In het wiel van Lucien Van Impe (Oost-Vlaanderen)

Lucien Van Impe

Tourheld Lucien Van Impe, dit jaar 70, wordt geëerd met een naar hem genoemde fietsroute door vier gemeenten. Van Impe won in 1976 de Tour en de berggeit is sindsdien de laatste Belg die de Tour won. ‘In het wiel van Lucien Van Impe’ loopt door Aalst, Erpe-Mere, Lede en Haaltert.

De 35 kilometer lange fietsroute richt zich vooral op recreatieve sporters. Tussenstops onderweg vertellen over de carrière van Van Impe en die hectische zomer van 1976, dit jaar veertig jaar geleden, toen heel het land geel kleurde na Van Impes overwinning.

Twintig keer dezelfde helling

Eind juli wordt in Erpe-Mere een standbeeld onthuld van de wielerheld. De link met Lede is duidelijk. Van Impe woont er al 38 jaar. De route passeert zijn ‘Alpe d’huez’ huis, genoemd naar de mythische col waar hij de eerste keer geel veroverde. In Lede werd speciaal voor het jubileumjaar een nieuw bier gebrouwen, de ‘Saison du Lucien’. In Haaltert heeft Van Impe zijn bergbenen ontwikkeld. Zijn vader liet hem er soms tien tot twintig keer per dag de Gotegemberg oprijden.

De fietsbrochure met plan is gratis af te halen bij elke toeristische dienst. De route volgt in hoofdzaak de fietsknooppunten, maar wijkt er soms ook van af.

(maf/foto maf)