de regio en uit de eigen tuin. Een picknickmand kost 15 euro per persoon en moet op voorhand gereserveerd worden via info@hetvoedselbos.be. Tussen 11 en 14 uur kan je de picknick dan ter plaatse in de tuin nuttigen. Leuk voor wie van de Kordaalroute een tocht met gezellige picknick wil maken.

Kordaalroute

Het aarden weggetje was tot na de Eerste Wereldoorlog de enige verbindingsweg met het vlakbij gelegen Waregem.

 

Koningin Paola

Het bospad verder volgend passeren we op onze rechterkant een oude versleten kasteelpoort (met elektrisch slot). Verscholen achter dicht begroeide laurierstruiken en stekelige haagplanten ligt kasteel Ruffo de Bonneval de la Fare. Oorspronkelijk stond hier een paviljoen in eigendom van het kasteel van Nokere. In 1860 bouwde de toenmalige burgemeester van Nokere op deze plaats een kasteel. Niet veel later kwam het in handen van de adellijke familie Ruffo de Bonneval de la Fare. De kleinzoon – familie van koningin Paola Ruffo di Calabria – verkocht het kasteel aan Waregems ondernemer Paul Renson (57), bekend van het gelijknamige ventilatiebedrijf. Hij liet in 2007 het kasteel grondig restaureren en woont er nog steeds.

 

Meest gefotografeerde plekje van Oost-Vlaanderen

Kruishoutem telt op zijn grondgebied maar liefst zes kastelen. Twee ervan liggen langs de Kordaalroute en worden nog steeds bewoond.

Het eerste wat opvalt als we de toegangspoort tot kasteel Casier naderen, is de monumentale Canadapopulier. De boom is 39 meter hoog en heeft een stamomtrek van 4,30 meter. Samen met een drietal andere Canadapopulieren in de Vijverdamstraat is hij beschermd als erfgoed. Vanaf de vijver krijgen we een exclusief zicht op het machtige kasteeldomein (12 ha).

“Woont daar nu een echte prinses?”, vraagt Flora (4) oprecht.

Het kasteel is genoemd naar de huidige eigenaar baron Philippe Casier (73), maar de geschiedenis van het kasteel van Nokere gaat veel verder terug. In de 12e eeuw stond hier al een ‘villa’. In de 16e eeuw werd een imposante waterburcht opgetrokken. De burcht brandde in 1596 af, maar werd kort nadien weer gerestaureerd. In 1727 kocht Mathieu-Xavier de Ghellinck, wiens familie over meerdere eigendommen in de regio beschikte, de heerlijkheid Nokere (zie ook de Rooigemsebeekroute). Hij liet het kasteel volledig herbouwen in een classicistische stijl en gaf het witte kasteel meteen zijn huidige uitzicht. Het kasteel ligt in de vallei van de Hollebeek die dwars door het prachtige domein loopt. De in 2002 overleden tuinarchitect René Pechère werd door de vader van Philippe Casier aangezocht om de Franse tuin rond het kasteel in zijn volle glorie te herstellen. Pechère is onder andere gekend voor de tuinaanleg op de Expo 58 in Brussel.

Kordaalroute

Rond het classicistische kasteel Casier ligt een prachtig domein. Vanaf de Vijverdamstraat heb je er een vrij zicht op.

 

Vrijheidsboom in het centrum

In de Spichtestraat krijgen we een goed zicht op enkele dienstgebouwen (ook 18e eeuw) van het kasteel. Net als een tweetal kleine hoevetjes zijn de poorten, deuren en ramen in het blauw en geel geschilderd, het zijn de kleuren van het kasteel. De bochtige Spichtestraat brengt ons rustig terug naar het centrum van Nokere.

Kordaalroute

De Spichtestraat vormt de zuidgrens van het imposante kasteeldomein.

 

De kinderen zijn toe aan een verfrissing en daarom vleien we ons maar al te graag neer op het terras van café Handelshuis waar de zussen Madelon en Lucille Van de Woestijne al meer dan vijftig jaar café houden.

Voor de Sint-Ursmaruskerk bevindt zich het gekasseide dorpspleintje van Nokere. In het midden van het rond punt staat een jonge linde. De linde staat er sinds 1995 en is de vierde versie van de vrijheidsboom zoals er in meerdere Belgische gemeenten een staat. In 1830 werd bij de Belgische Onafhankelijkheid een zogenaamde Vrijheidsboom geplant. De in 1993 gevelde linde had het 162 jaar volgehouden. Het perkje met de lindenboom is beschermd.

 

De heks van Nokere

KordaalrouteLinks voor de Sint-Ursmaruskerk staat het beeld van Clara de Vos, een beeld van kunstenares Eva Baets. De ‘heks van Nokere’ werd in 1634 tot de brandstapel veroordeeld. Het verhaal gaat dat de vrouw het een beetje zelf gezocht heeft door te verkondigen dat ze seks had met de duivel en vaak heksenfeesten bezocht. Lieven Kinds, heemkundige, en conservator van het Kordaalbos, ontdekte echter een andere toedracht voor haar veroordeling. Blijkt dat een familievete met haar twee schoonbroers aan de basis lag. Zij beweerden dat Clara hen geld moest (het valt vandaag moeilijk te achterhalen of ze effectief schulden had of niet). Ze daagden haar voor de vierschaar die na veertien zittingen besliste dat Clara de Vos ontegensprekelijk een heks was. Het beeld is daarom ook een eerbetoon aan alle vrouwen die in dezelfde periode onschuldig tot de brandstapel werden veroordeeld.

 

KordaalrouteIn plaats van de geplaveide Hoevebroekweg naar de parking te volgen, wandel je best via het voormalige kerkhof naast de Sint-Ursmaruskerk naar de wagen. Een zevental ijzeren kruisen staan nog overeind. De takken van de enorme treurwilg aan de ingang van het parkje wuiven lichtjes mee met de wind. Het jonge volkje blijkt enorm geïnteresseerd in de oude graven. “Liggen hier dan dode mensen”, klinkt het alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

 

Kordaalroute

De kinderen blazen even uit na al dat wandelen in het parkje naast de Sint-Ursmaruskerk.

 

Eindoordeel

De Kordaalroute is een ideale wandeling voor jong en oud. Vooral de niet verharde paden en de doortocht in de weiden vormen een absoluut pluspunt. Langs de geasfalteerde wegen is het opletten geblazen voor de vele wielertoeristen die aan een rotvaart Nokere doorkruisen. Enkel de Waregemsestraat is wat drukker qua gemotoriseerd verkeer.

De Kordaalwandeling is meer dan een ‘natuurwandeling’. Je stapt ook door het verleden van Nokere langs twee adellijke kastelen die hun stempel hebben gedrukt op de regio. In het centrum van Nokere kan je uitblazen in een van de horecazaken.

(Marijn Follebout, 19 april 2017)

De Kordaalroute passeert:

Fietsroutes

*Gele ronde van Vlaanderen – route (104 km)

*Gulden Eiroute (46 km)

*Blinkerroute (28 km)

*Gaverbeekroute (31 km)

*V-route (25 km)

*Rode MTB-route (31 km)

 

Ruiterroutes:

*Bouvelo mennerspad (38 km)

*Cross-Country ruiterspad (16 km)

 

 

Laat een reactie achter

1 reactie