Ravotten in de mooiste parken

Averegten

Gezocht! Plaats om te spelen, spelen, spelen… Hoe groter een speelplein, hoe beter. Waar anders dan in een provinciaal domein vind je de grootste gratis speeltuinen van het land? Volwassenen zoeken de domeinen vooral op voor de rust in deze oases vol groen. Wij presenteren vijf – een per provincie – lukraak gekozen provinciale domeinen.

 

West-Vlaanderen: Palingbeek (Zillebeke)

Betonnen constructies aan de 3 kilometer lange Palingbeek herinneren aan hevige gevechten van WO I. Nu is dit een prachtig natuurpark (230 ha) met bewegwijzerde wandelpaden, een tof bezoekerscentrum en lig- en speelweiden. Er zijn plannen om binnenkort een blotevoetenpad aan te leggen. Het bezoekerscentrum richt vooral op kinderen. Toegang is gratis.

Adres: Vaartstraat 7, Zillebeke (een deelgemeente van Ieper)

Open: Bezoekerscentrum is gesloten op zaterdag

 

Oost-Vlaanderen: Puyenbroeck (Wachtebeke)

Een puy is een hoogte en een broek is een moeras. De naam maakt de verscheidenheid in het uitgestrekte Puyenbroeck (510 ha) duidelijk. Aan de ingang wacht je een reuzespeeltuin. Een vijftal wandelingen doorkruisen het domein. Interessant is het Molenmuseum te bezoeken en langs het Levend Erfgoed Park, een gigantische verzameling boerderijdieren, te passeren. Je kan er verder nog zwemmen, vissen en allerhande buitensporten beoefenen. Toegang is gratis.

Adres: Puyenbrug 1A, Wachtebeke

Open: altijd open (van oktober tot maart gesloten op maandagvoormiddag)

 

Vlaams-Brabant: Huizingen (Beersel)

Provinciedomein Huizingen (95 ha) is helemaal op maat van de kinderen. Het park bevat twee speeltuinen, bootjes en een dierenpark waar kinderen uren zoet mee zijn. Huizingen is bekend om zijn rotstuin, maar die wordt nu gerenoveerd. Je vindt er nog een blindenpad, een openluchtzwembad (open vanaf 1 mei), een arboretum en vele sportmogelijkheden. Toegang kost 3 euro voor niet-Vlaams-Brabanders en 2,5 euro voor inwoners van Vlaams-Brabant.

Adres: Torleylaan 100, Huizingen (Beersel)

Open: Elke dag open

 

Antwerpen: De Averegten (Heist-op-den-Berg)

De Averegten (100 ha) is voor bengels een ongekend attractiepark. Hier mogen ze ravotten ‘op’ de natuurspeelplaats dat het een lieve lust is. Vanaf maart komt het dierenpark weer tot leven. Sinds kort is ook het Boshuis, het café in de Averegten, weer open. In april opent een gloednieuwe speeltuin. Wie zo lang niet kan wachten, kan er nu wel al hele mooie wandelingen maken. Er is ook een wandeling voor rolstoelen en kinderwagens.

Adres: Boonmarkt 12, Heist-op-den-Berg

Open: Elke dag open

 

Limburg: Nieuwenhoven (Sint-Truiden)

Het boswachtershuis – waar ook het bezoekerscentrum huist – is het vertrekpunt voor vijf prachtige wandelingen door het bosrijke domein Nieuwenhoven (161 ha). De immense speeltuin is altijd vol leven. Hengelaars turen uren in de visvijver en hondeneigenaars zetten het op een lopen in de hondenlosloopzone.

Adres: Nieuwenhoven 1, Sint-Truiden

Open: Elke dag open

(maf/foto Spelplezier in de Averegten – Toerisme Provincie Antwerpen)