Wandelen West-Vlaanderen

Kinderen baas in Het Land van Streuvels

Wandelnetwerk Land van Streuvels

Hinkelen, haasje-over, verstoppertje… Kinderen kunnen zich ongeremd uitleven tijdens een wandeling. Het Land van Streuvels in het zuiden van West-Vlaanderen is het jongste wandelnetwerk van het land. Dankzij een slim rooster van avontuurlijke trage wegen hoef je je langs deze paden nooit te vervelen. Wij wandelen rond en op Tiegemberg, 82 meter boven de zeespiegel.

 

Verrassing om de hoek: Avonturenparcours in het bos

Ooit was het een oord voor bezinning en meditatie. Nog vroeger was het een plek waar mirakels plaats vonden. Nu is het Sint-Arnolduspark veeleer een speelbos geworden. De leuke speeltuin ligt tussen knooppunten 88 en 84. Als je naast de glijbaan de helling op kruipt, kom je in een apart stuk bos waar een avonturenparcours werd aangelegd. Geef je kinderen hier vrij spel. Ze hebben het verdiend!

 

 

Praktisch

*Afstand: 6,5 km

*Parking: Markt van Tiegem (gratis).

*Volg knooppunten: 33 (markt) -> 32 -> 31 -> 52 -> 51 – > 50 -> 38 -> 39 -> 40 -> 41 -> 42 -> 43 -> 75 -> 76 -> 77 -> 78 -> 90 -> 87 -> 88 -> 84 -> 83 -> 82 -> 81 -> 37 -> 36 -> 33 (markt).

*Afwijking tussen knooppunten 78 en 90:

Waar de straat Meuleberg een scherpe bocht naar links maakt, ligt net voorbij een gietijzeren hek op je rechterkant een pas onlangs geopend bospad met houtsnippers. Je vermijdt zo een gevaarlijk stuk straat op Tiegemberg (knooppunt 90). Waar het pad uitkomt op Tiegemberg blijf je rechtdoor afdalen richting knooppunt 87.

*Geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

*Horecatip: Achiel en Hector (Kaankouter 4). Je passeert er al na 1 kilometer. Koffie- en theeschuur en eigen gebak. Bieren van lokale brouwers. Enkel open in het weekend van 13.30 tot 18 uur. Toffe speeltuin voor de kinderen. Gezellige locatie.

 

De copywriter in Streuvels

Wist je dat Stijn Streuvels (1871 – 1969) nonkel Guido moest zeggen tegen Guido Gezelle? Zijn moeder was de zus van de priester-dichter.

Stijn Streuvels

Stijn Streuvels

Streuvels bezong in zijn romans vaak het landschap in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen. Hij schreef in 1908 op bestelling zelfs het werk ‘Tieghem: het Vlaamsche lustoord’. Een uittreksel: ‘(…) Je kiest voor een uitje naar Tiegem uitsluitelijk voor plezier, de jongelingen en jongedochters die aan geen godsvrucht denken en alleenlijk het luid verzet zoeken van een schone wandeling in lustig gezelschap. Maar dat kan immers niet anders: de ligging is er te goed voor geschikt en de aantrekkelijkheden zijn er te menigvuldig (…)’. Het werk zorgde voor een sterke stijging in het aantal toeristen naar Tiegem.

Niet te verwonderen dat de omgeving van Anzegem en Otegem vorig jaar herdoopt werd tot Wandelnetwerk Land van Streuvels.

 

Voor je er aan begint

Vier tips voor wie met jonge kinderen gaat wandelen:

*Las voldoende stops in, ongeveer om de kilometer.

*Voorzie minimum één speelplein op je route.

*Hou hen bezig. Speel tikkertje waarbij je enkel vooruit mag lopen. Je kan ook verstoppertje spelen waarbij de kinderen een eind voor je uit lopen, ergens op de weg een sjaal of muts achterlaten en daar in een straal van 50 meter verstopt zitten.

*Stap mee in hun fantasiewereld. Vertel hen bijvoorbeeld dat je op zoek gaat naar het Land van Langvergeten. Het speelplein kan dan het beloofde land zijn.

