Bevers in Klein-Brabant

bever

De bever is zijn plaats aan het zoeken in Vlaanderen. Onlangs werd het schattige dier gespot in de regio Klein-Brabant, de omgeving van Bornem zeg maar. Helaas eiste de drukke N16 die het gebied doorkruist al een beverslachtoffer. Op deze wandeling maak je grote kans een bever te spotten, maar dan moet je wel heel stil zijn!

 

De bever heeft het duidelijk begrepen voor de waterrijke gebieden langs de Schelde. In Klein-Brabant waar de Oude Schelde de prachtige natuur vorm heeft gegeven, leeft het zachte dier zich graag uit. “Bevers leven langs waterlopen of stilstaande waterpartijen in familiegroepen bestaande uit een ouderkoppel, de jongen van dat jaar en de jongen van het jaar ervoor”, legt Joost Reyniers van Natuurpunt Klein-Brabant uit. “Als de jongen ouder worden, trekken ze weg en gaan ze op zoek naar hun eigen territorium via het waterlopennetwerk. Deze verspreiding is niet zonder gevaren, vooral niet in het versnipperde Vlaanderen.”

Wildoversteekplaats

Begin november spotte een fietser een doodgereden bever op de N16. Het diertje had de weg proberen over te steken ter hoogte van natuurgebied Spierbroek in Bornem. Natuurpunt is vragende partij om een overgang te voorzien over de N16 voor alle wild in de regio. “Misschien kan de mogelijkheid onderzocht worden om de spoorwegviaduct uit te breiden met een extra ‘spoor’ voor dieren”, klinkt het.

Op stap

Zelf bevers spotten? Het stiltegebied tussen Branst en Wintam is alvast een goede regio om zelf op zoek te gaan naar bevers. Parkeer je wagen aan de kerk in Branst en volg de knooppunten 49 – 48 – 47 – 45 – 44 – 23 – 24 – 46 – 47 – 48 – 30 – 31 – 32 – 49. De wandeling is 9 km lang en is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens. De wandeling trekt door het stiltegebied langs de Scheldeoever tussen Branst en Wintam. (maf/foto grf)