Oost-Vlaanderen Wandelen

I-padwandeling Zot van Aalst

App-wandeling Zot van Aalst

Jeroen wil Anja ten huwelijk vragen. Helaas zakte Jeroen gisterenavond nogal zwaar door. Zijn Voil Jeanettenkleren liggen verspreid over het centrum van Aalst. Hij wil persé als een echte Aalstenaar Anja’s hand vragen. Aan ons om ze terug te vinden in deze leuke informatieve, maar korte, I-padwandeling ‘Wij zijn zot van Aalst’.

 

Verrassing om de hoek: Een Rubens in de Sint-Martinuskerk

Wie had dat gedacht? Een Rubens in Aalst. De vierde stop is de Sint-Martinuskerk. Hier hangt het schilderij ‘Christus stelt Sint-Rochus aan als patroon van de pestlijders’. Sint-Rochus is de beschermer van de hopboeren. Hop werd vroeger intensief geteeld in de regio rond Aalst. De Rubens hangt in de de rechterzijbeuk van de gratis toegankelijke kerk.

Sint-Rochus

 

Elk TV-scherm op de kaart staat voor een uit te voeren opdracht:

Route Zot van Aalst

 

Eerst even praktisch

De wandeling start aan de dienst Toerisme in Aalst in het midden van de Hopmarkt. Je kan parkeren onder de Hopmarkt (1,60 euro per uur) of op een van de gratis randparkings van Aalst, maar dan moet je wel een eindje stappen naar de Hopmarkt. Op zondag is parking ‘Keizershallen’ in de Beekveldstraat op amper een halve kilometer van de Hopmarkt gratis.

Je kan de wandeling gratis downloaden in de App Store of je kan een I-pad huren bij de Dienst Toerisme voor maar 5 euro. De Dienst Toerisme is elke dag open tot eind september. Vanaf oktober tot het Paasverlof is de Dienst Toerisme enkel open op werkdagen.

De wandeling (3,5 km) richt zich tot gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. Ook interessant als teambuilding. Na drie/vierde van de wandeling zijn wij even binnengestapt in streekbierencafé Den Babbelaer (Klapstraat 3). Het café is jammergenoeg slechts sporadisch open op zondag.

App-wandeling Zot van Aalst

 

Het verhaal

Anja en Jeroen zijn toevallig gekozen personages. Het huwelijksaanzoek is de kapstok om – zij het summier – het verhaal van Aalst en zijn geschiedenis te vertellen. Onderweg verzamel je kledingstukken van een Voil Jeanet. Jeroen wil immers piekfijn uitgedost als rasechte Aalstenaar de hand van Anja vragen.

Selfies onderweg

De I-padwandeling start aan de voorzijde van de toeristische dienst van Aalst.

App-wandeling Zot van Aalst

De wandeling start op de Hopmarkt. (Foto Toerisme Aalst)

Je houdt je tablet tegen een icoon en meteen springt Jeroen op je scherm. Hij loodst je naar je eerste opdracht, het carnavalsmonument wat verderop. De opdrachten bestaan voornamelijk uit meerkeuzevragen. Het antwoord ligt niet altijd voor het rapen, maar met wat logisch redeneren lukt het je wel.

Onderweg kan je met je gehuurde tablet selfies maken en die nadien op sociale media delen. Leuk extraatje voor de kinderen.

App-wandeling Zot van Aalst

De Grote Markt van Aalst met het standbeeld van drukker Dirk Martens.

Arme stakkerds

Via de Grote Markt komen we in de verkeersvrije winkelstraten van de ajuinenstad. De tweede grootste stad van Oost-Vlaanderen zet stevig in op winkeltoerisme.

In de negentiende eeuw was er een bedrijvige ajuinenteelt langs de Dender. Het bevestigend antwoord ‘ha, ja, hij’ klinkt in het Aalsters ‘a joi’n’. Twee redenen waarom Aalstenaars hun spotnaam met fierheid dragen.  

Net voorbij het verkeersvrije centrum kom je aan de Sint-Martinuskerk. Stap hier zeker eens binnen. De kerk is al sinds 2003 in restauratie en de werken zullen nog tot 2027 duren. Hier predikte priester Daens (1839 – 1907) dat arbeiders ook rechten hebben, zeer tegen de zin van zijn katholieke oversten.

Herken je bepaalde locaties?

