Fietsen Oost-Vlaanderen

De Milieuroute in Deinze: Een flirt tussen de Leie en de Schelde

De Milieuroute (50 km) is in het leven geroepen om recreanten bewust te maken van hoe de mens ook op een positieve manier kan ingrijpen in het landschap. De jaren hebben de infoborden naar de achtergrond geduwd. Vaak zijn ze gewoon weggehaald. Maar wat overblijft is een fascinerende ontdekkingstocht van het landschap tussen de Leie en de Schelde en terug.

 

Verrassingen om de hoek: lopen op blote voeten
 • De Kaaihoeve , een natuureducatieve hoeve in Meilegem, is een paradijs voor gezinnen. Er is een permanente tentoonstelling. Er is een educatief pad achter de hoeve en vooral, er is een blotevoetenpad! Kort, maar daarom niet minder leuk.
 • De veerpont Bathio in Deinze is een van de twee handbedieningsveren in Vlaanderen. De ander ligt in Damme. Een verrassende stop onderweg.

 

 

Het voordeel van een lusvormige fietsroute is dat je kan starten waar je wil. De officiële start van de Milieuroute is aan het recreatiedomein Brielmeersen (Lucien Matthyslaan) in Deinze. In dit domein kan je leuke wandelingen maken langs neerhofdieren en een grote vijver en machtig leuk speelplein. Het vertrekpunt is niet goed aangegeven. Daarom een alternatief:

Volg deze zeshoekige bordjes.

Volg deze zeshoekige bordjes.

Wij starten onze fietstocht in Gavere, op de ruime parking voor het Sportplein in de Sportdreef. Meteen worden onze banden tot het uiterste getest als we de Sportdreef verder volgen tot in Dikkelvenne, een deelgemeente van Gavere. We passeren het fietscafé De Rotse (open van do. t.e.m. zo. van 11 tot 22 uur) waar de heerlijke Valeir wordt geschonken, het streekbier van Gavere.

Onze eerste echte halte is de Kaaihoeve in Meilegem.

Dit provinciaal natuureducatief centrum in de Oude Scheldestraat richt zich in de eerste plaats tot kinderen (lager en middelbaar), maar ook als volwassene kan je er heel wat opsteken. Alles is er gratis te bezoeken. Onze ‘Verrassing om de hoek’ was alvast het korte, maar krachtige blotevoetenpad. In het domein met zijn talloze infopanelen kan ook gewandeld worden. Binnen vinden vaak tentoonstellingen plaats. Wie nu al dorst heeft, kan in de frigo frisdrank vinden. Tijdens de week is de Kaaihoeve open van 9 tot 16.30 uur. In het weekend (vanaf paasvakantie t.e.m. 17/10) van 14 t.e.m. 18 uur.

milieuroute (11)

We blijven evenwijdig met De Schelde rijden tot we aan ‘Zingem brug’ uitkomen. Hier steken we de Schelde over. Een tijdje langs de veel te drukke grote baan om dan vlakbij het centrum van Zingem de woonwijk in te trekken. Blijf aandachtig, want de pijlen volgen elkaar in snel tempo op.

Na Zingem volgt het schilderachtige Mullem, een deelgemeente van Oudenaarde. De Lange Aststraat is een kuitenbijter, maar eens boven kan je zelfs bij slecht weer de KBC-toren in Gent zien staan. De afdaling naar het centrum van Mullem is er een vol adrenaline. Opgelet, want de bochten zijn verraderlijk scherp.

In het weekend is het in het kleine gele dorp Mullem vaak over de koppen lopen. De uitbaters van In de Kroon’ kunnen er van meespreken. Ze hebben er ook iets op gevonden: je kan hier niet reserveren (open van do. tot zo.). Mullem is een vertrekpunt voor de Rooigemsebeekwandelroute (13 kilometer). De gele kleur van de huizen refereert naar de vroegere afhankelijkheid van de kasteelheer.

De familie De Gerlache zwaaide lang de plak in Mullem. Vader en zoon Adrien (1866 – 1934) en Gaston (1919 – 2006) zijn bekende Zuidpoolreizigers.

