Oost-Vlaanderen Wandelen

Albijn Van den Abeelepad in Sint-Martens-Latem: Een schilderachtige wandeling door de Latemse Meersen

Overleden schilders lenen graag hun naam aan een wandeling. Zij gebruiken het landschap en de stad waar ze wonen als voortdurende inspiratiebron. De vroegste vorm van citymarketing. Neem nu Albijn Van den Abeele (1835 – 1918). Niet alleen burgemeester van Sint-Martens-Latem, maar ook een van de eersten die het Oost-Vlaamse kunstenaarsdorp aan de Leie als zijn muze zag. Negen kilometer lang maakt hij ons deelgenoot van het inspirerende Leielandschap.

 

Verrassing om de hoek: Natte weiden

De Westerplas is een in 2006 door Natuurpunt aangelegd natuurgebied. Het bestaat enkel uit natte weiden. Je trekt er letterlijk door. De kudde Herdwickschapen zijn trouwens redelijk exclusief in onze contreien.

 

De Albijn Van den Abeeleroute (9km) wordt verkocht als een ‘kunst’route, maar dat is het in geen geval. Je hebt vooral stevige wandelschoenen of laarzen nodig om de natte weidegronden in de Latemse Meersen door te stappen. Dat maakt deze prachtige wandeling meteen ook ongeschikt voor minder mobiele mensen of gezinnen met kinderwagens. Honden hou je tijdens de wandeling best aan de leiband.

Parkeren kan gratis aan het begin van de Palepelstraat in Sint-Martens-Latem. De wandeling vangt aan op het kruispunt van de Mortelputstraat met de Palepelstraat. Volg de zeshoekige bordjes.

Albijn Van den Abeelepad (17)

De Albijn Van den Abeeleroute slingert zich bij aanvang door het centrum van Sint-Martens-Latem. Het wordt je al snel duidelijk waarom ze deze gemeente het ‘Knokke’ van Oost-Vlaanderen noemen. Chique kledingzaken, prachtige villa’s en kunstgalerijen met sterallures wisselen elkaar af.

Albijn Van den Abeele was er burgemeester van 1869 tot 1876. Hij begon pas te schilderen na zijn mandaat – hij was toen al 41 jaar – en toonde meteen zijn unieke talent. Zijn landschappen baden in mystiek en dromen, maar getuigen ook van zijn sterke zin voor realisme.

Albijn en zijn vrouw Mietje.

Albijn en zijn vrouw Mietje.

 

Een van de eerste stops op de wandeling is huisnummer 12 in de Latemstraat, het woonhuis van ‘Binus’, zo werd hij door zijn kunstenaarsvrienden genoemd. Het ligt centraal in de gemeente. Niet verwonderlijk dus dat het hier een dagelijks komen en gaan was van al wie zich in Latem kunstenaar noemde. Dichter Karel van de Woestijne getuigt in 1904: ‘Albijn Van den Abeele, subtiele, gelouterde spiegelziel van ’t wezen en leven dezer gouwe’.

Na een aarden pad tussen de huizen kom je uit in de Kerkstraat die je naar rechts blijft volgen tot op de markt. De Sint-Martinuskerk is dagelijks open van 9 tot 18 uur. Boven het hoofdaltaar hangt een schilderij van Antoon Van den Heuvel uit 1644. Het kerkhof – waar ook Van den Abeele ligt begraven – lijkt wel een mini Père Lachaise.

Binnen de kerk hangt nog meer kunst.

Binnen de kerk hangt nog meer kunst.

 

Mooiste picknickplaats aan de Leie

 

Net voorbij de kerk sla je links af. Hier ontbreekt bewegwijzering. Aan de parking naast de kerk ga je links onder een gat in de muur door. Een paadje brengt je via het gemeentehuis tot bij de prachtige aanlegsteiger aan de Leie. Bij mooi weer is dit een heerlijke picknickplek. Echt een van die mentale plaatjes waar je een hele werkweek op kan teren.

De aanlegsteiger met picknickplaats aan de Leie.

De aanlegsteiger met picknickplaats aan de Leie.

 

Keer via de Meerstraat terug tot aan het gemeentehuis. Aan de overkant sla je rechts een aarden pad in. Ook hier ontbreekt een wegwijzer. Via een vlonderpad trek je de Latemse Meersen in.

Dit pad brengt je naar de Latemse Meersen.

Dit pad brengt je naar de Latemse Meersen.

