Fietsen Oost-Vlaanderen

Kouterroute in Wortegem-Petegem: de minder bekende Vlaamse Ardennen

Ooit gehoord van Moregem? Het is een van die wondermooie deelgemeentes van Wortegem-Petegem. Je passeert ze alle vijf met de Kouterroute (47 km). Rustige wegen, fijne hellingen, coole afdalingen en schitterende vergezichten op de Scheldevallei.

 

Verrassing om de hoek: Moregem, het sneeuwwitte dorp

Moregem spreekt tot de verbeelding. Stijn Streuvels zou hier vaak gewandeld hebben. Een dorpje in de Vlaamse Ardennen met zicht op de Schelde en een spierwit centrum. Verborgen naast provinciewegen en slechts ontdekt door wie er naar op zoek gaat.

 

Onderschat de Kouterroute niet. Aperitief en dessert zijn vlak, maar de hoofdschotel bevat nijdige hellingen die je vaak op je adem doen trappen.

 

Kouterroute

Volg de zeshoekige bordjes.

 

Fijne startplaats

Domein de Ghellinck (Kortrijkstraat 70) in Wortegem-Petegem heeft een ruime parking. Enkel op zon- en feestdagen kan het er wel eens druk zijn. Dit fijne kasteelpark is een perfecte startplaats. Het is er ook ideaal om je trouwfoto’s te laten nemen.

Trouwfoto domein de ghellinck.

Mijn trouwfoto’s werden in Domein De Ghellinck genomen. (foto Kristof Pattyn)

 

Het domein is 28 hectare groot. Enkel de kasteelhoeve staat er nog. Het kasteel (°1864) zelf ging in 1973 in vlammen op.

 

Prachtige hoeves

De Kouterroute wil zoveel zeggen als ‘Fietsroute langs landbouwakkers’, het perfecte excuus om elke deelgemeente van Wortegem-Petegem aan te doen. Je mag gerust stellen dat deze route door het wat minder bekende deel van de Vlaamse Ardennen koerst, maar het is daarom nog niet minder aantrekkelijk.

Wortegem-Petegem heeft een traditie van oude hoeves hoog te houden. Je ziet enkele schitterende exemplaren onderweg. Eén daarvan is de strohoeve van ondernemer Willy Naessens, enkel te boeken als groepsbezoek. Naessens is een man die zijn blijvende stempel op de gemeente heeft gezet door het oprichten van verschillende ondernemingen.

 

Vreemdste ontmoeting

De Petegemberg werd door Pasar tot mooiste plekje van Wortegem-Petegem verkozen. Je hebt van hieruit een schitterend uitzicht op de Scheldevallei, maar mijns inziens zijn er mooiere plekjes in de gemeente.

Kouterroute - mooiste plekje Pasar.

Hier op de Petegemberg kom ik Günther tegen. Een jongeman van eind de twintig met een skateboard in de handen. Günther, afkomstig uit het Duitse Sauerland, wil liever niet op de foto. Zijn hobby: met skateboard de heuvels van de Vlaamse Ardennen afzoeven. Kids, don’t try this at home!

Met een rotvaart racet hij zigzaggend de Petegemberg af. Misschien een idee voor gemeentebesturen in de Vlaamse Ardennen? Kampioenschap heuvelracen met skateboard. Er zou veel volk op afkomen en het zou de skatewereld de boost geven die het op dit moment nodig heeft.

 

Leuke picknickplekken

Bovenaan de Petegemberg is het leuk picknicken. Het is geen aanrader bij winderig weer. Dan zouden we eerder de picknicktafel aanraden net na het centrum van Wortegem. Hier kijk je in de richting van Waregem. Je zit onder een oeroude boom die ongetwijfeld talloze verhalen kan vertellen. Picknick je liever niet, dan kan je hier ook halverwege de afdaling Eetkaffee ‘TRKZK’ (lees: Den Trekzak) aandoen. Prachtig terras!

Kouterroute

Picknicktafel in Wortegem.

Ook de Ten Doorn-kapel in Moregem is een ideale picknickplek.

 

Toffe centra

Elsegem, Wortegem en Petegem hebben wel iets, maar mijn voorkeur gaat uit naar de centra van Ooike en Moregem.

Net voor Ooike, in de Wortegemstraat 22 A, passeer je een molen-huis.

Kouterroute.

Let in Ooike even op dit molen-huis.

