Fietsen Oost-Vlaanderen

De Hermesroute in Ronse: het betere klimwerk

Muziekbos

Wie gaat fietsen in de Vlaamse Ardennen weet dat er kuitenbijters op het parcours liggen. De Hermesroute (40 km) spaart niemand. Forse klimpartijen gevolgd door heerlijk lange afdalingen typeren deze lusvormige fietsroute rondom Ronse.

 

Verrassing om de Hoek: Groene vallei

Het hoogste punt van Oost-Vlaanderen is de Hotondberg (145 meter). Het vlakbij gelegen natuurgebied ‘Hotond – Scherpenberg’ is een parel om door te wandelen. Er zijn twee korte bewegwijzerde wandelingen, 4,3 en 1,8 km. Ze leiden je door de groene vallei aan de voet van de Hotondberg. Boven het café aan de Hotondberg heb je een molen die nu dienst doet als uitkijkpunt. Magnifieke vergezichten zijn je deel. Vraag de sleutel in de café.

 

 

Parkeren en zo

Parkeren is gratis in Ronse op zaterdagnamiddag, zondag en feestdagen. Op andere momenten betaal je 1 euro per uur of 20 euro voor een halve dag, maar je kan er ook voor kiezen buiten het stadscentrum te parkeren en dan tot aan startplaats Hoge Mote te fietsen.

Alternatieve gratis parkings:

 • Centrum Louise-Marie (ligt op de route)
 • Hotondberg (Zandstraat 2) in Kluisbergen (ligt op de route)
 • Achterkant sporthal Ronse in de straat Biest (ligt op de route)

Wij parkeerden net buiten de betaalzone van Ronse. Start is aan de Hoge Mote (De Biesestraat 2) waar de toeristische dienst is gevestigd.

De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

Hermesroute - Hotondberg

De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

 

Stad in transitie

Tot in de jaren negentig was Ronse een grijze stad. De gloriedagen van de textielnijverheid in de jaren ’30 van de twintigste eeuw waren al lang vergeten. Toen waren hier wel 530 textielbedrijven actief. De een na de ander ging over kop. De laatste jaren worden de bijna 600 industriële relicten in de stad aangepakt, en met succes. Ofwel worden ze gesaneerd ofwel krijgen ze een herbestemming door er bijvoorbeeld een cultureel centrum in onder te brengen of er lofts in te richten. Het resultaat is dat Ronse stap voor stap weer aantrekkelijk wordt, ook voor de toerist.

Ronse - weefgetouw en 200 jaar oude beuk in De Vrijheid

Een weefgetouw in stadswijk ‘De Vrijheid’ met daarachter een 200 jaar oude beuk waar vroeger de galg stond.

Een leuke manier om Ronse te bezoeken is met de Smaakkaart. Je betaalt 15 euro voor een aantal lekkere kleine streekgerechtjes op verschillende locaties. Je wandelt langs de Hermescrypte, door de Passage en ontdekt de stadswijk De Vrijheid.

 

Fiertelommegang voor Hermes

De relieken van de heilige Hermes worden meegedragen tijdens de Fiertelommegang (32,6 km). De zondag na Pinksteren stappen zo’n 6.000 Ronsenaars mee in deze stoet. Hermes wordt aangeroepen tegen krankzinnigheid. Hij is de mannelijke tegenhanger van de heilige Dymphna die in Geel wordt aanbeden. De Ommegang maakt een ruime boog rond de stad en volgt ongeveer het parcours van de Hermesroute.

Hermes leefde rond het jaar 120 van onze jaartelling. Volgens de legende was hij een stadsprefect wiens zoon miraculeus genezen werd door de toenmalige paus. Hermes bekeerde zich tot het Christendom, maar werd prompt opgepakt door de troepen van de keizer en ter dood veroordeeld.

