Tip in het Waasland: Fort Liefkenshoek

De Waaslandhaven op Linkeroever is een onuitputtelijke bron van ontdekkingen. Eén daarvan is Fort Liefkenshoek waar je wordt ondergedompeld in vier eeuwen geschiedenis. En de toegang is gratis!

Fort Liefkenshoek werd gebouwd op het einde van de zestiende eeuw om het ‘ongehoorzame’ Antwerpen te beschermen tegen de Spanjaarden. Het mocht niet baten, de stad werd ingenomen. Het fort zelf bleef 200 jaar lang een Noord-Nederlandse enclave in de Zuidelijke Nederlanden. Onder Napoleon kreeg het fort zijn huidige uitzicht. Hij zette het in voor de verdediging van zijn territorium tegen Engeland. Honderd jaar geleden werden er zieke emigranten verpleegd. Tussenin deed het dienst als kazerne. Sinds de jaren ’80 is het beschermde fort een bezoekers- en belevingscentrum.

In het bezoekerscentrum kom je meer te weten over de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water. In het belevingscentrum wordt de geschiedenis van het fort op een bijzonder aantrekkelijke manier uit de doeken gedaan.

Neem zeker ook de Dijkwandeling mee rond het fort. Je komt verschillende bunkers tegen die door de Duitsers zijn gebouwd in de Eerste Wereldoorlog. Op één van de bunkers staat een uitkijktoren van waaruit je een prachtig zicht hebt op de Schelde en de omliggende regio. Wedden dat je er een selfie zal nemen met de machtige stroom op de achtergrond?

Je vindt Fort Liefkenshoek in de Ketenislaan 4 in Kallo, vlakbij de Liefkenshoektunnel. (maf/foto Toerisme Oost-Vlaanderen)