Wandelen West-Vlaanderen

Hoppen door de Sixtusbossen

sixtusbossen wegwijzer

Een toppunt van genot? Na een zalige wandeling door de Sixtusbossen en het kasteelpark De Lovie een hemelse Westvleteren drinken. In de hoppestreek rond Poperinge ligt een perfect en sterk gevarieerd wandelnetwerk. Soms wat drassig, maar vaak verrassend. Soms met een sluier van verdriet, maar mooi in zijn eenvoud.

 

Verrassing om de Hoek: Vliegende bommen

Na D-Day begon Duitsland het Spaans benauwd te krijgen. In ijltempo werden V1-lanceerbasissen gebouwd om vooral Londen te bestoken. In West-Vlaanderen legden Russische dwangarbeiders 18 platformen aan. Uiteindelijk werd in de kustprovincie geen enkele V1 afgevuurd, hoewel het op Poperingse bodem op 1 september 1944 kantje boordje was. De V1 – vliegende bom – lag klaar om af te vuren. De operatie werd op het allerlaatste moment afgeblazen omdat de geallieerden te snel oprukten. We passeren de achteloos achtergelaten en kleurloze betonnen funderingen van het lanceerplatform tussen knooppunten 29 en 30 midden in het bos.

De V1 zaaide in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog dood en vernieling. In Londen alleen al stierven 8.600 mensen door de vliegende bom. In Antwerpen vonden 3.400 mensen de dood. De V1 werd in 1944 meer dan 21.000 keer afgevuurd.

 

 

Praktisch

*Afstand: 11 km

*Gratis parking: Donkerstraat 13, Westvleteren

Stap vanaf de parking naar rechts in de Donkerstraat.

*Volg knooppunten: 8 – 7 – 18 – 19 – 20 – 21 – 28 – 26 – 27 – 29 – 30 (naar rechts) – 31 – 32 – 33 – 24 – 23 – 16 – 15 – 14 – 8 (wandelnetwerk Hoppeland)

*Niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens

 

Sint-Sixtusabdij Westvleteren

De abdij ligt middenin bosrijk en agrarisch gebied.

 

Verlos ons van die media-aandacht

“Schrijf je op dat enkel mensen die een gebedsviering willen bijwonen, mogen aanbellen?”, vraagt broeder-portier me vriendelijk. Samen met achttien andere broeders woont de 60-jarige man in de Sint-Sixtusabdij. De stilte kruipt er door de gangen. Ik stel mijn vragen bijna fluisterend. De monniken willen zo min mogelijk media-aandacht. De grote commerciële actie met de verkoop van hun bier in de Colruyt is niet voor herhaling vatbaar, vertelt de broeder me. “We leven hier voor god en met elkaar. Het gaat ons niet om het bier of de kaas, maar wel om een leven rond gebed en stilte.”

Wie wil aansluiten bij een gebedstonde moet zich een kwartier voor aanvang aanmelden bij de portier. De broeders bidden om 7 uur, 8.30 uur (op een zon- of feestdag om 9 uur), 14.15 uur, 17.15 uur (op een zon- of feestdag om 16 uur) en om 19.30 uur.

De Cisterciënzerabdij werd gesticht in 1831. Het is één van de zes Trappistenabdijen in ons land. In 1839 werd de brouwerij gebouwd. De Eerste Wereldoorlog betekende een eerste mijlpaal. Na een vluchtelingenstroom verbleven er respectievelijk Franse, Britse en Belgische soldaten. “Tussen het krijgsgewoel en de soldaten zitten, is precies niet het leven dat een Trappist moet leiden”, schrijft een van de broeders in zijn WOI-dagboek. De abdij lag zo’n vijftien kilometer van het front en bleef gespaard van vernielingen.

Lourdesgrot Sixtusabdij Westvleteren

De Lourdesgrot werd gebouwd uit dankbaarheid dat de abdij was gespaard gebleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Let op de dreef voor de grot waar in de beuken talrijke inkervingen te zien zijn uit de jaren ’60.

 

We wandelen door de Sixtusbossen, een 300 hectare groot boscomplex bestaande uit een reeks ‘losse’ bossen. De laatste jaren zijn beheerswerken gestart om de woonplaats van de kamsalamander en bruine kikker te beschermen. In de Westhoek leven nog zo’n 250 reeën waarvan de grootste populatie – een 70-tal dieren – zich in de Sixtusbossen bevinden. De bosrand geurt naar de herfst dankzij de fermenterende eikenbladeren die te lang in de zon hebben gelegen.

Poel Sixtusbossen kamsalamander

In de Sixtusbossen wordt de kamsalamander beschermd. In deze poel huist hij graag.

 

Eerste zorgen

Op het Dozinghem kerkhof liggen 3174 Britten begraven en 65 Duitsers. Je vindt er ook een aantal Chinezen, Nieuw-Zeelanders en Australiërs. Het WOI-kerkhof ligt er voortreffelijk bij. Geen herfstblad te veel op de brede paden tussen de tientallen zerken. Dozinghem was vanaf juli 1917, in de aanloop naar de Derde Slag om Ieper, een ‘Casualty Clearing Station’. Gewonden kregen hier een eerste verzorging – to dose, een kleine dosis verdovingsmiddel toedienen, vandaar de naam – vooraleer ze met de trein naar veiliger oorden in Duinkerke werden gebracht. De doden werden begraven.

