Antwerpen Wandelen

Geocache: Schattenjacht in Mol

Geocache Mol - Wolhuisje - Molse Nete

De ‘Mol-Code’ is een avontuurlijke schattenjacht vermomd als stadswandeling. Aan groen geen gebrek in deze uitgestrekte Kempische gemeente. Om toeristen ook naar het centrum te lokken, werd een perfecte geocache-wandeling uitgewerkt. Smaakt naar meer!

 

Verrassing om de hoek: Knikkeren aan het water

Het kind in ons werd aangesproken door het toffe knikkerspel in de Wandelweg, vlakbij de Molenbeekstraat, aan de Geocache Mol - knikkerspeloverkant van de watermolen. Je bent er zo aan voorbij. Je blik is immers op de linkerkant van de weg, op de oude watermolen, gericht. Aan je rechterkant rijst een klein paaltje uit de grond. Bovenop het paaltje een schijf met een doolhof op zijn kop. Je moet drie knikkers op hun plaats begeleiden. Klinkt simpel, maar je bent er even zoet mee.

 

Praktisch

* 5 km

* Gratis parking in de Rivierstraat en in de Rode Kruislaan aan sportcentrum Den Uyt.

Op wandelafstand van de Dienst Toerisme (Markt 1a) waar de zoektocht start. Open op weekdagen van 9 – 12 uur en van 13 – 17 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 10 tot 15 uur.

Geocache Mol * Een GPS huren bij de dienst Toerisme kost 5 euro. Je kan de tocht ook downloaden op je eigen gps of smartphone. De zoektocht duurt ongeveer een halve dag.

* Vraag naar een folder met antwoorden. Die staan in het klein onderaan de folder. Zo heb je tijdens de wandeling een back-up.

* Geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

 

2,5 miljoen caches

In onze scoutsjaren gingen we met kompas en meetlat aan de slag om het volgende punt op de stafkaart te vinden. De ‘schat’ bestond toen uit een Snickers. Het is de eerste keer dat wij ons aan een geocache wagen. Kompas en meetlat behoren tot het verleden. De gps wijst ons de weg. Avontuurlijk is het wel nog, want uiteindelijk bepaal je zelf welke weg je neemt.

Wereldwijd zijn er meer dan 2,5 miljoen caches in 180 landen verborgen. Eind september 2015 waren in ons land 27.677 caches verborgen. Geocaching is pas sinds 2012 een door het Engels woordenboek aanvaard woord. Een nieuw wandelfenomeen dat alle records breekt.

Met behulp van gps en een redelijke dosis gezond verstand ga je op zoek naar ‘schatten’. Dankzij antwoorden op raadsels onderweg vind je de juiste coördinaten van de schat – de cache. In de cache zit een logboek en meestal ook een klein aandenken. In ruil leg je iets anders in de plaats. De meeste smartphones beschikken over goede GPS-systemen. Garmin heeft een aantal gps-toestellen die zich uitsluitend op het geocachen richten (vanaf 129 euro).

Een van de regels is dat een cache nooit mag begraven worden. Meestal ligt het verscholen onder een plank, in een stapel stenen, onder een loszittende tegel of hangt het in een boom.

Twee goede apps die je ook offline kan gebruiken, zijn c:geo voor Android en GEO Bucket voor iOS. Ze zijn gratis, maar je moet wel een account aanmaken (ook gratis) op www.geocaching.com. Een andere goede website voor België (Benelux) is www.opencaching.be.

Molslot openen

De Mol-Code is een multicache. Dat betekent dat je eerst veertien raadsels moet ontcijferen voor je de juiste coördinaten van de schat te pakken krijgt.

Het duurt wel even voor je gewend raakt aan de kuren van de gps. Moeten we nu links of rechts? Hoe ver zitten we van de volgende stop? We zijn er, maar we vinden niets? Pas na drie stops beginnen we in vorm te raken en gaat het zoeken naar de volgende stop vlotter.

In de folder staan veertien foto’s willekeurig door elkaar. Elke foto is gelinkt aan een locatie en bevat een vraag. Tel bij de veertiende stop alle antwoorden die een cijfer bevatten op. Via een verborgen hint op je laatste stop – tip: kijk eens onder de bank! – kan je de plaats van de schat vinden en er het ‘mol’-slot openen.

Groen in het centrum

Nooit eerder een gemeente gezien met zoveel infoborden in het centrum. Elke straathoek heeft er een. Erfgoedliefhebbers zullen het hier naar hun zin hebben. Heel jammer dat niet elke stop op deze schattenjacht gelinkt is aan het historisch erfgoed van Mol. Of wat te denken van een stop bij een verlichtingspaal of een elektriciteitscabine?