Ooike wil zoveel zeggen als ‘heuveltje’ in het oud-nederlands. Eventjes het infopaneel in het centrum erbij nemen: “Ooike, dat is weidse zachtglooiende kouters met wijdverspreide en losstaande boerderijen en huizen’.

Moregem, de kleinste deelgemeente van Wortegem-Petegem, heeft een beschermd dorpsgezicht. Het kijkt uit over de Scheldevallei richting Oudenaarde. Het centrum straalt een ongekende rust uit. Geen wonder dat vzw De Dauw, een centrum voor autistische en psychotische kinderen, zich hier gevestigd heeft.

Kouterroute - witte kerk van Moregem.

De witte kerk van Moregem straalt een zekere rust uit, net zoals de rest van het dorp.

Net buiten Moregem passeer je de Ten Doorn-kapel. Ideale picknickplek. Kasteelheer Eugène van Hoobrouck bouwde ze eind achttiende eeuw uit dankbaarheid voor de genezing van zijn dochter. De kapel verkeert in perfecte staat.

Kouterroute - Ten Doorn-kapel

De weide rond de Ten Doorn-kapel is een perfecte picknickplek.

Het kasteel wat verderop daarentegen is in verval. Het staat al leeg sinds 1953.

 

De Meersen

Op de grens met Oudenaarde verlaat je de kouters die al veertig kilometer je deelgenoot zijn. Een lichte knik in het landschap brengt je in natuurgebied De Langemeersen. Deze graslanden zijn in mei en juni zeer kleurrijk.

Natte hooilanden en meersen vind je op veel plekken langs de Schelde. Door regelmatige overstromingen werden deze weiden nooit bemest. Hierdoor ontstaat een prachtig bloementapijt. De weiden worden (vaak) gebruikt als hooiland.

Meersen bieden een woonst aan weidevogels, zoals de grutto. Hier in de Langemeersen vind je vooral blauwborst, karekiet en kiekendief.

 

Na Golf- en Countryclub Oudenaarde met het wondermooie kasteel van Peteghem (°1847) te hebben gerond, kom je weer aan Domein De Ghellinck, vertrekpunt van deze route.

 

Fiche van de Kouterroute (48 km)

Algemeen

 • Prachtige vergezichten op de Scheldevallei
 • kuitenbijters

Positief

 • Verkeersluwe wegen
 • Leuke rustmomenten (Moregem! Domein de Ghellinck! Elsegem!)
 • Afwisseling in landschap

Negatief

 • Er kan tegenwind zijn. Hou daar rekening mee.
 • Weinig beleving (o.a. musea)

 

Deze route kruist:

Wandelroutes:

 • Natuurpad domein de Ghellinck (2 km – groene palen) – vanaf parking domein de Ghellinck (Kortrijkstraat 70 in Wortegem-Petegem)
 • Scheldekant wandelroute (8,9 km) – vanaf parking domein de Ghellinck (Kortrijkstraat 70 in Wortegem-Petegem)
 • Kleine Kluiswandelroute (8 km)
 • Radio 2 – wandelroute (13,5 km)
 • Rode wandeling in natuurgebied Langemeersen (5,7 km)
 • Groene wandeling in natuurgebied Langemeersen (3,6 km)

Fietsroutes:

 • Sneukelfietsroute (35 km) in domein De Ghellinck (Kortrijkstraat 70 in Wortegem-Petegem)
 • MTB-route Mario De Clerck (58 km) in domein De Ghellinck (Kortrijkstraat 70 in Wortegem-Petegem)
 • Blauwe Ronde van Vlaanderen fietsroute (78 km) in Elsegem
 • Gapersroute (52 km) in Anzegem
 • Gaverbeekroute (31 km) in Wortegem
 • Stad Waregem V-route (25 km) in Wortegem

Met paard:

 • Bouvelo mennerspad
 • Cross-country ruiterpad

Marijn Follebout, 10 maart 2016

Wat vind jij van de Kouterroute? Geef hieronder gerust je punten op tien voor deze route.

Laat een reactie achter

1 reactie

 • Kan er niets meer aan toevoegen. Is heel goed beschreven en alhoewel het reeds enkele jaren geleden is dat ik de route nog reed, kan ik slechts bevestigen dat ook Wortegem-Petegem heel mooi is om te wandelen en fietsen. Je kan er genieten van prachtige vergezichten op de Scheldevallei. Leuk dat ook de wandelingen van Natuurpunt in de Langemeersen reeds vermeld worden. Ze werden pas half maart dit jaar geopend.