Oost-Vlaanderen Wandelen

Rooigemsebeekwandelroute: het verhaal van twee ingeweken molens

Schietsjampettermolen Wannegem-Lede

Het eerste deel van de wandeling volgt de groene vallei van de Rooigemsebeek terwijl het tweede deel je naar prachtige vergezichten brengt. Het afwisselend landschap en enkele lichte kuitenbijters zijn typerend voor deze pré – Vlaamse Ardennen. De vele trage wegen vormen een extra pluspunt.

 

Verrassing om de Hoek: Schietgrage sjampetter

Net buiten het centrum van Wannegem staat de Schietsjampettermolen langs de Huisepontweg. De molen staat te koop en kan niet meer bezocht worden. Achter de molen staat een oriëntatietafel met verrekijker. Tot 1981 stond deze molen in het West-Vlaamse Houtave, deelgemeente van Zuienkerke. Hoewel tussen beide gemeenten een akkoord bereikt was over de verhuis van de molen wou de burgemeester van Zuienkerke daar toch nog een stokje voor steken. Hij liet de plichtsbewuste veldwachter van het dorp opdraven. In al zijn ijver om de verhuis tegen te houden, trok hij zijn wapen en vuurde een kogel af die in de molen terecht kwam. Enkele weken later ging de verhuis toch door. Pas in 1992 besliste een rechter dat de molen in Wannegem mocht blijven staan, maar zijn naam had hij ondertussen al…

 

 

Praktisch

*Afstand: 13 km

*Start: Markt Mullem (Mullemstraat 1) met gratis parking.

*Bewegwijzerd met zeshoekige bordjes

*Niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

*Horecatip: ‘In de Kroon’, Mullemstraat 15, Mullem. Lekkere gerechten en een breed assortiment streekbieren. Speelplein en ruim terras. Open van donderdag tot zondag. Je kan niet reserveren. In het weekend kan het er soms te druk zijn.

*De Huisekoutermolen is elke eerste zondag van 14 tot 17 uur open.

 

Het okergele dorp

Mullem is een lieflijke deelgemeente van Oudenaarde en wordt ook wel eens het okergele dorp genoemd. De gele kleur van de huizen in het dorp verwijst naar de vroegere afhankelijkheid van het kasteel dat tegenover de kerk stond op de plaats waar nu een groot huis omgeven door water staat. Als je moederziel alleen op het met kasseien geplaveide marktplein staat, heb je het gevoel dat de tijd hier stilstaat. Maar schijn bedriegt. In het weekend is het er op zonnige dagen over de koppen lopen. Dit voorportaal van de Vlaamse Ardennen is een populaire trekpleister voor wandelaars. Het is des te jammer dat in deze streek nog geen wandelnetwerk is gecreëerd.

Rooigemsebeekwandelroute

De voetwegen volgen de loop van de Rooigemsebeek.

Vanuit het centrum volgt een voetweg de loop van de Rooigemsebeek. Het smalle pad door de immer groene vallei verbindt Mullem met die andere pittoreske gemeenten Huise, Lede en Wannegem. Verschillende andere voetwegen sluiten er op aan. De in onbruik geraakte trage wegen werden begin jaren negentig hersteld toen de Vlaamse Landmaatschappij hier wachtbekkens installeerde om Mullem van overstroming te behoeden. In een weide achter de gemeente Lede passeren we een van de twee reuzegrote picknickbanken op onze route. De ander bevindt zich naast de Huisekoutermolen. De fantastische voetweg dwarst velden en volgt de rand van een moerasbos.

 

Vreemde tuin

Waar we de velden verlaten, komen we aan de achterkant van het kasteel de Ghellinck. De Wannegem-Ledestraat snijdt het kasteelpark in twee. Verder op de wandeling krijgen we een goed zicht op de voorkant van dit neo-classicistisch kasteel uit 1783. De bouwheer van toen, baron Alphonse Baut de Rasmon, dweepte met de ideeën van de Verlichting. Het kasteel op de heuvelkam moest die ideeën weerspiegelen. De adellijke en in Oost-Vlaanderen bijzonder invloedrijke familie de Ghellinck kocht het kasteel in 1859. Nu is het kasteel nog steeds in privé-bezit.

Links passeren we de grote vijver van de landschapstuin met in het midden een voor die tijd typisch cirkelvormig gebouwtje met zes rondbogen. Het had geen andere functie dan de ‘grandeur’ van het park uitstralen.

Rooigemsebeekwandelroute

De tuin moest eind achttiende eeuw de ideeën van de Verlichting uitstralen.

