Oost-Vlaanderen Wandelen

Dagtocht door het landschapspark Drongengoed

Landschapspark Drongengoed

Midden het Drongengoedbos kruisen een drietal reeën ons pad of wij het hunne. Een moment om in te kaderen. De wandeling door het Landschapspark Drongengoed in het Meetjesland herbergt wel meer verrassingen. Het Maldegemveld is een door mensenhanden gevormd heidegebied dat af en toe doet denken aan de Hoge Venen.

 

Verrassing om de hoek: Een natuurlijke poel?

Schijn bedriegt aan het Spiegelaereven in het Maldegemveld. Je hebt er een goed zicht op vanuit de tweede kijkheuvel op de wandeling. Nog niet zo lang geleden was dit ven gewoon een vijver in een tuin, met steile randen aan de oever. Natuurpunt kocht het gebied op en maakte van de vijver een natuurlijke poel door de steile randen af te graven. De kamsalamander krijgt er vrij spel.

 

Spiegelaereven landschapspark Drongengoed

Het Spiegelaereven maakt deel uit van het Maldegemveld.

 

Praktische info

*Parking: ANB-parking Krakeel, Drongengoedweg in Ursel – iets voorbij wandelknooppunt 17.

*Volg knooppunten: 16 – 15 – 14 – 13 – 12 – 11 – 10 – 9 – 3 – 2 – 1 – 26 – 27 – 28 – 42 – 41 – 40 – 29 – 30 – 31 – 32 – 25 – 24 – 23 – 22 – 17 – 16

*Wegens bosbeheer kan er soms een omleiding zijn. De omleiding staat goed aangeduid.

*Afstand: 14,5 kilometer

*Niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens. Stevig schoeisel is aan te raden.

*De wandelnetwerkkaart (6 euro) Meetjeslandse Bossen is te koop.

*Horeca op de route:

Drongengoedhoeve (Drongengoedweg 11, Ursel) – vlakbij knooppunt 13: kleine snacks, streektaart, streekbieren… Zelfs met modderschoenen word je hartelijk verwelkomd.

*Horeca niet op de route:

– Biercafé De Litanie in het centrum van Knesselare, naast de kerk: Gezellig biercafé met verrassende (streek)bieren op de kaart en een uitgebreide selectie aan whisky. Je kan er ook kleine snacks krijgen.

*Verschillende picknickbanken onderweg

*Het Landschapsinfocentrum met permanente tentoonstelling over de regio is open op zaterdag- en zondagnamiddag en bevindt zich in de Drongengoedhoeve.

 

 

Drie gezichten

Landschapspark Drongengoed bevindt zich op het grondgebied van Knesselare en Maldegem, midden het veelzijdige Meetjesland. Het mooie wandel- en fietsgebied is ontstaan door het samenvoegen en linken van bestaande natuurgebieden. Het Drongengoedbos (550 ha) is vandaag het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen.

Het is de tweede keer dat we deze wandeling ondernemen. De eerste keer was in het kader van een Pasar-reportage over modderwandelingen in Vlaanderen. Je bent gewaarschuwd. Hoe dan ook, er zal modder aan je kleven na de wandeling…

De inspirerende dagtocht door het Landschapspark toont drie gezichten: een bos met een rijke geschiedenis, een zeer jong bos en een nieuw heidegebied. Op één uitzondering na wandelen we de hele tijd op onverharde, verkeersvrije wegen. Hoewel we de drukke N44 behoorlijk dicht naderen, overheerst tijdens de wandeling toch de stilte. Cirkelend boven het bos ontdek je zeker een aantal buizerds die op jacht zijn. Met wat geluk zie je af en toe ook een eekhoorn voorbij flitsen.

Tussen knooppunt 16 en 15 passeren we rakelings het vliegveld van Ursel. In de Tweede Wereldoorlog speelde het vliegveld een belangrijke rol voor zowel de Duitse als – na de bevrijding – de geallieerde strijdkrachten. Vanaf de jaren ’50 deed het dienst als reservevliegveld voor de NAVO. Jaarlijks vinden nog een aantal luchtvaartevents plaats. Aan de Drongengoedweg start een infopad ‘vervlogen verleden’ met infoborden die de geschiedenis van het vliegveld van Ursel verhalen.

