Oost-Vlaanderen Wandelen

De Ooidonkroute in Deinze: tot rust komen in een prachtig Leielandschap

Plaatjes die zo uit een schilderij van Emile Claus, de ‘Leieschilder’, lijken te zijn gestapt. Stilte en rust, daar draait het in deze 7,5 kilometer lange wandeling in Bachte-Maria-Leerne (Deinze) om.

 

Verrassing om de hoek: Zwemparadijs in openlucht

De Oude Leie waar je – in de zomermaanden – naar hartenlust kan ravotten in het water. Omwonende kinderen hebben van deze plek alvast hun avonturenparadijs gemaakt.

(Hier is zwemmen gratis, maar zonder toeziend oog. Iets verderop in Vosselareput betaal je in het zomerseizoen 2 euro per dag, maar is wel steeds een redder aanwezig)

 

De aanbevolen vertrekplaats voor deze perfect bewegwijzerde route is in de Ooidonkdreef, aan de kerk van Bachte-Maria-Leerne, een pittoreske deelgemeente van Deinze. Daar is parking op overschot.

Volg deze zeshoekige bordjes.

Volg deze zeshoekige bordjes.

Net voor we de brede laan naar kasteel Ooidonk nemen, passeren we nog een leuk speelpleintje. Wie kinderen heeft, kan ze hier nog even hun duivels laten ontbinden, want voor hen biedt de route weinig soeps.

De Blauwe Poort markeert de ingang naar kasteel Ooidonk.

De Blauwe Poort markeert de ingang naar kasteel Ooidonk.

Een paard met stamboom staart ons nieuwsgierig aan als we de Blauwe Poort doorlopen die de toegang tot de schilderachtige dreef richting kasteel Ooidonk markeert.

Kasteel Ooidonk is ontstaan in de twaalfde eeuw. Het beleefde van op de eerste rij de vele godsdienst- en andere oorlogen die Vlaanderen teisterde doorheen de eeuwen. Het kasteel – strategisch gelegen als voorpost van de stad Gent – werd in 1491 en 1579 nagenoeg volledig verwoest. Het huidige kasteel werd in 1595 gebouwd in een typisch Spaans-Vlaamse architectuur. Volgens de kasteelheer kan het met zijn trapgevels en uivormige torens wedijveren met de kastelen van de Loire. In 1864 kwam kasteel Ooidonk in handen van de familie ’t Kint de Roodenbeke. Ondertussen staat de zesde generatie er aan het roer. De graaf, zijn vrouw en drie kinderen heten de bezoekers er in de lente- en zomermaanden met plezier welkom.

Toegang tot het kasteel kost 9 euro (kinderen 3 euro) en kan vanaf 1 april tot 15 september, telkens op zon- en feestdagen van 14 tot 17.30 uur.

Toegang tot het park kost 2 euro en kan in dezelfde periode van dinsdagmiddag tot en met zondag.

Het kasteel van Ooidonk met zijn schilderachtige domein. (foto kasteel Ooidonk)

Het kasteel van Ooidonk met zijn schilderachtige domein. (foto kasteel Ooidonk)

De route draait om kasteel Ooidonk heen, zodat we het langs elke kant kunnen bewonderen. Het wordt ons ook meteen duidelijk waarom buurtbewoners hier vroeger beschutting kwamen zoeken voor het wassende water van de Leie. Een ‘donk’ is een heuvel die zich aftekent tegen lager gelegen gebied. Het kasteel werd op de donk gebouwd, de boeren woonden op lager gelegen gronden. Volgens de overlevering zouden de verschillende generaties kasteelheren steeds hun deuren hebben opengezet voor de buurtbewoners bij overstromingen.

De Ooidonkwandelroute draait om het kasteel heen.

De Ooidonkwandelroute draait om het kasteel heen.

Eens aan de Leie volg je die naar rechts. Een lichte flard mysterieuze mist stijgt op van de rivier. Ook de weiden rechts van ons ademen kleine sliertjes witte mist uit. Niet veel verder verlaten we de Leie waar de Oude Leie (een afgesloten oude Leiearm) het overneemt. Hier wacht onze ‘Verrassing om de hoek’, een openlucht zwemparadijs voor jong en oud. Koorden hangen klaar in de bomen om kinderen uit de buurt tijdens de zomermaanden het water in te slingeren. We volgen de Oude Leie verder. Elke stap die we zetten, blijkt een geschikt fotomoment. De zon weerkaatst op het wateroppervlak. Vogels spreiden hun veren om ze te drogen.

De OUde Leiearm.

De Oude Leiearm.

Na wat heen-en-weer geslinger tussen de velden bereiken we de N466. Die moeten we over. Voorzichtig hier! De chauffeurs die hier voorbij razen, hebben nog nooit van ‘overstekend wild’ gehoord, lijkt het wel.

Eens de N466 over, valt ook de verbazing over het landschap wat weg. Dit is een wat minder stuk van de route, maar we genieten wel volop van de rust die er heerst. Er passeren ons weinig auto’s en dat is dan weer een absoluut pluspunt omdat dit deel van de route volledig op asfalt verloopt. Na goed anderhalve kilometer bereiken we opnieuw de N466. Aan de overkant ligt het schilderachtige Bachte-Maria-Leerne te lonken. Wandel de hoofdstraat door en je komt aan bij je wagen.

 

Fiche van de Ooidonkroute (7,5 kilometer)

Algemeen:

*Aanbevolen parkeerplaats: Ooidonkdreef, aan de kerk van Bachte-Maria-Leerne (een deelgemeente van Deinze)

*Perfect voor rolstoelen en kinderwagens

*Deels onverharde/deels verharde wegen.

Pluspunten:

– prachtig zicht op de Oude Leie

– gemakkelijk begaanbaar terrein

– goed bewegwijzerd met de zeshoekige borden

Minpunten:

– Tweede deel van de wandeling langs lange eenzame wegen. Er valt weinig te beleven.

 

Wat vond jij van de Ooidonkroute? Geef gerust je mening hieronder.

Marijn Follebout, 13 december 2015

Laat een reactie achter

1 reactie

  • Vandaag 6 mei 2016, en 25 graden! We hebben genoten van een topwandeling op het ideale moment van de lente. Er was van alles in bloei: zoals de blauwe bloempjes van longkruid. We werden om de hoek verrast door een fantastisch mooie roofvogel, met veel wit in zijn vleugels ( visarend?) er kwam een reiger recht op ons af, alle fietsende passanten knikten ‘goeiedag!’
    Het kasteel is adembenemend, en het koetshuis blijkt achteraf een ideale dorstlesser.
    Wat ik schitterend vond: je ziet overal groen: groene weiden, jong groen van de bladeren, groen rond het jonge volkje dat verkoeling zocht langs de Leie. Met z’n 7.5 km is het een korte wandeling, maar een aanrader voor iedereen die groen verkiest boven hellingen ( want die zijn er niet)