Geocache Mol - Molse Nete

De Wandelweg langs de Molse Nete is beslist de moeite waard.

De zoektocht leidt ons langs grote winkelstraten en goed verborgen binnenwegen. Ongetwijfeld het mooiste pad is de Wandelweg, een fiets- en wandelpad langs de Molse Nete. Niet te verwonderen dat langs dit paadje een zestal stops liggen. Vooral de oude watermolen aan de Molenbeekstraat spreekt tot de verbeelding. In de graanmolen is het streekmuseum ‘De Beekjuffer’ ingericht door natuurvereniging De Gagel. Het is enkel open op aanvraag of bij Molse feesten.

Geocache Mol - watermolen

Er zou al sprake zijn van een watermolen sinds de achtste eeuw.

Het water van de Molse Nete heeft gezorgd voor de bloei van de wolnijverheid. In het stroompje werd de wol gewassen. Daar getuigt het wolhuisje van. Cultureel Centrum ’t Getouw is gevestigd in een voormalige wolfabriek.

Geocache Mol - weefgetouw in CC 't Getouw

Een weefgetouw in CC ’t Getouw.

Graf van je grootouders

Laat je niet misleiden door de weggeefkast in Rozenberg. Je zit er vlakbij Stop 8, maar die bevindt zich aan de overkant van de straat. De weggeefkast is een uniek experiment. Je neemt er gratis een item uit en legt er gratis weer iets terug. Een beetje zoals bij geocaching, maar dan zonder er moeite voor te doen.

Geefkast in Mol

Een geefkast: je legt er iets in en je haalt er iets uit.

Tussen de tiende en de elfde stop gaan we langs bij Café Curiosa (Boomgaardstraat 1), meteen onze horecatip. Open van dinsdag tot en met zaterdag, van 10 tot 20 uur. Je kan er lekker en gezond eten en heerlijke koffie drinken. Met zonneterras achteraan.

Het Boulevard Park is een groene oase in het centrum. In het midden van het park ligt een speelplein. Rondom staan nog enkele tientallen grafzerken recht. “Dat is omdat de gemeente die niet mag wegnemen”, vertelt een hoogbejaarde wandelaar ons. “Luguber? Tuurlijk niet, dit is nu een park waar vrij mag gewandeld worden. Mijn grootouders lagen hier vroeger begraven. Zie je die heuvels? Dat zijn massagraven.” Ja, Mol telt aardig wat verrassingen.

Boulevardpark - centrum Mol

Boulevardpark in het centrum van Mol.

Eindoordeel Geocachen is sterk verslavend. Alleen jammer dat ze in deze stadszoektocht ook een verlichtingspaal en een elektriciteitskast als ‘stop’ hebben verwerkt. Hoewel die laatste wel als kunstobject wordt gezien door lokale kunstenaars.

Mol kan bogen op heel wat erfgoed, maar ook stadsvernieuwing kan wat meer in de verf worden gezet. Waarom dan niet elke stop koppelen aan iets wat waardevol is voor de gemeente?

(Marijn Follebout, 19 mei 2016)

Wat vind je zelf van deze schattenjacht? Laat het hieronder gerust weten.

 

De GPS-wandeling kan je eventueel combineren met:

  • Een bezoek aan de Sint-Pieter en Pauwelkerk op de markt. Het Torenmuseum telt vijf verdiepingen. Er worden af en toe rondleidingen met gids georganiseerd waarvoor je niet hoeft te reserveren. Een bezoek voor groepen moet gereserveerd worden. Kostprijs: 2,5 euro per persoon.
Sint-Pieter en Pauwelkerk in Mol

Sint-Pieter en Pauwelkerk bevat een vijf verdiepingen tellend museum.

* Galbergenpad: Een wandeling van 7 – 10 – 15 kilometer. Vertrek in de Don Boscostraat aan huisnummer 35. Ligt een eindje buiten het centrum van Mol. Parking aan vertrekpunt. Volg de geel-zwarte pijlen. Je wandelt door bossen en stedelijk gebied. Onderweg passeer je ook het Jakob Smitsmuseum waar leven en werk van de Nederlands-Vlaamse kunstenaar wordt geschetst.

Galbergenpad Mol

Boomslingeren langs het Galbergenpad.

De GPS-wandeling kruist:

Spijkers met koppen (3 km): stadswandeling in Mol aangeduid met klinknagels. Je krijgt onderweg heel veel info over het erfgoed in de stad.

 

 

 

 

Laat een reactie achter