Fietsroute door ‘Duits grondgebied’ in het hart van West-Vlaanderen

Duits kerkhof Hooglede

De fietsroute ‘Duits Hinterland’ is de elfde fietsroute in de Westhoek die kadert binnen het thema van de Eerste Wereldoorlog. De 52 kilometer lange lusvormige en bewegwijzerde route start in Staden en doet verder Hooglede en Houthulst aan.

 

Wie alle routes aandoet, krijgt een verbluffend beeld van de Eerste Wereldoorlog. In de Westhoek zie je vaak nog de littekens in het landschap. Op andere plaatsen krijg je dan weer heel wat duiding mee over wat zich daar heeft afgespeeld.

Dat is niet anders voor de route ‘Duits Hinterland. De route is opgebouwd rond sporen van de Duitse aanwezigheid in het voormalig oorlogslandschap van Hooglede, Houthulst en Staden. Het traject loopt door een deel van het voormalige ‘Operationsgebiet’, het gebied net achter het Duitse front. Onderweg krijg je enkele prachtige panoramische vergezichten voorgeschoteld: de Vredesmolen in Klerken, de kerk van Hooglede en het Panorama Stadenberg.

Strategische locaties

Niet alleen vandaag kan je van hieruit ver zien, ook tijdens de oorlog was dat niet anders. Deze strategische locaties moesten dan ook extra verdedigd worden. De Duitse militaire begraafplaats in Hooglede en de Belgische militaire begraafplaats in Houthulst herinneren aan de soms zware slagen die in de Westhoek werden geleverd.

Bij de toeristische diensten van de betrokken gemeenten kan je een routebrochure met kaart en beschrijving van de bezienswaardigheden kopen aan 2 euro per stuk. (maf/foto Westtoer)