Na historisch onderzoek – onder andere door Jezuïeten in de zeventiende eeuw – blijkt dat deze legende verzonnen werd door een Franse bisschop in de negende eeuw. Hermes heeft wel degelijk echt bestaan, maar hij zou eerder een Grieks missionaris zijn geweest die in Rome het evangelie kwam prediken. Een andere piste stelt dat hij een slaaf of vrijgelatene was. De Romeinen gaven hun slaven wel vaker godennamen (Hermes is de naam van de boodschapper van de goden) om er mee te spotten. Sowieso wordt er van uitgegaan dat hij de martelaarsdood is gestorven en daarom werd bijgezet in de oudste catacomben van Rome.

 

Niets dan ‘hoogte’punten

De toon wordt meteen al bij het vertrek gezet met een steile helling. Ronse ligt immers in een ketelvormig dal met aan alle zijden – uitgezonderd één, maar daarover later meer – hellingen. De hele route krijgen we het ene na het andere fantastische panorama op Ronse voorgeschoteld.

Jammer dat het net vandaag bijzonder heiig is wat nefast is voor de foto’s. In Vlaanderen kennen we deze uitdrukking niet, in Nederland wordt er vaak mee uitgepakt. Heiig betekent dat er een beperkt zicht is doordat er uiterst kleine droge deeltjes in de lucht zweven. Er hangt als het ware een sluier of een waas over het landschap terwijl het wel mooi weer is.

Wees alert in de afdalingen. Je bent zo een wegwijzer voorbij.

Eerlijk is eerlijk, de eerste lus van de route in de omgeving van de Muziekberg is de mooiste. Het voorspel door de bossen wordt langzaam opgebouwd. De tocht door het gehucht Louise-Marie is bijzonder mooi en het hoogtepunt op de Muziekberg (147 meter) is de max. Hier kan je een korte wandeling maken.

Het gehucht Louise Marie ligt deels in Maarkedal en deels in Ronse. Het werd gesticht in 1850 en genoemd naar Louise Marie van Orléans, de eerste koningin van België (1812 – 1850). Dat het gehucht zo genoemd werd, is eerder toeval. Op 11 oktober 1850, de dag van de eerste steenlegging van de kerk Onze-Lieve-Vrouw van La Salette, stierf Louise Marie aan de gevolgen van tuberculose. Meteen een reden om haar te eren. Naast de kerk, aan de zijgevel van café De Hardvliegers, hangt een borstbeeld van de koningin.

Borstbeeld van koningin Louise Marie in het gehucht Louise Marie

Borstbeeld van koningin Louise Marie.

 

De Muziekberg wordt zo genoemd omdat het lijkt alsof de bladeren van de bomen muziek maken door de nooit aflatende lichte bries.

De Muziekberg is een getuigenheuvel. Drie miljoen jaar geleden was het nog een zandbank aan de kust van de ondiepe en tropische Noordzee. Tijdens WOI werden alle bomen gerooid. Na de oorlog werden bijzonder veel beuken geplant. Nu vinden op de top van de Muziekberg – vlakbij de Geuzentoren – ingrijpende werken plaats om een meer gevarieerd loofbos te verkrijgen.

Muziekbos

Het Muziekbos is een prachtig wandelgebied.

Vanaf Boekzitting gaat het pijlsnel naar beneden tot aan de IJshoeve. Halverwege de helling moeten we stevig in de remmen voor een bende kleuters die op stap zijn met ezels. Aan de Ronse-kant van de Muziekberg valt heel wat recreatie te beleven, met onder andere jeugdherberg De Fiertel en het avonturenparcours aan de IJsmolenhoeve .

Korte uitstapjes in Wallonië

Na het oversteken van de drukke N48 bevinden we ons in Wallonië, op grondgebied van het heksendorp Ellezelles. We merken dat zich hier veel Vlamingen aan het vestigen zijn. Het zijn vooral Vlaamse bouwfirma’s die de grond verkavelen.

