Wandelen West-Vlaanderen

Ardooieveldwandelroute: De groentetuin van Europa

Ardooieveldwandelroute

De Ardooieveldwandelroute (8,2 km) is de ideale zondagnamiddagwandeling. Het eerste deel loopt via rustige landelijke macadamwegen. Het tweede deel brengt je door provinciaal domein ’t Veld met grote visvijvers en waar kinderen getrakteerd worden op een leuk speelplein.

 

Verrassing om de Hoek: Verknocht aan familiegronden

De wandeling vertrekt aan de poorten van het kasteel van Ardooie. Het is niet toegankelijk. In 1981 verkocht familie de Jonghe d’Ardoye het kasteel aan een privé-investeerder. Maar dat betekent niet dat alle nazaten Ardooie hebben verlaten. Halverwege de wandeling passeren we Ardoplant in de Veldkaaistraat. Het werd in 1980 opgericht door plantenkweker Teddy de Jonghe d’Ardoye. Wat verder in dezelfde straat ligt een grote fokkerij en trainingsstal, Del Fuego, van dochter Delphine de Jonghe d’Ardoye. De familie de Jonghe vergaarde in de achttiende eeuw fortuin met de textielhandel. Het ondernemersbloed zit er duidelijk nog steeds in.

 

 

Even praktisch

*Afstand: 8,2 km

*Parking: Gratis parking aan de ingang van provinciedomein ’t Veld. GPS: Kasteelstraat 1, Ardooie. Meteen ook vertrekpunt van de wandeling.

*Bewegwijzerd: de route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Ardooieveldwandelroute

*Horecatip: Keunepupe. Het café ligt midden het provinciedomein. Troeven: uitgebreide bierkaart, tearoom en leuk speelplein.

*Aard van de weg: drie/vierde macadamwegen en in het bos onverharde goed onderhouden bospaden. Bij regenweer kan het er wel modderig zijn. Bij mooi weer is de vlakke wandeling perfect haalbaar met kinderwagen en rolstoel.

 

Naamsverandering

De wandeling vertrekt aan de ingang van de parking. Het bos lonkt, maar we gaan de tegengestelde richting uit naar de West-Vlaamse velden die in de zomer vol aardappelen, selder, maïs, wortels en bloemkolen staan. Beleving moet je hier niet zoeken, rustig is het er wel.

Links staat het kasteel van Ardooie achter een stevige gesloten poort en een lange prachtige oprijlaan omzoomd met beuken. Het classistische kasteel werd eind achttiende eeuw gebouwd als lustslot – lees: buitenverblijf – in opdracht van Theodoor de Jonghe, een succesvol Gentse textielhandelaar. Wat oorspronkelijk een zomerverblijf was, werd al gauw permanent bewoond. Vanaf 1857 liet de familie zich de Jonghe d’Ardoye noemen. In 1981 werd het kasteel en de omliggende tuin verkocht. Het is nog steeds privé. Het kasteelpark werd verkocht aan provincie West-Vlaanderen die er een openbaar groendomein van maakte.

Naarmate we verder de Kasteelstraat in gaan, doemt een reusachtig gebouw in de verte op. Het is Ardo, een van de vier diepvriesgroentebedrijven in Ardooie.

De provincie West-Vlaanderen telt zeven diepvriesgroentebedrijven en staat daarmee in voor 40% van de Europese diepvriesgroenteverwerking. Vier van die bedrijven zijn in Ardooie gevestigd, vandaar de bijnaam ‘groentetuin van Europa’. Ardo kan je vrij bezoeken met een groep van maximaal 60 personen.

Hoe een diepvriesgroentebedrijf werkt? Zij kopen de teelt van de boeren in een straal van +/- 200 kilometer rond het bedrijf. Boer Pol engageert zich om op een vooraf afgesproken datum een partij wortelen klaar te hebben. Het bedrijf komt met grote machinerie de wortels van het veld halen. En zo gaat dat voor elke oogst. Kortom, het zijn niet de boeren die het ritme van de oogst bepalen wel de planners van het diepvriesgroentebedrijf.

