Smakelijk stadsbezoek in Ronse (Oost-Vlaanderen)

Oost-Vlaanderen Smaakkaart Ronse

Toerisme Ronse ontwikkelt met de regelmaat van de klok nieuwe initiatieven. De eerste MP3-wandeling in Vlaanderen is bijvoorbeeld van hun hand. Nu komen ze op de proppen met de ‘Smaakkaart’, een kaart met zes bonnen om de binnenstad op een culinair verantwoorde wijze te ontdekken. Een aanrader! En wat een lekkernijen!

Ronse is al lang niet meer de grijze industriestad van weleer. Integendeel, de binnenstad straalt rust uit en dat zal de komende jaren alleen maar verbeteren door ingrijpende infrastructuurwerken. De vele gratis parkings vlakbij het stadscentrum zijn een extra pluspunt.

Stad van de clerus

De Smaakkaart kost 15 euro en is te koop bij de Dienst Toerisme in de Hoge Mote (Biesestraat 2). Je kan ze kopen en gebruiken van woensdag tot en met zondag. De kaart bevat zes bonnen. Een plannetje geeft aan waar je elke bon kan inwisselen. De wandeling speelt zich af in de stadswijk ‘De Vrijheid’. Voor de Franse Revolutie was dit een ‘stad binnen de stad’ waar de clerus de plak zwaaide. De wijk was omsloten door grachten, hagen en beken. Stap voor stap wordt dit erfgoedkwartier geherwaardeerd. Wist je dat Ronse vroeger een pelgrimsoord was voor geesteszieken? Je ontdekt er alles over in de Hermescrypte (5 euro per persoon).

Onze Smaak

De wandeling door ‘De Vrijheid’ vonden wij alvast een hele beleving. Nooit gedacht dat Ronse zoveel te bieden had. De Passage bijvoorbeeld is een voormalige 11de eeuwse kerk die nu omgebouwd is tot voedingstempel. En dan hebben we het nog niet over de lekkere hapjes gehad!

Aan de andere kant moeten we wel zeggen dat er de hele zomer lang ingrijpende wegenwerken plaats vinden in Ronse. Wegen worden opengebroken, een marktje wordt heraangelegd… Het resultaat zal de moeite zijn, maar bij een bezoek aan Ronse is het nu wel bijzonder storend.  Kortom, wacht een zomer voor je bezoek, tenzij je maag nu al begint te grollen. (maf/foto maf)