Nieuwe wandelingen in het Waasland

Nieuwkerken

In Nieuwkerken werden vroeger massaal veel populieren geplant omwille van de klompennijverheid. Nu nog vind je er meer populieren dan elders. Het zijn net die landschapsweetjes die een belangrijke rol spelen in een nieuwe gratis wandelbrochure.

 

“Nergens werden de afgelopen eeuwen zoveel hoek- en vlasrootputten gegraven, bolle akkers gecreëerd en populieren geplant als in het Waasland”, vertelt Eliza Romeijn-Peeters van Regionaal Landschap Schelde-Durme. “Vandaag verdwijnen deze typerende landschapselementen langzaam uit het landschap. Maar in de gemeente Nieuwkerken kan je van elk type nog mooie exemplaren terugvinden. Al moet je soms heel aandachtig kijken.”

De nieuwe wandelbrochure ‘Het landschap vertelt in Nieuwkerken’ voorziet wandellussen van 5,5 km en 7,5 km. Vertrekplaats is het oud gemeentehuis op de markt van Nieuwkerken. De wandelbrochure wordt gekruid door allerlei anekdotes die de geschiedenis van Nieuwkerken, deelgemeente van Sint-Niklaas, levendig maken. De brochure wordt gratis aangeboden bij Toerisme Sint-Niklaas (Grote Markt 45) of in het kantoor van het Regionaal Landschap Schelde-Durme (Hemelstraat 133A, Dendermonde). Je kan de brochure ook downloaden of aanvragen via kristof@rlsd.be. (maf/foto Geert Meersman)