 

Patroon van de brouwers

Onze wandeling vertrekt op de markt van Tiegem en maakt een lus rond het dorp. Hier zwaait Sint-Arnoldus al sinds 1040 de plak.

De beschermheilige van jonge gezinnen en patroon van de brouwers en molenaars werd in 1040 in Tiegem geboren. Patroon van de brouwers omdat hij tijdens een van zijn vredesmissies door Vlaanderen mensen had opgeroepen bier te drinken in plaats van het besmet water. Sint-Arnoldus werd ook aangeroepen tegen oogziekten, keelkwalen en kanker.

Via de achterkant van de kerk dalen we rechts af naar de Neerstraat. Vijf kilometer verder staat de voormalige kolencentrale van Ruien als een baken in het landschap.

 

Tikkertje op het grindpad

Een eerste rustpunt vinden we in de koffie- en theeschuur ‘Achiel en Hector’. De kinderen leven zich uit op de speelweide en amuseren zich kostelijk met de boerderijdieren terwijl wij van een ‘slow coffee’ genieten.

Het grindpad Drieskouter stijgt lichtjes. Om de pijn wat te verzachten en onze kinderen vooruit te jagen, spelen we tikkertje. Net voor we de grote baan Westdorp bereiken, leggen we het spel even stil om allen samen veilig de drukke straat over te steken. In de Bergstraat gaat het steil naar beneden.

 

Appelen en peren

Waar we terug beginnen te klimmen, slaan we links een appel- en perenboomgaard in. Ideale locatie om er verstoppertje te spelen. Met het vooruitzicht dat ze straks op een speelplein mogen spelen, krijgen we de kinderen weer in beweging.

Wandelnetwerk Land van Streuvels

Tegelpaden typeren het Land van Streuvels.

Mooie panorama’s

Onze kroost zal het worst wezen, maar de volwassenen zijn vooral te spreken over de vele vergezichten. De ene keer krijgen we een zicht op de Scheldevallei met de heuvels van de Vlaamse Ardennen, de andere keer kijken we in de richting van de Leie dieper het West-Vlaamse binnenland in. Naast de oriëntatietafel op knooppunt 77 betrappen we een hartstochtelijk jong koppel tot grote hilariteit van de kinderen. Aan de condooms op de grond te zien, spreken hier wel meer koppels af ‘om van het uitzicht te genieten’.

Wandelnetwerk Land van Streuvels

Oriëntatietafel vlakbij de Belzebubberg.

Aan het eind van het tegelpad passeren we op onze rechterkant de resten van de Belzebubbergmolen. Althans volgens een infobord, want de ‘zate’ – het platform waar de molen op rustte – is volledig overwoekerd door het struikgewas.

De Belzebubberg dankt zijn naam aan het volksgeloof dat de duivel hier vroeger sabat hield.

De molen werd in 1936 afgebroken tijdens de verfilming van het ‘Kwade Oog’ van Herman Teirlinck in een regie van Charles Dekeukeleire. Geen fragment gevonden op YouTube, enkel in het filmarchief in Brussel zou nog een kopie bewaard zijn. De molen wordt al in geschriften van 1267 vermeld. De techniek van het malen met behulp van de wind kwam met de kruisvaarders mee uit het Nabije Oosten.

Tijdens de Franse bezetting aan het begin van de achttiende eeuw werd het kerkelijke deel van de molen verkocht aan Domien Vindevogel. Later verwierf hij ook de rest van de molen en bleef het 200 jaar in het bezit van deze familie. Zo werden de Vindevogels een bekend molenaarsgeslacht in het dorp. Een van de nazaten was Hector Vindevogel (1883- 1961), beter bekend als Torie Mulders – waarbij ‘mulder’ een synoniem is voor ‘molenaar’. Hij was dorpsfilosoof, auteur, acteur, regisseur en vooral ook een persoonlijke vriend van Stijn Streuvels. Het was Torie Mulders die Streuvels redde van een proces wegens collaboratie in de Tweede Wereldoorlog. In 1942 werd namelijk zijn boek De Vlaschaard door een Duitse studio – met nazisympathieën – verfilmd en met verregaande medewerking van Streuvels. Mulders verklaarde na de oorlog dat de afspraken voor die verfilming al van voor de oorlog dateerden.

