De grootste zandbak van Vlaanderen onder het mes

In den brand

De duinen van natuurdomein In den Brand in Hechtel-Eksel zijn zeldzaam, zo zeldzaam dat ze zelfs in de rest van Europa moeilijk te vinden zijn. Probleem is dat het bos gaandeweg het zand heeft verdrongen. Binnenkort gaan grootse werken van start in het wandelgebied om de zandduinen weer zichtbaar te maken.

 

De landduinen van ‘in den Brand’ zijn bedekt met dennenbomen. De bomen waren bedoeld voor de mijnbouw. “De oudere inwoners van Hechtel weten het zeker nog: ooit was ‘In den Brand’ één groot duinengebied. Zelfs Hendrik Conscience schreef in 1880 al over “den zandboer van Hechtel”. Deze landduinen, die er al in de Middeleeuwen lagen, maakten onze gemeente uniek”, zegt schepen voor Bosland Raf Truyens (CD&V).

In totaal zal zo’n 8 hectare bos gekapt worden om ‘de grootste zandbak van Vlaanderen’, zoals het gebied ook wel eens wordt genoemd, terug zichtbaar te maken. “Hier en daar blijven verspreid bomengroepjes en karakteristieke bomen met een grillige vorm staan”, zegt Ilse Ideler, directeur van Regionaal Landschap Lage Kempen. “De zanderige duinen die tevoorschijn zullen komen, zullen heel interessant voor zeldzame diertjes, mossen en plantjes.”

De werken vangen begin 2017 aan. Er lopen drie wandelroutes door het gebied: een groene (1,3 km), een blauwe (4,2 km) en een rode wandeling (5,5 km). De wandelingen starten aan de parking in de Kamertstraat in Hechtel-Eksel. Vlakbij bevindt zich ook een 2 hectaren grote hondenlosloopzone. (maf/foto Monique Bogaerts)