Vlaams-Brabant Wandelen

De Dworpwandeling verkent vredige beekvalleien

Ten zuiden van Brussel, midden in de Zennevallei, ligt Dworp, deelgemeente van Beersel. Lieflijke waterloopjes als de Steenputbeek en de Molenbeek ontmoeten elkaar in het centrum. De Dworpwandeling is behoorlijk avontuurlijk met zijn nijdige hellingen en scherpe afdalingen. Het grootste pluspunt? Drie vierde van de wandeling is verkeersvrij.

 

Verrassing om de Hoek: Bijzonder Begijnenbos

Stevige oude beuken typeren het wondermooie Begijnenbos. De zon schijnt er strategisch door de bomen en legt een mysterieuze sluier op het leven onder het bladerdek. Het is er zo vredig en stil dat je zou denken dat je alleen op de wereld bent.

 

 

Praktisch

*Afstand: 9 km – bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Dworpwandeling

*Gratis parking:

– voormalig gemeentehuis Dworp (Alsembergsesteenweg 612). Hier start ook de wandeling.

– voor en achter de Sint-Gaugericuskerk (ter hoogte van Alsembergsesteenweg 585). Ligt vlakbij het voormalig gemeentehuis.

*Opgelet werken!

Langs de Kapittelbeek vinden ingrijpende werken plaats. In het weekend kan je er door, maar het pad is herschapen in één grote modderpoel. Om de modder te vermijden – of als je de wandeling tijdens de week doet – stellen we volgend alternatief voor:

Start aan het voormalig gemeentehuis. Volg de Gemeentehuisstraat rechtdoor en neem de eerste straat rechts, de Kerkstraat. Vanaf hier wijken we af van de Dworpwandeling. Sla de eerste straat links in, de Nachtegaalstraat. Neem de eerste straat rechts, de Alverdries. Blijf deze straat volgen tot na huisnummer 58. Ga rechtsaf in een voetweg. Neem op het kruispunt de voetweg naar rechts. Volg tot beneden aan de Kapittelbeek. Nu zit je weer op de bewegwijzerde Dworpwandeling.

*Niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

*Horecatip: het Gildenhuis in de Kerkstraat. Het café ligt op de route vlakbij de startplaats. Ze hebben er geuze en streekbieren. En een terras. Het gebouw is 500 jaar oud en beschermd erfgoed.

 

Hendrik Conscience

De Dworpwandeling start in de gemeentehuisstraat, tegenover het voormalige gemeentehuis. Het eerste deel van de  Gedenkteken Hendrik Consciencepad aan voormalig gemeentehuis in Dworpwandeling volgt een stukje van het Hendrik Consciencepad, het allereerste toeristisch beschreven pad in Vlaanderen. Het dateert van 1935, is 12 kilometer lang en loopt van Halle naar Beersel maar is niet meer bewegwijzerd. Conscience (1812 – 1883) kwam in de tweede helft van zijn leven graag wandelen in deze regio.

De Kapittelbeek is verrassend helder.

Op sommige kaarten wordt dit stuk beek ook wel Steenputbeek genoemd. Beide benamingen zijn juist. Ze ontspringen in het Hallerbos en vloeien hoger stroomopwaarts samen.

Kapittelbeek

De Kapittelbeek is verrassend helder.

In de volksmond noemen ze het hier ‘De Weikes’, de weides. Twee zeldzame vissoorten, de beekprik en de rivierdonderpad, leven in de beek. Een richtlijn van de Europese Unie stelt dat de biotoop van deze vissen moet beschermd worden. Getuige hiervan is het zeer heldere water door de sterk meanderende beek stroomt. Iets waar ook de andere fauna en flora in ‘De Weikes’ van mee profiteert.

Ingrijpende werken veranderen het landschap. Het Consciencepad verhuist naar de andere oever, de beek zal vrijer meanderen, enzovoort. De werken behelzen niet alleen de Kapittelbeek. Het landinrichtingsproject ‘Land van Teirlinck’ loopt tot in grondgebied Linkebeek. Het project wordt zo genoemd omdat toneelauteur Herman Teirlinck (1879 – 1967) in beide gemeenten heeft gewoond. De werken houden zeker nog tot halfweg 2017 aan. Je kan er in het weekend passeren, maar hou er rekening mee dat het een grote modderpoel is.

We blijven de bosrand en de beek stroomopwaarts volgen tot de Winkelaar.

Natuurpunt Beersel werkt aan de bosrand een interessant project uit. Als wandelaar slaan we meestal geen acht op ‘de bosrand’, het is gewoon de plaats waar het bos eindigt en het gras- of weilandschap begint. Natuurpunt Beersel wil de bosrand een boost geven. Een citaat: “In de bosrand voelen niet enkel bosrandsoorten zich thuis, maar ook bosssoorten en soorten van de open ruimte.” Daarom zorgde Natuurpunt er voor dat de bosrand niet met een mes wordt afgesneden. Door het enkele meters verplaatsen van een weideafsluiting ontstaat een bosmantel, een geleidelijke overgang van gras naar struiken en bomen, van open bloemenweide naar schaduwrijke bomen. Een slimme zet, want ook voor recreanten is een bosmantel aangenaam om door te wandelen. Natuurpunt wil zo planten als iep, kamperfoelie en zeldzame vlinders als de iep- en sleedoornpage alle kansen geven.