Op de Meuleberg passeren we Huis ten Berge waar Streuvels soms te gast was. Het is gebouwd door toedoen van Vital Moreels (1828 – 1908), een ondernemer en later burgemeester, die van Tiegem een bruisend toeristisch oord wou maken. Hij is ook de man die Streuvels had gevraagd een lyrisch pamflet over Tiegem te schrijven.

Huis ten Berge - Land van Streuvels

Een moerbeiboom ligt troosteloos voor de ingang van Huis Ten Berge.

Nu is Huis ten Berge vooral ten prooi aan verval. Een moerbeiboom is omgevallen voor de ingang van het huis.

Huis ten Berge werd gebouwd voor de toen al bekende Aalsterse kunstschilder Valerius De Saedeleer (1867 – 1941), ook een vriend van Streuvels. Hij woonde er niet zo lang, tot WOI uitbrak. De Saedeleer vluchtte toen naar Wales om zich na de oorlog te vestigen in een kunstenaarskolonie in Etikhove, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Maarkedal. De woning werd na de oorlog bewoond door kunstenaar Gustaaf D’Halluin, beter bekend als Staf Stientjes. Hij woonde van 1922 tot 1927. Hij baatte later het Vossenhol uit op Tiegemberg. De woning is nog steeds in privéhanden.

 

Religieus toerisme

Tiegemberg is een favoriete helling bij wielertoeristen. Op de flanken ligt het Sint-Arnolduspark. De kinderen rennen de grasheuvel in de vorm van een amfitheater af naar het speelplein. Naast het ‘schuurke’ – een overdekte picknickruimte – is een gratis toilet met kapotte deur.

Bron Sint-Arnolduspark - Land van Streuvels

Aan deze bron in het Sint-Arnolduspark werden in de negentiende eeuw geneeskundige krachten toegeschreven.

In dit park van 6 hectare ontspringt een bron waar vroeger mirakels werden aan toegeschreven. Arnoldus zou er nog van gedronken hebben. Het is rond deze bron dat al vroeg een religieus toerisme is ontstaan. Iets waar Moreels een extra stimulans wou aan geven door de bouw van dit park. Hij zag het Sint-Arnolduspark als een religieus attractiepark. Wij genieten van de rust aan de drie kleine vijvers onderaan het domein terwijl de oudere kinderen het avonturenparcours verkennen. De betonnen grotjes – een lelijk overblijfsel van de dromen van Moreels – zijn nu ideaal om verstoppertje in te spelen.

Avonturenparcours in het Sint-Arnolduspark - foto Marc Lazou

Het avonturenparcours in het Sint-Arnolduspark. (foto Marc Lazou)

Tegelpaden vol verrassingen

Een netwerk van avontuurlijke tegelpaden voert ons terug naar het centrum van Tiegem. We hebben nog een kleine verrassing voor onze kroost in de vorm van krijtjes. Een moeder tekent een hinkelspel op het pad en na een korte uitleg zijn ze er helemaal weg van. Bij aankomst aan onze auto laat een mama de uitspraak vallen: “Deze namiddag was een pak goedkoper dan Plopsaland en minstens even leuk.”

Land van Streuvels

De tegelpaden volgen nu eens een waterloop, dan weer de zoom van een bos of gaan er dwars doorheen.

Eindoordeel: Het wandelnetwerk Land van Streuvels is er een van vele verrassingen. Vooral de trage wegen in de vorm van tegelpaden zijn een pluspunt. Dankzij de knooppunten kan je je wandeling kort houden waardoor het ook voor jonge gezinnen een avontuur is om mee op stap te gaan. Kortom, voor kinderen die niets meer wensen dan een boom om achter te verstoppen of een schommel om de hemel te tikken.

(Marijn Follebout, 26 mei 2016)

Wat vind je zelf van deze wandeling door het Land van Streuvels? Laat het hieronder weten.

 

Deze wandeling kruist:

*Wandelroutes:

– Streuvels wandelroute (7 km) in Tiegem

*Fietsroutes:

– Boerenlandschapsroute (20 km) in Tiegem

– Gapersroute (50 km) in Tiegem

– Waterhoekroute (50 km) in Tiegem

Laat een reactie achter