Veerdiensten in Schelderegio blijven gratis

Zicht op Sint-Amands vanaf veerpont

In Limburg betaal je 1 euro per overzet over de Maas. In Oost-Vlaanderen zijn de veerdiensten over de Schelde, de Leie en de Rupel vooralsnog gratis. Minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts (N-VA) bevestigt dat dit zeker nog een tijdje zo blijft.

Het was Toerisme Waasland die de kat de bel aanbond. Na aanhoudende geruchten over het eventueel betalend maken van de veerdiensten uitte de raad van bestuur haar bezorgdheid aan minister Weyts. Die laatste bevestigde via brief dat de veerdiensten in Oost-Vlaanderen niet betalend worden. “Het betalend maken van veerdiensten kan een negatieve impact hebben op het milieu en de mobiliteit. Een veerdienst zoals deze in het Waasland speelt zijn rol, zowel recreatief in het kader van wandel- en fietsknooppunten, economisch voor de aanwezige middenstand als functioneel voor woon-school- en woon-werkverkeer.

Alternatieve pistes

De minister bevestigt wel dat de kost voor de veerdiensten stijgt. Hij laat onderzoeken hoe deze kost kan opgevangen worden. De veerdienst tussen Sint-Amands en Moerzeke bijvoorbeeld werkt sinds vorig jaar met een nieuwe dienstregeling. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een regulier en een toeristisch regime. Tijdens het regulier regime vaart één veerboot afwisselend van Moerzeke naar Sint-Amands en Mariekerke. Tijdens het toeristisch regime worden twee veerboten ingezet. (maf/foto maf)

Klink hier voor de dienstregeling van de veerpontjes.