Ardooieveldwandelroute

Het diepvriesgroentebedrijf Ardo op de achtergrond.

We ruilen de Kasteelstraat in voor de Hazestraat. Buiten het zomerseizoen is hier niet veel verkeer, tenzij van gasten voor restaurant Hazeveld. In de zomer kan het wel eens druk worden. Pulobar is een zomerpop-up-loungebar met zwembad en al midden in de weilanden. Een beetje M’as-tu vu’ dat wel. De zaak zit bij mooi weer elke zomeravond goed vol.

Voorbij de Pulobar en de Hazestraat komen we in de Kleine Boterweg. Dit straatje was in de jaren ’60 nog een aarden weg. Het geeft een idee hoe landelijk het hier is. In de Veldkaaistraat staat het jaartal 1957 op de weg gedrukt.

Ardooieveldwandelroute

Op weg naar nergens. Landelijker kan niet.

Na de bochtige Veldkaaistraat komen we in de Bosstraat waar we een onverharde weg nemen richting provinciaal domein ’t Veld. Eindelijk maken de weilanden plaats voor prachtig bos, vogels en heel veel water. Het Veldbos is een mooi stuk natuur.

Ardooieveldwandelroute

Het open landschap maakt plaats voor een bosrijk gebied in provinciedomein ’t Veld.

’t Veld is op het eerste zicht een rare naam voor een bos. Dat komt omdat dit centrale deeltje van West-Vlaanderen tot in de achttiende eeuw een desolate plek was met heidegrond en hier en daar een visvijver. Pas in de jaren 1700 werd dit bos aangeplant. Sinds 1981 is het in handen van het provinciebestuur. Er zijn hengelvijvers en wandelpaden door het bosje met vooral eiken en beuken. 44 hectare is niet supergroot.

Ardooieveldwandelroute

Deze visvijver is het kroonjuweel van provinciedomein ’t Veld.

Links passeren we een beschermde vijver. Een vogelkijkhut laat ons toe de gevleugelde vrienden te observeren. Rechts ligt een grote visvijver waar we helemaal rond wandelen. Voor we aan café Keunepupe – konijnenpijp voor niet-West-Vlaams-ingewijden – komen passeren we nog een tweede hengelvijver ’t Zeetje.

Ardooieveldwandelroute - café Keunepupe

Café Keunepupe. Op zon- en feestdagen kan hier wel eens veel volk neerstrijken.

Net voorbij de Keunepupe volgen we het eerste bospad naar rechts in de richting van het Veldkruis. Al van voor 1750 worden hier nagels geofferd voor de genezing van zweren en beenwonden. We volgen de zoom van het bos verder tot aan de parking, vertrekpunt van deze wandeling.

(Marijn Follebout, 15 augustus 2016)

Wat vind je van de Ardooieveldwandelroute? Laat het hieronder gerust weten.

 

De Ardooieveldwandelroute kruist:

*Wandelroutes

– Veldpad (11 km) – start op markt van Ardooie

*Fietsroutes:

– Berenroute (48 km) – passeert aan provinciedomein ’t Veld en start op markt Meulebeke

– Veldroute (36 km) – passeert aan provinciedomein ’t Veld en start op markt Ardooie

– Weverijroute (42 km) – passeert aan provinciedomein ’t Veld en start op markt Ingelmunster

– Verbiestroute (44 km) – passeert op Kasteelstraat Ardooie en start op markt Pittem

 

 

Laat een reactie achter

3 reacties

  • Prachtige streek, mooi wandelparcours, ideaal voor gezinnen met kinderen en mensen die de drukte even willen opzijzetten. Top!

  • Het is verrassend om een wandelroute opnieuw te herkennen. We zijn er 30 jaar geleden zo vaak geweest met de vrienden en de kinderen.
    Het was de ideale zondagnamiddagactiviteit: een wandeling, een spelletje, een lekker biertje; kortom de ideale plaats om de stress van het werk en de beslommeringen van de voorbije week van je af te schudden. Leuk dat het dertig jaar later nog steeds een aanrader blijft!