Dozinghem Cemetery

Geen blaadje te veel op de paadjes tussen de rijen soldatengraven van Dozinghem Cemetery.

Het verhaal van Dozinghem en dat van het niet-bezette België tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt wat verder op de wandeling haarfijn uit de doeken gedaan op de zolderverdieping van herberg ’t Jagershof . Het museumbezoek kost 3 euro. We wandelen er een stukje op het vroegere traject van de hospitaaltrein.

 

Zaad van bij ons

Ooit gehoord van een zaadboomgaard? Dat is precies waar we in de Canadaweg langs passeren. Volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek worden in ons land teveel zaden uit Oost- en Zuid-Europa geïmporteerd. Met een dergelijke boomgaard willen ze zoveel mogelijk zaden ‘van bij ons‘ produceren. Met de zaden worden nieuwe bossen en houtkanten aangelegd. Op deze boomgaard groeit meidoorn, gewone es en sporkehout. In heel Vlaanderen vind je op een twintigtal locaties ongeveer 70 zaadboomgaarden. Ze zijn gelijkmatig verspreid over de verschillende provincies.

 

In ruil voor droog brood

Twee Duitse herdershonden met overgewicht heten ons vanachter een groot hek luidkeels welkom in het wondermooie kasteelpark De Lovie. Het neoclassicistisch kasteel en het park werden halfweg negentiende eeuw aangelegd door de familie van Merris uit Poperinge. Nu wonen in De Lovie bijna 300 jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap. “Het prachtige kader van het 60 hectare grote park geeft onze bewoners een enorm gevoel van rust en veiligheid”, zegt Lore Delbeke (34), een van de afdelingshoofden in De Lovie. De bewoners helpen in het Trefhuis of staan in de winkel ‘De Nieuwe Bankelinde’ aan knooppunt 33. Op de eerste verdieping van de winkel (gesloten op zon- en feestdagen) bevindt zich een kunstgalerij met werken van de bewoners.

Let op de wandeling door het park ook op de dichtgemetselde jagersgrot en het bevallige prieeltje op de Drogenbroodberg, zo genoemd omdat de arbeiders die de berg aanlegden droog brood kregen als betaling.

Fotogalerij. Klik op de eerste foto – druk op escape om terug te keren naar de tekst

Het gewijde bier

Het café In de Vrede  aan de overkant van de Sint-Sixtusabdij schenkt Westvleteren aan de lopende band. Sinds het goddelijke bier in 2005 door Ratebeer.com werd uitgeroepen tot beste in de wereld moet je hier in het weekend drummen voor een plaatsje. In het winkeltje kan je – als er voorraad is – zes flesjes Westvleteren per persoon kopen. Je hebt Westvleteren Blond (5,8°), de donkere Westvleteren 8 (8°), en de donkere Westvleteren 12 (10,2°). De laatste is mijn favoriet. Achteraan het café kom je via een sas in het Claustrum. In deze stille ruimte wordt in een notendop het verhaal van de Sint-Sixtusabdij verteld.

In de Vrede Westvleteren

Na de wandeling is het fijn uitblazen In de Vrede met een Westvleteren.

Tot slot

Topwandeling! Aanrader!

Redenen:

  • Verrassende elementen op de route (Dozinghem begraafplaats, nieuwe bossen, ontmoeting met reeën, lanceerbasis V1, kasteelpark de lovie…)
  • Toffe wandelpaden (modderpad door een weide, smalle paden door het bos, de achterkant van kasteelpark de lovie, kerkwegels rond de Sint-Sixtusabdij…)
  • Gevarieerd landschap (bos, park, akkers)

 

(Marijn Follebout, 5 november 2016)

Wat vind jij van deze wandeling? Laat het hieronder gerust weten.

 

De wandeling kruist:

Wandelroute:

*Sint-Sixtuswandelroute (7,5 km)

Fietsroutes:

*POP-route (41 km)

*Fleternaroute (46 km)

*LF6 (360 km)

Laat een reactie achter

2 reacties

  • Wij hebben gisteren (30.07.2018) de wandeling om 10u30 gestart. Inderdaad een topwandeling voor wie natuur en rust zoekt.
    Na ons vertrek welgeteld 2 fietsers tegengekomen. Verder niemand. Autoluwe wandeling. Jammer dat herberg ’t Jagershof op maandag gesloten bleek. Maar gelukkig konden we na afloop uitblazen In De Vrede waar we vriendelijk bediend werden. Reeds menige mooie wandelingen ontdekt via Marijn Follebout.

  • Hebben een weekendje met de camper gestaan op camperpunt Sixtusbos en van daaruit de wandeling gedaan. Zeer mooie wandeling, perfecte afstand, goed bewandelbare paden, mooie zichten. Zeer verzorgd, geen vuiltje te bespeuren onderweg !! Heerlijk om door de bossen en de velden te wandelen. Onderweg militair kerkhof, de abdij, de grot en de herberg. Topwandeling, een echte aanrader.