Gratis museum

Het beeld, ‘de Verteller’, staat voor ’t Gasthuys – Stedelijk Museum, een van je stops tijdens de app-wandeling en staat symbool voor schrijver Louis Paul Boon (1912-1979). Boon stierf aan zijn schrijftafel, een dag voor zijn bezoek aan de Zweedse ambassade waar hij genomineerd zou worden voor de Nobelprijs Literatuur.

’t Gasthuys is gratis toegankelijk en enkel op maandag gesloten. De tentoonstellingen wisselen er regelmatig. Interessant voor wie de wandeling met kinderen doet: hier is een eerste gratis pitstop! De andere bevindt zich op de binnenkoer van het stadhuis, maar die is enkel voor de mannen.

Vreselijk dialect

Aalstenaars zijn bijzonder trots op hun onverstaanbare taaltje. Het zijn de West-Vlamingen onder de Oost-Vlamingen. Ooit gehoord van een Abazjoer, een kinjerkoesj, een velle frak, valse beste en een blonte pariek? Geen nood, na de appwandeling praat je perfect een mondje Oijlsters. De hier opgesomde voorwerpen zijn allemaal zaken die in de kleerkast van een Voil Jeanet hangen.

App-wandeling Zot van Aalst

De Voil Jeanetten op het Carnaval. (Foto Gert Swillens)

Voil Jeanetten zijn dan wel mannen die zich als vrouwen verkleden, maar het zijn geen travestieten. Ben je nog mee? De traditie is ontstaan in tijden van armoede toen voor carnaval kledingstukken bij elkaar werden gesprokkeld die geen geld kosten zoals een lampenkap, een kinderwagen, een oude bontmantel en de handtas van de vrouw.

De haring in de kooi is de picknick voor onderweg. Ze staken de haring in de kooi zodat niemand er mee kon gaan lopen. Aalstenaars hebben een geweldig gevoel voor humor.

 

Via het Werfplein en de Molenstraat kom je terug op de Grote Markt. Eerste halte is het stadhuis. Achteraan op de binnenkoer staat het standbeeld van Ondineke, een van de hoofdpersonages uit ‘De Kapellekensbaan’ uit 1953, het magnum opus van Louis Paul Boon.

App-wandeling Zot van Aalst

Het standbeeld Ondineke op de binnenkoer van het stadhuis.

Het belfort staat centraal op de markt. Het schepenhuis dateert uit de dertiende eeuw en het belfort uit de vijftiende eeuw. Het is enkel te bezoeken tijdens tentoonstellingen. Het belfort is Unesco Werelderfgoed. Het is dan ook bijzonder jammer en onbegrijpelijk dat Aalst dit prachtige gebouw niet ontsluit voor het toerisme. Het mooie gebouw zou een van dé trekpleisters van de stad kunnen zijn.

Eindoordeel: kort en ludiek

Terug aan Toerisme Aalst loopt het avontuur van Jeroen goed af. Gekleed als Voil Jeanet kan hij eindelijk op zijn knieën vallen voor zijn Anja.

‘Wij zijn zot van Aalst’ raakt verschillende facetten van de ajuinenstad heel oppervlakkig en kort aan. Dergelijke oppervlakkigheid is eigen aan I-padwandelingen. Het geheel krijgt dankzij het personage van Jeroen wel een humoristisch sausje waardoor het kinderen zeker kan aanspreken. Het voordeel in Aalst is dat verschillende centrumstraten autovrij zijn.

Zeer storend is dat het geluid op je I-pad heel vaak overstemt wordt door de stadsgeluiden. Zoek bij elke stopplaats een beschut plaatsje op, dan versta je beter wat gezegd wordt op het scherm.

Marijn Follebout, 29 maart 2016

 

Fiche:

Pluspunten:

*Ideaal voor met kinderen of als teambuilding

*5 euro is niet veel voor de huur van een I-Pad

*Voornamelijk via verkeersvrije winkelstraten

*Veel humor

Minpunten:

*Iets te oppervlakkig bij momenten

*Soms moeilijk te verstaan wegens het omgevingsgeluid

*De zon weerkaatst op het scherm. Zoek best een beschut plaatsje op als er een filmpje afspeelt.

 

Wat vind jij van de ‘Zot van Aalst’ – wandeling? Laat het hieronder gerust weten en geef ons je punten op tien.

 

Nog in Aalst: Fietsroute ‘Bezet gebied’.

 

 

Laat een reactie achter