Wandelaars willen meer cafés in het Pajottenland

Affligem - wandelaars

Wandelnetwerk Pajottenland is met zijn 610 kilometer aan wandelwegen het grootste netwerk van Vlaams-Brabant. Uit een enquête blijkt dat het Pajottenland vooral geoefende wandelaars aantrekt. De enquête bracht ook de populairste paden in kaart.

“Bedoeling van de enquête is ons toeristisch beleid aan te passen aan de noden van de wandelaars”, zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde voor toerisme in Vlaams-Brabant.

Opmerkelijk, 20% van de ondervraagde wandelaars was alleen op stap. De gemiddelde leeftijd van de wandelaars in het Pajottenland ligt met 51 jaar een stuk hoger dan de leeftijd van de wandelaars op het wandelnetwerk Zuid-Dijleland (41 jaar), ook in Vlaams-Brabant, waar in 2014 een gelijkaardig onderzoek werd gevoerd. “Daar waar het wandelnetwerk Dijleland met de vele bosgebieden meer kinderen aantrekt, is het wandelnetwerk Pajottenland hét gebied voor de meer geoefende wandelaar”, klinkt het.

Ook bij het aantal aflegde kilometers blijkt dat het wandelnetwerk Pajottenland de doorwinterde wandelaar aantrekt. Deze wandelt gemiddeld 12,3 km, waar dit in Zuid-Dijleland ‘slechts’ 7,2 km is.

98% van de wandelaars toont zich uiterst tevreden over het wandelnetwerk. “Vooral de natuurpracht van deze regio wordt erg gewaardeerd. Ook de volledigheid van de bewegwijzering en het gebruiksgemak van de knooppunten worden als positief ervaren”, aldus Swinnen. Maar er zijn ook aandachtspunten. “Het uitbreiden van het aanbod aan rust- en picknickbanken langs de wandelpaden wordt aangestipt. Volgens de wandelaars zouden er ook nog wat meer horecazaken mogen zijn.”

Populairste wandellocatie in het Pajottenland is het kasteel van Gaasbeek en de dorpskernen van Gooik, Pepingen en Sint-Pieters-Leeuw. (maf/foto Jo De Coninck)