 

Ietske hoger

Midden het bos (knooppunt 13) ligt de Drongengoedhoeve. De voormalige abdijhoeve van de Norbertijnen van Drongen doet nu dienst als streekbezoekerscentrum en cafetaria. Tijdens de middeleeuwen werd op deze arme gronden vooral aan landbouw gedaan. Pas later, halfweg de 18e eeuw, zag de toenmalige abt in dat er met bosbouw meer opbrengst zou zijn. Hij liet eiken, beuken en later vooral naaldbomen aanplanten waardoor het bos zijn huidige uitzicht kreeg.

Antoine de Stoop was abt van 1740 tot 1767. Hij zorgde voor de intensieve bosbouw en liet ook de Drongengoedhoeve oprichten in 1746. Uit brieven blijkt dat de man zeer gedreven was. Hij wou absoluut zijn ideeën verwezenlijkt zien. Hij kende een tragisch einde, want in 1767 pleegde hij zelfmoord. ‘In een vlaag van zinsverbijstering’, klinkt het in de bronnen.

 

Drongengoedhoeve

De kruidentuin met op de achtergrond de 18e – eeuwse Drongengoedhoeve. Rechts een duiventoren.

 

In de kruidentuin van de hoeve groeien nog steeds geneeskrachtige kruiden. Een groep vrijwilligers werkt aan het herstel en uitbreiding van de kruidentuin. We verlaten de Drongengoedhoeve langs de hoofdingang. Vroeger lagen hier aan weerszijden vijvers waar vis in werd gekweekt. Nu resten enkel nog wat donkere grachten midden het bos.

Aan knooppunt 27 bereiken we de bosrand. Hier zie je duidelijk een ‘knik’ in het landschap. Het Meetjesland ligt relatief laag (5 – 8 meter) ten opzichte van de zeespiegel. Het Drongengoed wijkt daar van af. Het bos ligt op een zogenaamde ‘cuesta’, een heuvelrug die 30 meter boven de zeespiegel ligt.

 

Drongengoedbos

Picknick met uitzicht op het Drongengoedbos.

 

Trage wegen

We picknicken op enkele tot stoelen en een tafel gezaagde boomstronken aan de rand van het bos. Net voorbij Papinglo, nog zo’n historische abdijhoeve – die monniken hadden nogal wat te verdienen in deze streek! – trekken we de weiden in via een netwerk van trage wegen. Ze voeren ons richting Kleit, een deelgemeente van Maldgem. Een veldweggetje omzoomd door een reuzehaag brengt ons in een jong bosje. Berken zijn illustratief voor jonge bossen. De natte plekken worden overbrugd dankzij een knuppelpad.

 

Drongengoed

Knuppelpaden overbruggen de natste delen van de wandeling.

 

Je kan niet naast de aardgasleiding komende van Zeebrugge – en op zijn beurt van Noorwegen – kijken. Ondergronds slingert de pijpleiding door het natuurgebied. Bovengronds mag omwille van de veiligheid geen boom op zijn traject groeien. Het moet een huzarenwerk zijn geweest om dit hier aan te leggen.

 

Starende paardenogen

Het derde deel van de wandeling voert ons door een heidegebied. Natuurpunt heeft er zijn missie van gemaakt zoveel mogelijk heidegrond in Vlaanderen te ‘herstellen’. Dat doen ze ook in het Maldegemveld. Het moet gezegd, missie geslaagd! Hoewel ze de komende jaren nog veel werk zullen hebben om het ‘heide’ te behouden. De ondergrond is namelijk lichtjes moerassig en dus vruchtbaar. In een puur heidegebied is de grond eerder droog. Twee uitkijkpunten bieden een mooi uitzicht op het vredige Maldegemveld. “Een stukje Hoge Venen”, lezen we op een van de infoborden. Wat verder staan ons enkele Konikpaarden rustig te bespieden. De wandeling door het Maldegemveld is het hoogtepunt en tegelijk het eindpunt van deze wandeling.

(Marijn Follebout, 21 april 2017)

Wat vind je zelf van het Landschapspark Drongengoed? Laat het hieronder gerust weten.

 

De wandeling kruist:

Wandelroutes

  • Streek-GR Uilenspiegel (lusvormig en bewegwijzerd met geel en rood, 160 km, door West- en Oost- Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen.)
  • Drongengoedbos wandelroute (drie lussen, bewegwijzerd met zeshoekige gekleurde bordjes, 7 tot 8 km. Je kan de wandelingen gemakkelijk combineren met de Drongengoedhoeve als centrale as.)
  • Kabouterpad Pinnemuts (bewegwijzerd door rode paddestoelen met witte stippen, rond de Drongengoedhoeve, 2 km, leerpad gericht op kinderen.)

 

Fietsroutes

  • Drongengoed Fietsroute (44 km)

Laat een reactie achter