Archeologische schatkamer in Kerkhove

Kerkhove - opgravingen

Binnenkort start aannemer Jan De Nul met de bouw van een belangrijke sluis op de Schelde in Kerkhove. Een team aan archeologen heeft de site twee jaar aan een stuk ‘binnenstebuiten’ gekeerd en deed er enkele opvallende ontdekkingen.

 

De stuw in Kerkhove is de laatste van in totaal vijf sluizen op de Schelde die gemoderniseerd wordt. De huidige dateert van honderd jaar geleden. Zoals dat gaat bij dergelijke werken, kammen archeologen eerst de omgeving uit. De Vlaamse overheid trok in totaal 4 miljoen euro uit voor deze opgravingen. Een goede investering, vindt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA): “De vondsten geven een nieuwe kijk op het leven langs de Boven-Schelde tijdens de afgelopen 10.000 jaar. Dankzij de nieuwe informatie kunnen we nagaan hoe de mens zich in de loop van de geschiedenis heeft aangepast aan een sterk veranderende omgeving.”

Eigen museum

Burgemeester Lieven Vantieghem (CD&V) hoopt dat verschillende gevonden artefacten een plaatsje zullen vinden in het Regionaal Archeologisch Museum van de Scheldevallei in Kerkhove. “De artefacten horen toe aan Waterwegen en Zeekanaal NV”, zegt professor Ignace Crombé van UGent die de opgravingen leidt. “Het is aan hen om te beslissen wat met de artefacten gebeurt. Maar het zou inderdaad interessant zijn, moest een deel van de gevonden voorwerpen hier vlakbij worden tentoongesteld.”

Oude resten

De dikke, kleiige sliblagen blijken een prima bewaarplaats voor sporen uit het verleden. Zo werden honderden vuursteenfragmenten gevonden van jagers-verzamelaars. Ze gaan terug tot 8700 voor Christus. Daarnaast werden ook sporen van een beginnende nederzetting aan de Schelde blootgelegd. Echt wild – in zoverre wetenschappers ooit wild kunnen zijn – worden ze in Kerkhove over de vondst van een stukje van de belangrijke Romeinse handelsweg tussen Bavay en Aardenburg waarvan niet geweten was dat hij hier liep. (maf/foto maf)