Fietsen Vlaams-Brabant

Boerenkrijgroute in Liedekerke: Alleen jammer van de naam

Boerenkrijgroute - molen van kapitein Zeppos

De Boerenkrijgroute (42km) zal nooit in de annalen komen als beste themaroute. De tocht door het noordelijke deel van het Pajottenland is weliswaar mooi, maar onderweg vind je geen enkele verwijzing naar de Boerenkrijg. Dat komt omdat de route in de loop der jaren al zo vaak is verlegd dat de oorspronkelijke bedoeling compleet verdwenen is.

 

Verrassing om de hoek: de molen van kapitein Zeppos

Kapitein Zeppos is een BRT-reeks uit 1964 met Senne Rouffaer in de hoofdrol. De Boerenkrijgroute passeert ‘zijn’ molen, nu ‘Windmolen Hertboom’ genoemd. Er is ook een Hertboommuseum dat open is op zon- en feestdagen. Gratis toegankelijk.

 

 

 

Startplaats en alternatief

Je start je fietstocht best aan het sportcomplex van Liedekerke (Sportlaan 5, Liedekerke). Hier is voldoende gratis parking. Moest er bij een uitzonderlijk groot sportevent toch geen parking zijn, dan is de parking aan het station van Essene-Lombeek een volwaardig alternatief.

De route start aan het begin van de Sportlaan. Volg de zeshoekige bordjes.

Boerenkrijgroute

Volg de zeshoekige bordjes.

 

Geen geschiedenisles

Wie denkt even leuk een geschiedenisles mee te pikken over de Boerenkrijg komt helaas van een kale reis terug. We vonden geen enkele verwijzing naar de Boerenkrijg onderweg. De opstandelingen – de Brigands – hebben zich even verscholen in de bossen rond Liedekerke. Met de nadruk op ‘even’, want de hele opstand heeft maar twee maanden geduurd.

De Boerenkrijg was een opstand in 1798 tegen de Fransen die het op dat moment in onze gebieden voor het zeggen hadden. Later werd deze opstand door romantische geschiedschrijvers vaak ‘verkocht’ als een Vlaamse opstand tegen de Franse verdrukker, als een eerste Vlaamse ontvoogdingsstrijd zeg maar. Dat beeld klopt niet, er waren ook opstandelingen uit wat nu Wallonië is. In realiteit ging de opstand vooral om centen. De zware belastingdruk woog op de bevolking. Op heel veel locaties in Vlaanderen bevindt zich een Boerenkrijgmonument, onder andere ook in Liedekerke. De reportage over de Belledaalwandeling vertelt je er alles over.

Dat doet geen afbreuk aan de soms mooie plekjes langs de route.

 

Alle gemeenten op een rij

Liedekerke => Denderleeuw => Sint-Katharina-Lombeek => Ternat => Wambeek => Eizeringen => Onze-Lieve-Vrouw Lombeek => Pamel => Strijtem => Borchtlombeek => Liedekerke

 

Slecht bewegwijzerd aan Ninoofsesteenweg

Na een lang aarden pad kom je op een druk kruispunt in Eizeringen, deelgemeente van Lennik. Hier passeert de Ninoofsesteenweg (baan Brussel – Ninove).

Het lijkt alsof de bewegwijzering je naar rechts stuurt en aan de overkant van de weg lijkt het alsof de bewegwijzering je naar links stuurt. Ga daar niet op in! De Boerenkrijgroute loopt gewoon rechtdoor de Assesteenweg volgend tot aan het eerste straatje rechts, de Frans Baetensstraat.

Aan de overkant van dit kruispunt is er een bronnetje met drinkwater.

 

Toffe cafés

 1. Streekbierencafé De Vrede: Na een korte lus door Liedekerke kom je aan de Dender die hier de grens vormt tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Dit idyllisch stukje rivier volg je een hele tijd via het jaagpad. Heb je in Denderleeuw al dorst, dan kan je net voor de fietsersbrug even afdraaien naar streekbierencafé De Vrede.
 2. Na een stevige klim en immens leuke afdaling kom je in Wambeek, deelgemeente van Ternat. Voor je naar rechts naar het centrum afdraait spot je links nog brouwerij De Troch. Hier worden heerlijke geuze en fruitbieren gebrouwen. De brouwerij is gesloten op zaterdagnamiddag en zon- en feestdagen.
 3. Voor je de kerk van Eizeringen bereikt, moet je even op de pedalen staan. Het resultaat loont. Het mooie kunstwerk ‘The Wave’ (2013) van Maarten Vanvolsem begroet je. Aan de overkant ligt het café In de verzekering tegen de grote dorst’. Het is elke zon- en feestdag open van 10 tot 13.30 uur. Het café is bijna nooit open, maar rijft wel de ene award na de andere binnen.
In de Verzekering tegen de grote dorst in Eizeringen.

