Vlaams-Brabant Wandelen

IJzerzandsteenwandeling in Aarschot: stappen tussen wijngaarden

De IJzerzandsteenwandeling (13 km) in Gelrode brengt je van de Eikelberg naar de Wijngaardberg. Je wandelt letterlijk tussen de wijngaarden in dit typisch Hagelandse landschap. Laat je verrassen door holle wegen, schapen in het bos en heel veel fruitbomen en druivenranken.

 

Verrassing om de hoek:  Goede wijn behoeft geen krans

De Wijngaardberg is een beschermd natuurgebied in Wezemaal. Het getuigt van lef van de toeristische dienst dat ze de wandeling dwars door de wijngaarden laten lopen. Het is een verrassende opsteker voor wandelaars die niet meteen vertrouwd zijn met de Hagelandse heuvels. De Wijngaardberg herbergt nog meer verrassingen, zoals de stenen muur maar daarover verder meer.

 


Volg wandelknooppunten 7 – 73 – 79 – 704 – 78 – 77 – 76 – 72 – 66 – 65 – 63 – 61 – 64 – 74 – 71 – 7.

We parkeren op een van de drie parkings van restaurant Moedermeule (Hondsheuvel 3) in Gelrode. Rond de molen grazen schapen en paarden in alle rust.

Herberg Moedermeule.

Herberg Moedermeule.

Aan de achterkant van Moedermeule vind je knooppunt 7 waar onze wandeling start. Zorg voor stevig schoeisel, want na regenweer kan het pad modderig worden. Wij deden de wandeling met een kinderwagen wat ons nadien deed besluiten om dit iedereen absoluut af te raden. Zelfs de ingekorte versie van 8,5 km is niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens (ingekorte versie via wandelknooppunten 7 – 73 – 79 – 704 – 78 – 77 – 76 – 72 – 7) .

Tussen KNP 7 en 73 moeten we de 48 meter hoge Eikelberg beklimmen. Dit is een typisch Hagelandse heuvel of Diestiaan.

ijzerzandsteenwandeling (4)

Een Diestiaan of getuigenheuvel is een zandbank die is achtergebleven toen de Diestiaanzee zich 5,8 miljoen jaar geleden terugtrok. Zodra de zandbank in contact kwam met de lucht, oxideerde het ijzer en klitte het zand samen tot een roestbruine ijzerzandsteen.

Op de Eikelberg zien we meteen getuigen van de ijzerzandsteengroeves van vroeger.

IJzerzandsteen werd vanaf de derde eeuw na Christus gebruikt voor de bouw van Romeinse villa’s in de regio. Ook voor de bouw van kerken en huizen in het Hageland werd tot in de zeventiende eeuw ijzerzandsteen gebruikt. Een groeve op de Eikelberg werd in de jaren ’70 nog eens heropend voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Aarschot. Langs onze wandeling komen we vaak kleine kappelletjes tegen waar ijzerzandsteen werd gebruikt.

ijzerzandsteenwandeling (11)

De kerktoren van Gelrode is gemaakt van ijzerzandsteen.

De Eikelberg bestond 250 jaar geleden voor de helft uit heide. Het Agentschap Natuur en Bos probeert dit oorspronkelijk landschap te herstellen door gerichte boskap.

Bij het afdalen van de Eikelberg komen we terecht in een holle weg, typisch voor het Hageland. Let op, want auto’s komen hier van beide kanten en het zicht is er beperkt.

Na iets te lang langs de grote baan te wandelen, kom je aan in het centrum van Gelrode. Let op de toren van de kerk. Die is gemaakt van ijzerzandsteen.

Tussen KNP 76 en 72 kom je na een stevige klim op het kruispunt van de Donkerstraat met de Gemeentebosweg in Gelrode. Op dit prachtig uitzichtpunt liggen Hagelandse wijnranken in de zon te baden. Aan de andere kant van de weg ligt een huisdierenkerkhof. Mooi om zien hoe huisdieren hier een laatste rustplaats krijgen.

ijzerzandsteenwandeling (13)

Tussen KNP 72 en 66 moet je even op de tanden bijten. Dit is letterlijk het vuilste stuk van de wandeling. Je passeert een snelwegparking van Rotselaar op de E314. Het zwerfvuil slingert hier alle kanten op. Wie hier ooit een schoonmaakactie wil ondernemen, zal heel veel vuilniszakken nodig hebben.

Mijn vrouw en ik hadden ooit het idee om op elke wandeling een lege vuilniszak mee te nemen en die onderweg vol te proppen met zwerfvuil. Na de wandeling zouden we die dan achterlaten op de parking voor de gemeentediensten met een vriendelijk briefje erbij. We hebben de plannen snel opgeborgen, want als je bijvoorbeeld langs deze snelwegparking van Rotselaar passeert, dan word je al snel moedeloos.