 

Eer aan Flandriens

De Huisepontweg is sinds 1995 een beschermd monument. Generaties Flandriens denderden over de 1,5 kilometer lange kasseistrook in aanloop naar de finale van de Ronde van Vlaanderen. Ook in 2016 zat de weg weer in het parcours.

Huisepontweg

De Huisepontweg is maar een van de vele kasseistroken in de Vlaamse Ardennen.

Op deze heuvelkam vond de Slag van Oudenaarde plaats op 11 juli 1708. De Franse legers van Lodewijk XIV delfden toen het onderspit tegen een verbond van Engelsen, Nederlanders en Pruisen. Er vielen 6.000 doden en 7.000 gewonden in slechts enkele uren tijd.

 

Hoogste punt

Molens leverden eeuwen lang in Vlaanderen een belangrijke bijdrage aan de lokale economie. Nu zijn ze een deel van ons erfgoed geworden. De vijf molenaars die zich met hart en ziel inzetten voor de restauratie van de Huisekoutermolen hebben niets liever dat wandelaars komen aankloppen. “We zijn hier in het weekend heel vaak te vinden”, zegt molenaar Jos Hooghe uit Melden, een deelgemeente van Oudenaarde. “De een komt tot rust in de sauna, ik kom tot rust bij ‘mijn’ molen.”

Huisekoutermolen

Samen met vier andere molenaars heeft Jos Hooghe de Huisekoutermolen weer maalvaardig gemaakt.

 

In 1971 kocht Paul Bauters (1935 – 2012) – “de paus van de molens”, noemt Jos hem – een bouwvallige staakmolen in Waregem. Op deze hoogte in Huise waar tot 1851 een stenen molen stond, kreeg de houten molen zijn eerherstel en werd hij opnieuw maalvaardig gemaakt. We bevinden ons hier op het hoogste punt tussen de Leie en de Schelde. Langs elke zijde van de molen krijgen we mooie vergezichten. Het uitzicht is beschermd, want rond de molen mag niet gebouwd worden omwille van het windrecht. “Een molen vraagt een zekere filosofie, een bepaalde ingesteldheid. Je werkt immers met de natuurelementen en die heb je nooit helemaal in de hand”, zegt Jos terwijl hij enthousiast de wieken laat draaien.

 

Bekende Zuidpoolreizigers

Zoals op zoveel plaatsen in de Vlaamse Ardennen kunnen we vanuit de Lange Aststraat tussen Huise en Mullem de KBC-toren in Gent zien liggen. Op deze hoogte kijken we zowel over de Leievallei richting Deinze als de Scheldevallei richting Gavere. Via een mooie dreef omzoomd met oude platanen passeren we het ‘kasteeltje’ van de familie De Gerlache, de bekende Zuidpoolreizigers. Het grote landhuis werd begin twintigste eeuw gebouwd. Het torentje is een toevoegsel uit de Eerste Wereldoorlog om de ruime omgeving goed in de gaten te kunnen houden. Later deed het dienst als chicoreidrogerij. Baron Gaston de Gerlache de Gomery (1919 – 2006) was achttien jaar lang burgemeester van Mullem, tot de fusie met Oudenaarde in 1976.

Rooigemsebeekwandelroute

De toren werd tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het landhuis toegevoegd om de omgeving te kunnen overschouwen.

Eindoordeel

De Rooigemsebeekwandeling is een topper in elk seizoen. Tijdens de zomermaanden zijn er wel meer gelegenheden om onderweg in enkele hoeves vers ijs te proeven. Vooral het eerste deel langs de beek biedt heel wat variatie. Het tweede deel speelt meer in op het panoramische zicht op de omliggende regio en is wat eentoniger.

(Marijn Follebout, 20 oktober 2016)

Wat vind jij van de Rooigemsebeekwandelroute? Laat het hieronder gerust weten.

 

De Rooigemsebeekwandelroute kruist

Wandelroutes

*GR 129 (118 km): Van Brugge naar Ronse

Fietsroutes

*Gulden Eiroute (45 km)

*Blinkerroute (30 km)

*Milieuroute (50 km)

Menroutes

*Zijldegemkouter menroute (28 km)

 

Laat een reactie achter

1 reactie

  • De Rooigemsebeekwandelroute is een aanrader. Wel drank meenemen want we hebben buiten de restaurantjes maar 1 café tegengekomen en die was niet open.

    Ook in de Driesstraat opletten dat je het paaltje naar het liekerkepad niet voorbij loopt.