Limburg Wandelen

Juul en Mia’s historische wandeling in Peer

Markt Peer

Op amper anderhalve kilometer de geschiedenis van Peer ontdekken? Je doet het via de app ‘Juul en Mia’s historische wandeling’ door het altijd rustige centrum van de Breugelstad. Onderweg los je een kwis op en nadien word je nog beloond ook.

 

Juul en Mia's historische wandeling in Peer.

 

Verrassing om de hoek: Madonna met Peer

‘Peer’ komt van het oud-Latijn en betekent zoveel als ‘verharde weg’. Grappig dat je dan in het straatbeeld overal verwijzingen naar het fruit vindt. Zoals op het marktplein, maar ook in een nis aan de buitenzijde van de kerk. Daar staat een klein madonnabeeldje met een peer in de hand. Het beeld dateert uit de vijftiende eeuw. De peer is het symbool van Maria en verwijst naar de erfzonde.

Madonna met peer in Peer

Madonna met peer.

 

Start van de wandeling

Parkeren kan bijna overal gratis in Peer, met uitzondering op de markt. Je parkeert best op de parking op de Noordervest, vlakbij de dienst Toerisme (Markt 3). Je vindt de dienst naast het oude stadhuis, nu een brasserie, in de hoek van de markt.

Je kan er een iPad huren aan 5 euro. Reserveren via toerisme@peer.be

De wandeling is ongeveer 1,5 kilometer lang en neemt een uur tot anderhalf uur in beslag. Ze kan perfect gedaan worden met rolstoel en/of kinderwagen.

 

De app

Acteur Wietse Tanghe, bekend van Quiz me Quick, speelt een wereldvreemde ontdekkingsreiziger die je op verschillende plaatsen uitleg geeft over zaken waar je anders niet altijd bij stil zou staan. Weet jij bijvoorbeeld waarom sommige oude huizen in het centrum een scherpe steen op de hoek hebben? Juul laat weten dat dit komt omdat de vele karren die hier in vroeger tijden passeerden dankzij die steen geen schade aan de woonhuizen konden aanrichten.

Wietse Tanghe in Peer

Wietse Tanghe als Juul de ontdekkingsreiziger.

 

Broodnodige humor

Actrice Sien Eggers, je kent haar van Eigen Kweek, is de hyperkinetische mug Mia. Ze zorgt voor de vrolijke noot in de appwandeling. Ze vertelt je bijvoorbeeld honderduit over die zomeravond in 1825 dat de kerktoren van Peer zogenaamd in brand was gevlogen. Toen de Peerenaars aan het blussen sloegen, ontdekten ze dat ‘de rook’ in feite een gigantische populatie muggen was die rond de kerktoren zwermde. Een gebeurtenis die al snel de annalen van Peer haalde. Heel leuk is dat telkens als Mia op het toneel komt, je dronebeelden krijgt van de plek waar je op dat moment staat. Je hoeft de kerktoren helemaal niet te beklimmen om van het uitzicht te genieten. Via de app krijg je zo een wijds zicht op de ruime omgeving.

De reus der Kempen in Peer.

De reus der Kempen in Peer. In de zomermaanden kan je de toren beklimmen. Reservatie via Toerisme Peer.

 

Bekende exportproducten

De Reus der Kempen is een hoogtepunt – letterlijk dan – tijdens de wandeling, maar er zijn er nog. De twee bekendste exportproducten van Peer zijn Armand Preud’homme en Pieter Breugel de Oude. De eerste is de bedenker van het lied ‘Op de Purperen Hei’ en componeerde in 1931 het Amerikaanse volkslied tot de melodie zoals we die vandaag kennen.

Borstbeeld van Armand Preud'homme in Peer.

Borstbeeld van Armand Preud’homme.

De tweede stamt uit de zestiende eeuw en schilderde het echte boerenleven. Er is veel discussie of Breugel wel uit Peer afkomstig is. Ze hebben allebei een eigen museum in de binnenstad. Je passeert er op je app-wandeling. Die van Armand ligt in de Kloosterstraat en is enkel toegankelijk voor groepen na reservatie via de dienst toerisme (toerisme@peer.be). Het Breugelmuseum ligt op de markt en bevat reproducties van al zijn werken. Het museum is elke dag open. Toegang kost 5 euro.

Reproductie van de Boerenbruiloft.

Reproductie van de Boerenbruiloft van Breugel.

Verwijzingen naar het fruit

De driehoekige markt van Peer is een bijzonderheid op zich. De markt wordt afgesloten door het opvallende vroegere stadhuis gebouwd in 1637. Het is nu een brasserie. Let hier ook even op de schandpaal waar vroeger gevangenen ‘aan de kaak’ werden gesteld. Op de markt staan een kiosk en een gietijzeren waterpomp met een vergulde peer bovenaan.

Eindoordeel: ideale instap

Juul en Mia’s historische wandeling is wel amusant, maar zeer kort. Het is de ideale instap voor wie Peer wil ontdekken. De wandeling doet de binnenstad aan en brengt de gebeurtenissen die het kleine stadje tekenden in chronologische volgorde. Vandaag sluimert de omwalling van Peer nog steeds in het straatbeeld. Als Juul ons er niet had op gewezen, zouden we het nooit gezien hebben. Jammer dat de app nogal vaak blijft steken in feitjeskennis. Of waarom ook niet de focus op vandaag?

De quizvragen onderweg zijn niet makkelijk. Je hebt een ruime voorkennis nodig om ze op te lossen. Of weet jij welke artiest nog nooit op het podium van Blues Peer stond? Bij elk juist antwoord verdien je een letter. Vind je op het einde het gezochte woord, dan ontvang je een aandenken.

Het leuke aan de app is het verrassingseffect. Mia de Mug zorgt voor de ludieke noot en dat is vooral de verdienste van een alweer fantastische Sien Eggers. Als wandeling is het weinig soeps, maar wie nog niet genoeg heeft, kan via de markt de bordjes met de letter X (900 meter) volgen tot in het wandelgebied Erpekom-Ellikom.

Fiche van Juul en Mia’s historische wandeling

Algemeen

  • Let bij het oversteken op het aankomend verkeer, de iPad neemt je soms helemaal in beslag.

Positief:

  • Ludiek
  • Ideaal als gezinsactiviteit
  • Perfecte instap om Peer te leren kennen.

Negatief:

  • Heel kort
  • Als de zon op je scherm schijnt, zie je niets

 

Marijn Follebout, gedaan op 10 maart 2016.

Wat vind jij van deze wandeling? Geef hieronder je punten op tien.

Laat een reactie achter