We passeren de Moulin du Cat Sauvage. Deze staakmolen werd in 1750 gebouwd en is nu een beschermd dorpsgezicht die soms nog wordt gebruikt voor demonstraties. Let op de zwarte kat bovenop de molen. Jammer dat de molen langs zo’n drukke baan ligt, want het zou mooi picknicken zijn op het gras onder de molen.

Moulin du Cat Sauvage

Moulin du Cat Sauvage in Ellezelles.

Band met Doornik

De Hoogdeurnestraat is een scherpe afdaling met strategisch gelegen bochten. Na de afdaling bevinden we ons in een lang vlak stuk, de westelijke open kant van Ronse zeg maar. De stad heeft altijd een nauwe band met Doornik heeft gehad. De reden is louter geografisch. Er hoeven bijna geen hoogtemeters genomen te worden om tot in Doornik te geraken.

Eens ‘de vlakte’ over volgt een bijzonder zware klim tot in de Drielindenstraat. Vanaf de Karnemelkbeekstraat beklimmen we een flank van de Kluisberg. Dat we hier de Ronde van Vlaanderenstraat eventjes volgen, zegt genoeg over het belang van Kluisbergen voor de jaarlijkse hoogmis van de wielerwereld.

Hermesroute

De Hermesroute doet ook Kluisbergen aan.

Hoogste punt van Oost-Vlaanderen

Richting Zulzeke komen we in de vredige kalmte van de heuvels die deze kleine deelgemeente van Kluisbergen omringen. De Hotondberg, het hoogste punt van Oost-Vlaanderen, ligt ook op zijn grondgebied. Een witte molen doet dienst als uitkijkpunt. Als het café eronder open is, vraag er dan zeker naar de sleutel van de molen. Heb je tijd, probeer dan ook een wandeling mee te pikken in het bos Hotond-Scherpenberg.

De Hotondmolen

De witte Hotondmolen op de Hotondberg.

De Zandstraat is geen leuke straat om op te fietsen. Vrachtwagens passeren ons op minder dan een halve meter aan topsnelheid. We krijgen wel mooie zichten op Ronse tijdens de afdaling tot aan de N60. Niet veel verder nemen we een klein straatje, Broeke, naar rechts. Deze brengt ons scherp dalend tot in het centrum van Ronse, vertrekpunt van onze tocht.

Eindoordeel: De Hermesroute (40 km) is een route voor wie graag in één keer doorfietst. Er zijn wel enkele aanraders onderweg voor een mooie natuurwandeling. Er is maar één echt minpunt en dat is de razende drukte in de Zandstraat aan de Hotondberg. Aanrader is om voor of na je route nog een bezoek aan Ronse in te plannen.

Marijn Follebout, 13 mei 2016

Wat vind jij van de Hermesroute? Laat het hieronder gerust weten.

 

De Hermesroute kruist:

Fietsroutes:

 • LF6 in Ronse (360 km). LF6 loopt van Kanne (LIM) naar Vleteren (WVL).
 • Blauwe Ronde van Vlaanderen – route (78 km) in Louise Marie.
 • RAVeL du Pays des Collines in Ellezelles (6 km): Spoorlijn 87 van Ellezelles naar Flobecq. Niet lusvormig.
 • Mountainbikenetwerk Vlaamse Ardennen (406 km) met start aan de sporthal in Ronse
 • Eddy Merckx route (46 km) in Kluisbergen

Wandelroutes:

 • Fiertel Ommegang (32,6 km) bijna de hele route
 • Muziekbos wandelroute (11 km) in Louise Marie
 • Geuzentorenpad (3 km) op Muziekberg
 • Panorama wandelroute (15,7 km) in Zulzeke => Volgens ons een van de mooiste wandelingen in de Vlaamse Ardennen
 • Natuurgebied Hotond-Scherpenberg in Zulzeke. Hotondpad is 4,3 km en Scherpenbergpad is 1,8 km. Je kan beide lussen ook combineren.

Ruiterroute:

 • Scheldemeersen menroute (25 km) in Zulzeke

 

 

Laat een reactie achter