Even de hond uitlaten

Het is begrijpelijk dat honden niet zomaar los kunnen lopen in natuurgebieden. Ze jagen andere wandelaars schrik aan of steken hun zoekende neus waar dieren aan het broeden zijn. Daarom werden de hondenlosloopzones bedacht waar trouwe viervoeters hun vrolijke zelf mogen zijn. Het goede nieuws: er komen er steeds meer bij.

Er zijn een aantal regels. Zo mag je hond geen drager zijn van een ziekte, moet je hem of haar steeds in het oog houden en mag hij/zij niet agressief zijn ten opzichte van andere honden. De hondenlosloopzones zijn relatief nieuw te noemen. Het is pas de laatste jaren dat de vraag naar zo’n zones is gestegen.

Natuur en Bos baadt in heel Vlaanderen natuurgebieden uit. Zij zijn voortrekker in het verhaal van de hondenlosloopzones. Je vindt ze via deze link. Ook lokaal worden door de gemeenten zelf vaak hondenlosloopzones aangelegd. Bij Natuurpunt – die ook heel wat natuurgebieden in beheer heeft – blijft de regel ‘honden aan de leiband’.

Natuur en Bos maakt werk van zijn hondenlosloopzones. Zo heb je In Den Brand in Hechtel-Eksel waar grote en kleine honden elk hun eigen zone hebben. Natuur en Bos maakt zich sterk dat er de komende jaren nog extra hondenlosloopzones zullen bijkomen. (maf/foto Tom Linster)