Vlakbij de E314 wemelt het van de krotten en vervallen caravans met stukgegooide ramen. Toch wonen hier en daar mensen. Je hoort het aan het zenuwachtig geblaf van honden. Een lege slaapzak slingert langs het wandelpad. Hoe graag zouden we het verhaal van deze slaapzak willen kennen.

De Wijngaardberg is een hele verademing na het geraas van de E314

Nabij KNP 65 kom je aan op de Wijngaardberg. Dit beschermde landschap is een van de hoogtepunten van deze wandeling. Het geraas van de E314 ligt ondertussen achter je. Hier worden heel wat verschillende soorten druiven geteeld.

ijzerzandsteenwandeling (18)

De Hagelandse wijnbouw werd in de jaren ’70 nieuw leven ingeblazen door vijf vrienden. Ze richtten een vzw op waar zich ondertussen al heel wat mensen hebben bij aangesloten. Wil je alles te weten komen over de Hagelandse wijnbouw? Bezoek dan zeker het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in het centrum van Wezemaal, een deelgemeente van Rotselaar.

Genieten met de grote G. De Wijngaardberg is een parel in het landschap. Een hele verademing nadat we zo lang langs de E314 hebben gewandeld. We komen zelfs een kudde schapen tegen aangevoerd door een vurige ram.

De bewaker van de Wijngaardberg.

De bewaker van de Wijngaardberg.

De heer van Wezemaal zou al in 1254 een wijngaard hebben gehad op deze heuvelflanken.

Ook aan de andere kant van de heuvel staat het vol met wijnranken, hoewel hier ook heel wat fruitbomen te vinden zijn. Bovenop de Wijngaardberg klimmen we over een stenen muur, gebouwd in 1814. Deze muur bestaat uit losse schollen ijzerzandsteen en werd gebruikt om de wijngaarden te beschermen tegen noorderwind en ongewenste bezoekers, zowel mensen als dieren. De muur is anderhalve kilometer lang en nu als monument beschermd.

De Stenen Muur (schollen ijzerzandsteen) dateert uit 1814.

De Stenen Muur (schollen ijzerzandsteen) dateert uit 1814.

Wijndomein Steenen Muur vzw in Wezemaal organiseert rondleidingen in de wijngaard.

Nu we het toch over Wezemaal hebben. In de tuin van de pastorie van Wezemaal staat een ent van de oudste wijnstok ter wereld. Deze wijnstok is al zo’n 450 jaar oud en groeit in Maribor, Slovenië. Elk jaar worden enkele enten van de wijnstok verdeeld over heel de wereld. Er groeien nu enten in de tuinen van Vaticaanstad, in de tuin van Bill Clinton…. En dus ook in de tuin van de pastorie van Wezemaal.

Wandelen we verder naar KNP 61 en 64 merken we al snel dat deze kant van de Wijngaardberg veel holle wegen bevat. Het landschap is hier ook iets ruiger, minder toegankelijk. Ook hier werkt Natuurpunt een project uit om het landschap gedeeltelijk in heide te transformeren ‘zoals het vroeger was’. We ronden stilaan de wandeling af via de rustige wegen die leiden tot café en restaurant De Moedermeul.

 

Fiche van de IJzerzandsteenwandeling (13 km)

Pluspunten:

 • Veel afwisseling
 • Wijngaarden en fruitbomen zijn vooral in de zomer en herfst een pluspunt als het fruit rijp is.

Minputen:

 • De route loopt iets te vaak door bewoond gebied waar geen charme te vinden is.
 • De route passeert lange tijd langs de E314.

Deze route kruist:

Fietsroutes:

 • Winge- en Demer route (60 km) in Gelrode
 • ROB Fietsroute in Gelrode
 • Meanders route (30 km) in Gelrode
 • Mountainbikenetwerk Hageland (Gelrode – Holsbeek)

Wandelroutes:

 • Rode wandeling (9 km) in Gelrode met vertrek aan Moedermeule. (aangeduid met rood driehoekje)
 • Blauwe wandeling (3 km) in Gelrode met vertrek aan Moedermeule (aangeduid met blauwe ruit).
 • Wijngaardbergwandeling (2,8 en 8 km) in Wezemaal.

 

Wat vond jij van de ijzerzandsteenwandeling? Geef hieronder gerust je mening en je punten op tien voor deze route.

Marijn Follebout, 3 februari 2016

Laat een reactie achter

1 reactie

 • Ik kan niet wachten om er aan te beginnen! Heel motiverend geschreven. Wat een vlotte pen!! Mooie foto´s 🙂 Groetjes van ons allen xx Kathleen