In de Verzekering tegen de grote dorst in Eizeringen.

 

Mooiste dorpskern

Moeilijk kiezen tussen het centrum van Wambeek en Eizeringen, beide zijn pittoresk en vanuit beide kernen starten leuke wandelingen door het Pajottenland. Mijn voorkeur gaat uit naar Eizeringen. Pas na wat klimwerk bereik je de dorpskern waar je even kan uitblazen aan de kerk.

Eizeringen.

The Wave voor de kerk van Eizeringen.

 

Leukste picknickplek

Na een leuke afdaling met mooie vergezichten draai je aan een Mariagrot (°1876) naar links in het Hulsbroekbos. Hier wacht je een prachtig stukje natuur. Dit bronnenbos is vooral in de lente schitterend als de daslook tot volle wasdom komt. Je vindt er ook aronskelken.

Je bent nu 32km ver op je route. Misschien tijd voor een picknick? Mogen we je uitnodigen in de idyllische Mestdaghut, genoemd naar natuurpionier Freddy Mestdagh uit deze contreien. Mooi eerbetoon!

De Mestdagh-hut.

De Mestdagh-hut.

 

Leukste afdaling

De Boerenkrijgroute bevat een aantal nijdige kuitenbijters. Maar elke inspanning loont met een toffe afdaling. De mooiste is die waarbij je vanuit Eizeringen afzakt naar Onze-Lieve-Vrouw Lombeek.

Onze-Lieve-Vrouw Lombeek

Afdaling naar Onze-Lieve-Vrouw Lombeek

 

 

Fiche van de Boerenkrijgroute (42km)

Pluspunten:

 • Mooie vergezichten
 • Voldoende afwisseling
 • Enkele kuitenbijters
 • Goed bewegwijzerd, met uitzondering van het kruispunt aan de Ninoofstesteenweg. Daar moet je rechtdoor blijven fietsen.

Minpunten:

 • Kaart aan de start is niet meer up-to-date. De route werd in de loop der jaren al vaak verlegd
 • Vaak drukke kruispunten
 • Niets onderweg refereert aan de Boerenkrijg.

 

De Boerenkrijgroute passeert:

Wandelroutes:

 • Tweedorpenroute (8km) in Liedekerke
 • De Lus rond Liedekerke (15km)
 • Belledaalwandeling (13km) in Liedekerke
 • Kastelen wandelpad (12km) in Ternat
 • Drie Dorpen Wandelpad (8,5km) in Ternat
 • Pol De Montwandelpad (10km) in Wambeek = de dichter die de naam ‘Vlaamse Ardennen’ aan die andere mooie wandelregio gaf. Zie ook reportage Geuzentorenpad
 • Vijf Gehuchten wandelpad (11km) in Eizeringen
 • Moeillewandeling (6km) in Eizeringen => volg wandelknooppunten 17 -> 175 -> 168 -> 176 -> 173 -> 177 -> 167 -> 165 -> 164 -> 163 -> 16 -> 172 -> 171 -> 17
 • Zevenbeukenpad (11,6km) in Pamel
 • Ledebergpad (7km) in Pamel
 • Sint-Amanduswandelpad (7km) in Borchtlombeek

Fietsroutes:

 • Rode mountainbikepad in Liedekerke
 • Landbouw Leerpad (30km) in Ternat
 • Valleitjesroute (31km) in Eizeringen

Marijn Follebout, 8 maart 2016

Wat vond jij zelf van de Boerenkrijgroute? Geef hieronder gerust je punten op tien voor deze route.

Laat een reactie achter

1 reactie

 • Mooie , aangename en rustige fietsroute maar op bepaalde stukken was een mooier alternatief mogelijk ( als kenner van de streek).