Oever Kapittelbeek

Het pad volgt de loop van de Kapittelbeek.

Kamperen als een scout

Na huisnummer 12 draaien we rechts een graspad op, toepasselijk Heidebloem gedoopt. Het pad wringt zich tussen twee weikes door tot aan de rand van een bosje.

Pad Heidebloem

Heidebloempad wringt zich tussen de weiden.

We steken de drukke Krabbosstraat over en volgen de prins Boudewijnlaan rechtdoor. De geschiedenis van het scoutsdomein La Fresnaye gaat terug tot 1938. Prins Boudewijn kwam er ooit op bezoek en de jonge scout Jacques Brel hielp hier in 1942 een bivak bouwen. Nog steeds verwelkomt het scoutsdomein in de zomer honderden enthousiaste scouts.

Scoutsdomein La Fresnaye

Domein La Fresnaye heeft al generaties scouts over de vloer gehad.

Een klein dalend pad brengt ons tot in de Bronweg. Deze voert ons door een nat bosje waar enkele kruiden sterk geuren. Voorbij het bos kijken we uit over de vallei van de Molenbeek.

Holle weg vlakbij La Fresnaye

Deze holle weg ligt net voorbij het scoutsdomein. De Dworpwandeling bevat een aantal prachtige holle wegen.

Vervelende beestjes

Na het oversteken van de drukke Alsembergsesteenweg beginnen we aan de klim naar het Hanenbos. We bevinden ons aan de achterkant van provinciaal domein Huizingen waar het Hanenbos op aansluit. Boven hebben we een prachtig zicht op Dworp.

De hele route hebben we last van dazen. Deze paardenvliegen prikken voor je er erg in hebt. Een bult op arm of been is het gevolg. Vooral tijdens onze beklimming van de Wortelenberg zijn de beestjes bijzonder agressief.

De Wortelenberg brengt ons tot in het wondermooie Begijnenbos. Het 28 hectare grote beukenbos was vroeger in handen van de Brusselse begijnen.

Delle in het Begijnenbos

Een delle – een verzakking – in het Begijnenbos.

De wandeling door dit bos is als wandelen in een sprookje. Net als Alice in Wonderland lopen wij ook bijzondere types tegen het lijf: een al te jonge illegaal op weg naar zijn schuilplaats en een halfnaakt vrijend koppeltje die denkt het bos voor zich alleen te hebben. Schaamrood!

Het pad langs de bosrand biedt mooie vergezichten op de vallei. Op het kruispunt met de Solheidestraat staat een stenen kruis onder een eik. Het verwijst naar het dodelijk ongeluk van Egidius De Blaeser in 1768 waarbij hij op deze plaats van de kar is gevallen. Kon elk kruis van de vereniging voor Ouders van Verongelukte Kinderen maar zo lang blijven staan.

Kruis Egidius van de kar gevallen

Dit kruis herinnert aan een verkeersongeval van 1768.

Verende grond

De Duvelsborreweg biedt opnieuw een mooi zicht op Dworp waar we de hele wandeling rondcirkelen.

Zicht op Dworp vanaf Duvelsborreweg

Uitzicht op Dworp vanaf de Duvelsborreweg.

De holle weg daalt af tot aan de Molenbeek. Dit wordt de Steenput genoemd omdat hier sinds de middeleeuwen een steengroeve lag. In de negentiende eeuw werd de groeve gesloten. Niet veel verder liggen de ruïnes van een voormalige papiermolen-kartonfabriek. De grond is hier zo zacht dat het lijkt alsof je bij elke stap opveert.

Ruïne papiermolen langs de Molenbeek

De restanten van de papiermolen langs de Molenbeek.

Via de Molenbeekstraat komen we uit aan de achterkant van het voormalige gemeentehuis van Dworp.

Eindoordeel: De Dworpwandeling is een topwandeling. Het vele klimmen en dalen, de prachtige vergezichten en vooral de trage wegen maken het helemaal af. De kans is groot dat je onderweg niemand ontmoet, zo rustig is het hier.

(Marijn Follebout, 9 juni 2016)

Wat vind jij van de Dworpwandeling? Laat het hieronder gerust weten.

Een dagje Beersel?

Combineer dan de Dworpwandeling met:

  • Een bezoek aan het kasteel van Beersel in de Lotsestraat (3 euro per persoon). Deze goed bewaarde laat-middeleeuwse waterburcht speelde een centrale rol in het Suske & Wiske-album De Schat van Beersel. Het huidige uitzicht dateert van de vijftiende eeuw. De burcht staat er sinds de veertiende eeuw.
  • Provinciedomein Huizingen in de Henry Torleylaan (3 euro per persoon). Een provinciedomein op maat van je kinderen met speeltuinen, bootje varen, dierenpark, minigolf, treintje, zwembad (betalend). Schande wel dat er een (groot) verschil is in toegangsprijzen tussen inwoners van Vlaams-Brabant en niet-inwoners van de provincie.

De Dworpwandeling kruist:

Wandelroutes:

  • Kesterbeek wandelpad (7,5 km)
  • Herisem wandelpad (6,6 km)

Fietsroutes:

  • Herman Teirlinckroute (45 km)

 

 

 

Laat een reactie achter