Hoewel Van den Abeele ‘zijn’ gemeente wat graag in de verf zette, plantte hij zijn schildersezel nog vaker in dit wondermooie natuurgebied. We zijn honderd jaar later en het landschap is nog niets veranderd. Nog steeds is dit hooi- en grasland, afgewisseld met knotwilgen, elzenbroek en af en toe een populierenbosje. Vanaf april – mei krijgen de Meersen er nog een kleurrijk bloementapijt bij. Vanaf hier is de route goed bewegwijzerd. Het enige wat de rust verstoord, is het geraas van de E40 en het gekwaak van opvliegende eenden.

Binus schildert zijn geliefkoosde landschap.

Binus schildert zijn geliefkoosde landschap. Hier: ‘De Meersbeek in Latem’ (1913).

Na de rust van de Leie brengen de Vossestraat en de Baarle-Frankrijkstraat je tot een pas in 2006 aangelegd natuurgebied, de Westerplas. Een kudde Herdwickschapen, robuuste schapen uit het Engelse Lake District, zorgen voor het onderhoud van de graslanden.

Je trekt door de Westerplas.

Je trekt door de Westerplas.

Eens het hek gepasseerd, waad je door bijzonder drassige weiden. Aan de grote open weide steek je schuin over naar het volgende hek waarna je het pad verder volgt tot je terug asfalt onder je voeten hebt. Dit is de Brakelmeersstraat. Blijf die volgen en sla geen acht op de vele zijstraatjes. De straat gaat over in de Brakelstraat.

Twee staaltjes architectuur waar we even op willen wijzen. Huisnummer 20 is ‘Arca’ van architect Jean Van den Bogaerde uit 1966. Huisnummer 50 is het Huis Van Wassenhove van architect Juliaan Lampens, in de volksmond ‘De Bunker’ genaamd. Deze woning bestaande uit beton, glas en hout is in de zomermaanden te huur aan 550 euro voor twee nachten.

Albijn Van den Abeelepad (1)

Huis Van Wassenhove is in de zomermaanden te huur.

Albijn Van den Abeelepad (2)

De wandeling brengt je doorheen de Latemse verkavelingen. Je hebt het gevoel door de bossen te trekken, maar eigenlijk bevind je je in een typisch Vlaamse verkavelingswijk uit de jaren ’60 met evenveel bouwstijlen als er huizen zijn. Een lust voor het oog, enkele moderne villavarianten mogen best gezien worden. Blijf alert voor de bewegwijzering. De route kent een grillig verloop. Vaak wordt een minuscuul aarden paadje aangedaan die tussen twee huizen verscholen ligt.

In het centrum van Sint-Martens-Latem op de Vijverhoflaan passeer je een witte kapel met een donkere poel in zijn achtertuin. Dit markeert de plaats waar in de Frankische tijd (3e – 9e eeuw) de nederzetting Latem is ontstaan.

Bijna aan het einde van je wandeling passeer je in de Molenstraat de Koutermolen. Aan de voet van deze 14e eeuwse molen vind je een leuke verscholen picknickplek. Van den Abeele legde deze plek voor de eeuwigheid vast in zijn ‘Laatste zonnestralen’ uit 1904. In de Palepelstraat sla je linksaf en kom je terug aan je wagen.

De Koutermolen.

De Koutermolen.

 

Fiche van de Albijn Van den Abeeleroute:

Algemeen:

*stevig schoeisel of laarzen vereist.

*Voldoende parking aan vertrekpunt.

 

Pluspunten:

*Veel variatie: centrum Sint-Martens-Latem tegenover natuurgebied Latemse Meersen

*Architecturale parels

*Rustige wegen

 

Minpunten:

*Meestal goed bewegwijzerd, maar in centrum ontbreken twee cruciale pijlen.

 

Het Albijn Van den Abeelepad kruist:

Wandelroutes:

  • Wandeling bewegwijzerd met rode driehoek (7,8km)

Fietsroutes:

  • Leiestreekroute (55 km)

Marijn Follebout, 3 maart 2016

Wat vindt jij van het Albijn Van den Abeelepad? Geef hieronder gerust je mening en je punten op tien voor deze wandeling.

Laat een reactie achter

1 reactie

  • Hallo, vandaag ( Albijn Van Den Abele pad ) gedaan. Prachtige wandeling. Aanrader is een koffie en gebakje eten in bakkerij Himschoot in St- Martens Latem. Mooi interieur met dingen uit de oude doos en vriendelijke bediening.
    Roos en Philippe uit Knokke-Heist.