Wandel ook eens rond op het kerkhofje rond de kerk en bewonder de stijlvolle – vaak stokoude – graven.

Bij de afdaling naar Mullem passeer je het domein van de familie De Gerlache.

Bij de afdaling naar Mullem passeer je het domein van de familie De Gerlache.

Vanuit het dorpje nemen we een oeroud voetwegje richting Huise. De voetweg komt uit in de Driesstraat waar je een korte, maar nijdige helling wacht tot in het centrum van Huise. Wie hier nog niet klaar voor is, kan in de zomermaanden nog even een ijsje eten in de Kapelhoeve.

Dorst? Dan kan je je laven aan gratis drinkwater op ‘den Dries’, rechts van het prachtige stenen monument, de Sint-Adelardusfontein (ontworpen door Stef Orti in 2008). Deze plaats zou altijd al een drinkpoel zijn geweest.

In het centrum van Huise, een deelgemeente van Zingem, dender je over de kasseien. Tussen Huize en Lozer, een deelgemeente van Kruishoutem, wachten je enkele rustige slingerende plattelandswegen. Je passeert onder andere een hertenboerderij.

Blik op het Lozerkasteel.

Blik op het Lozerkasteel.

Het indrukwekkende Lozer kasteel in de Appelhoekstraat – net voor je de drukke N437 oversteekt – baadt in een oase van groen.

In dit prachtig met waterpartijen omzoomde kasteel tref je onder andere een B&B, een delicatessenwinkel en een lodge aan. Open van woensdag tot en met zaterdag.

Blijf rechtdoor aanhouden en je komt zo aan het Lozerbos.

Je kan ook hier je fietstocht starten. Er is een ruime parking voorhanden in de Passionistenstraat. Lozerbos is een rustig recreatiebos waar je kan wandelen, mountainbiken of paardrijden. Er is een picknick- en speelzone middenin het bos. Vlakbij de parking ligt taverne De Zandvlooi. Het wandelcircuit is 2,6 kilometer lang en meestal ben je er helemaal alleen.

Van hieruit gaat het vlot dalend richting Nazareth. Net na de afdaling passeren we het straatnaambord Kallemoeie. In verschillende dialecten in West- en Oost-Vlaanderen betekent dat zoveel als een ‘bemoeizuchtig wijf’, soms betekent het ook een ‘heks’ in de zin dat het een ‘tang van een vrouw’ is.

Ooit gehoord van een Kallemoeie?

Ooit gehoord van een Kallemoeie?

Eens voorbij de brug over de E17 kom je aan een gigantische waterpartij waar eenden en andere watervogels een thuis hebben gevonden. Vlakbij ligt het enorme industriegebied De Prijkels met een zeer verscheiden aanbod aan ondernemingen.

Van hieruit peddelen we langs de te drukke baan verder tot het centrum van Deinze. Even bij de les blijven nu, want in het centrum van Deinze draait de route vlotjes alle richtingen uit. Geraak je de draad kwijt, geen probleem, concentreer je dan op de Vaart die het centrum middendoor snijdt. Dan zit je snel weer op het juiste spoor.

De route volgt de vaart een lange tijd. Hier vang je behoorlijk wat wind.

Eens afgedraaid komen we langs het waterzuiveringsstation van Deinze met één van de weinige ‘milieu’-infopanelen. Deze installatie zuivert het afvalwater van 25.500 inwoners. Klinkt leuk op zo’n infopaneel, maar eigenlijk vertelt zo’n cijfer niet veel.

We rijden verder tot aan het kleine – door de mens geschapen – Vosselareput met de tweede ‘Verrassing om de hoek’ van deze route: een handbedieningsveer.

De Vosselareput is een herinrichting van het gebied rond de Oude Leiearm te Bachte-Maria-Leerne en Astene.

Het overzetje Bathio is echt de max om te doen. Enkele watervogels lachen ons spottend uit. Hou kinderen bij de hand. Je hebt er een prachtig zicht op deze ‘Leiepolder’.

