Kunst voor kinderen

Museum SMAK voor kinderen

Regenweer? Dan ga je toch gewoon een museum bezoeken. Kunst hoeft helemaal niet saai te zijn. Gezinnen met jonge kinderen kunnen zich perfect ook uitleven tussen al die schijnbaar dure werken. Een aantal kunstmusea bieden kinderen een fascinerende ontdekkingsreis door de wereld van de moderne kunst: 

 

Groeningemuseum (Brugge)

Zes eeuwen Vlaamse kunst ram je niet zomaar even in het hoofd van een tienjarige. Daar hebben ze met ‘De halsbandparkiet van Jan van Eyck’ in het Groeningemuseum iets op gevonden. Voor de prijs van een normaal toegangsticket (8 euro) voer je anderhalf uur lang zoek-, kijk- en doe-opdrachten uit in het hele museum.

Praktisch: Dijver 12, Brugge. Maandag gesloten.

 

SMAK (Gent)

Je vindt de vreemdste voorwerpen in het SMAK. Soms noemen ze er een deurklink al kunst. Om nog niet te spreken van die onverstaanbare titels die ze aan hun tentoonstellingen geven. Maar oog voor kinderen hebben ze wel. Wist je dat een verjaardagsfeestje in het SMAK de max kan zijn? Je gaat er samen met een gids op ontdekkingstocht. Kostprijs 85 euro, voor maximum 15 kinderen.

Praktisch: Jan Hoetplein 1, Gent. Maandag gesloten.

 

FeliXart (Drogenbos)

Het werk van modernist Felix De Boeck (1898 – 1995) is het uitgangspunt voor het bijzondere museum FeliXart. Met een schilderkistje (2 euro) kunnen kinderen in het hele museum op ontdekking. Een boeiende zoektocht naar leven en werk van de boer-schilder De Boeck in dit moderne museum.

Praktisch: Kuikenstraat 6, Drogenbos. Maandag, dinsdag en woensdag gesloten.

 

Middelheimmuseum (Antwerpen)

Het gratis beeldenmuseum in het Middelheimpark in Antwerpen heeft zelfs een aanbod voor jeugdbewegingen. Gezinnen kunnen er gebruik maken van de gratis Middelheimapp voor een kinderroute door het park. Of neem één van de Muzzzé-koffertjes mee (gratis) aan de ingang van het museum waarmee je de kroost het hele bezoek lang zoet kan houden.

Praktisch: Middelheimlaan 61, Antwerpen. Maandag gesloten.

 

Literair Museum (Hasselt)

Het Literair Museum in Hasselt is alleen al door zijn aanbod een paradijs voor kinderen gebeten door de leesmicrobe. Het museum bevat een apart luik rond kinder- en jeugdliteratuur en toont dit op de meest originele manieren. Er wordt ook veel aandacht besteed aan sprookjes in het museum. Aanrader is de Luisterroute door Hasselt (1 euro per persoon). Start is aan het Stadsmus (Guido Gezellestraat 2). Warre Borghmans en Ianka Fleerackers fluisteren de verhalen zo in je oor. Onderweg moet je een aantal opdrachten afwerken.

Praktisch: Bampslaan 35, Hasselt. Maandag, dinsdag en zondag gesloten.

(Marijn Follebout/foto SMAK)