Nieuwe WOI-fietsroute in West-Vlaanderen

Fietsroute Pionier

Tussen 2014 en 2018 lanceert de Westhoek twaalf nieuwe bewegwijzerde fietsroutes. Thema van de routes is de Eerste Wereldoorlog. Onlangs opende de tiende route, Pionier. De route is 38 kilometer lang en start en eindigt in het centrum van Zandvoorde, deelgemeente van Zonnebeke.

Er bestaat al een gelijknamige autoroute (75 km) die net als de fietsroute door de Duitse frontstreek van honderd jaar geleden trekt. Pionier focust vooral op de Duitse activiteiten tussen de Tweede (17 april 1915) en de Derde Slag bij Ieper (31 juli 1917).

Bij de Tweede Slag wisten Duitse genietroepen zware bommen onder de loopgraven van de geallieerden tot ontploffing te brengen. Hierdoor konden de Duitsers een – weliswaar bescheiden – doorbraak forceren. De genietroepen bouwden bruggen, loopgraven en bunkers die nog steeds te zien zijn in het landschap.

Glooiend landschap

‘Pionier’ loodst je langs Duitse bunkers, begraafplaatsen en relicten in het landschap. Er wordt ook stil gestaan bij het strategische belang van de glooiingen in de Westhoek. De lusvormige route start in het centrum van Zandvoorde en doet vervolgens Komen-Waasten, Comines in Frankrijk, Wervicq-Sud in Frankrijk, Wervik, Geluwe, Kruiseke en Geluveld aan. De route is bewegwijzerd met zeshoekige bruin-witte bordjes. (maf/foto Westtoer)