Zet jezelf over met het handbedieningsveer Bothia.

Zet jezelf over met het handbedieningsveer Bathio.

Even verderop ligt dan de Vosselareput waar je in de zomer tegen betaling van 2,50 euro kan gaan zwemmen.

We blijven het waterrijke landschap volgen tot aan de Leie waar je de rivier in Astene via de ophaalbrug oversteekt. Een pittoresk en vaak gefotografeerd plaatsje . Hier is ook de thuisbasis van de vzw Historische Schepen. Aan het vaar- en streekhuis ’t Oud Sashuis kan je in de zomer regelmatig inschepen op de veerpont, de vroegere sleepboot Mattheus, richting Deinze.

Astene Sas.

Astene Sas.

Astene blijkt een plezier om door te fietsen. Niet in het minst omdat er weinig of geen drukke wegen de route passeren. Je passeert onder meer Vakantiecentrum De Ceder .

De Ceder werpt zich vooral op als hersteloord. Er is ook een streekbierencafé en er is materiaal voorhanden om je fiets te herstellen. Aan de overkant van De Ceder vind je het stadsbos van Deinze of ‘Goed te Parijs’. Het sluit aan op het kasteel van Ooidonk met de Ooidonkwandelroute en de Hospicebossen in Nazareth.

Na Astene duiken we weer het platteland in via Nazareth. Vanuit het centrum van Nazareth rijden we zo het centrum van deelgemeente Eke in. Hier steken we aan de lichten de N60 over om zo terug aan de Schelde uit te komen. De bewegwijzering is hier niet duidelijk, maar je moet gewoon de brug oversteken om dan aan de andere kant af te draaien richting Schelde. Zo verlaat je de Leiestreek en trek je de Vlaamse Ardennen weer binnen. Aan deze kant van de Schelde heb je een prachtig zicht op postzegeldorp Semmerzake, een deelgemeente van Gavere. Let wel, dit is een gevaarlijk pad voor fietsers. Uitstekende wortels en stenen blokkeren je meermaals de weg. Wil je dit voorkomen, blijf dan aan de rechterkant van de Schelde en steek pas in Gavere de Schelde over. De weg aan de rechterkant is in veel betere staat.

Hoe dan ook, je komt automatisch terug bij het vertrekpunt. In ons geval, de parking naast het sportplein van Gavere.

 

Fiche van de Milieuroute (50 km)

Pluspunten:

 • Veel picknickmogelijkheden
 • Vaak speeltuigen voor kinderen
 • Gevarieerd aanbod aan landschap en beleving

Minpunten:

 • Soms drukke wegen. Hou kinderen goed bij de hand.
 • Niet altijd even goed bewegwijzerd. Goed opletten is de boodschap.
 • Niet alle bordjes zijn even goed leesbaar. Soms (vb. aan industrieterrein De Prijkels) moet je er bijna met je neus op plakken voor je de richting van het pijltje ziet.
 • Bepaalde voetwegen zijn in slechte staat => niet geschikt voor wielertoeristen.

 

Deze route kruist:

Fietsroutes:

 • Scheldevalleiroute 1 (31 km) en 2 (31 km) te Gavere
 • Valleirroute (42 km) te Gavere
 • LF30 Schelde-Deltaroute (geen lus!), van Gavere tot Zingem
 • Gulden Eiroute (46 km) in Mullem
 • Blinkerroute (30 km) in Lozer
 • Leiestreekroute (55 km) in het centrum van Deinze
 • Elfdorpenroute (50 km) in Deinze
 • Bruggenroute (55 km) in Nazareth

Wandelroutes:

Ruiters:

 • Lozerbos Ruiterroute (6,5 km) in Lozerbos
 • Zijldegenkoutermenroute (28 km) in Lozerbos

 

Wat vond jij van de Milieuroute? Geef hieronder gerust je mening en je punten op tien voor deze route.

Marijn Follebout, 5 januari 2016

 

Laat een reactie achter