Bokrijk ondergaat komende jaren grondige renovatie

Bokrijk

Het openluchtmuseum van Bokrijk wordt vanaf 2017 grondig gerenoveerd. Het museum blijft tijdens de werken – die enkele jaren gaan duren – steeds toegankelijk.

Bedoeling is de vele huizen en monumenten in het museum grondig te renoveren. De Vlaamse regering kent Bokrijk daarom een subsidie toe van 14,5 miljoen euro. “De werken maken een bezoek aan het museum net extra interessant”, zegt Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister-president en bevoegd voor Onroerend Erfgoed. “De bezoekers krijgen zo een beter zicht op de uiteenlopende bouwtechnieken die bij een restauratie komen kijken, waaronder ook traditioneel vakwerk zoals lemen, vitsen en strodekken. En na 2021 kan Bokrijk helemaal opgeknapt een volgende fase in zijn geschiedenis tegemoet gaan.”

Speeltuin blijft open

Het patrimonium van Bokrijk telt ondertussen al 120 historische gebouwen, afkomstig uit verschillende Vlaamse regio’s en tijdsperiodes. In 2018 viert Bokrijk zijn 60e verjaardag. In de winter blijft de speeltuin toegankelijk. Het openluchtmuseum is enkel open bij bepaalde evenementen tijdens de wintermaanden. Vanaf 1 april 2017 opent het museum weer elke dag, met uitzondering van maandag, open. (maf/foto Bokrijk)