Fietsen Oost-Vlaanderen

Elf Kleine Tussenstops: Fietsen in de buurt van Knorrendonk

Koeltorens van Doel

Het verhaal gaat dat Tom Van Dyck al fietsend Prosperdorp ontdekt heeft als locatie voor Knorrendonk, waar ‘Den elfde van den elfde’ zich afspeelt. ‘Elf Kleine Tussenstops’ (32 km) ontleent zijn naam aan de buschauffeur uit de vrt-serie, gespeeld door Peter Van Den Begin, die te pas en te onpas zijn lijnbus aan de kant zette voor een kleine tussenstop.

 

Verrassing om de hoek: De tranen van Doel

Beeld je je dorp of straat in waar alle huizen verlaten zijn en waar enkel jij nog woont. Dat is Doel, het dorp die door de uitbreiding van de haven stilaan een ruïne wordt. Hier zijn al vele tranen gestort. Een paradijs voor fotografen.

 

Even praktisch

*Parkeren aan Infokeet Hedwige – Prosperproject (Zoetenberm 6A, Doel).

*Volg knooppunten: 17 – 14 – 12 – 60 – 64 – 65 – 13 – 17

*Alternatieve parking (aan te raden bij zonnige zondagen): Kerk Kieldrecht. Neem van daar uit de Dorpsstraat (de straat met de KBC-vlaggen) richting Knooppunt 12, gevormd door het kruispunt Pillendijk – Nieuwe Arenbergstraat – Dorpsstraat.

*Opgelet:

– Tussen knooppunten 60 en 64 blijf je het asfalt (Schelpstraat) volgen. Het knooppunt lijkt je een aarden pad op te sturen, maar ga daar niet op in.

– Tussen knooppunten 65 en 13 is er geen bewegwijzering: Aan Knooppunt 65 rij je rechtdoor tot aan de dijk van het Verdronken land van Saeftinghe. Dit is de Emmaweg. Deze volg je verder naar rechts in de richting van de Doeltorens. Het derde straatje naar rechts is de Petrusstraat. Deze moet je in en wat verder pik je weer in op knooppunt 13.

 

‘Den elfde van den elfde’ werd begin 2016 op vrt uitgezonden. De serie speelt zich af in Prosperdorp dat model staat voor het fictieve Knorrendonk. Deze mooie rustige, grensoverschrijdende 32 kilometer lange route doet alle hoogtepunten van de regio aan. Een aanrader voor wie de tijd neemt om elke tussenstop te laten inwerken.

 

Eerste stop: Het PolderMAS

Je mag gerust stellen dat je hier door een uithoek van Vlaanderen fietst. Het is een eindje rijden langs de dokken, de polders en de kreken voor je bij de parking aan de infokeet komt. Tijdens weekdagen kan je hier zien hoe Prosperpolder er tegen 2019 uit zal zien. De dijk volgend komen we uit aan de eerste tussenstop, het PolderMAS, uitgebaat door archeoloog Benjamin Vergauwen. Alles wat hij in het poldergebied uit de grond haalt, stelt hij hier tentoon. Het PolderMAS is enkel op zondag open van 14 tot 18 uur. Inkom is gratis. Meer over PolderMas in de reportage ‘In de Putten’ met Dirk Draulans.

PolderMAS - Doel

Het PolderMAS stelt gevonden voorwerpen uit de polders tentoon.

 

Tweede stop: Paardenschor

Fietsend op de dijk heb je een prachtig zicht op natuur en industrie. Rechts is het al fauna en flora wat je ziet – broedende vogels in het voorjaar! – en rechts bruist het van de havenactiviteiten. Voor je blazen de torens van Doel continu hun stoom uit. Vaak zal je tijdens je tocht vogelliefhebbers met knoerten van verrekijkers bezig zien. “In de Doelpolder vind je vooral de grutto, de grauwe gans en de tureluur”, laat een bejaarde ornitholoog weten.

 

Derde Stop: Kerncentrale Doel

De kerncentrale van Doel ziet er dreigend uit in zijn omvang. Je fietst er in een grote boog omheen. De centrale is op dit moment niet toegankelijk wegens het verhoogde veiligheidsniveau. Op elk ander moment moet je een afspraak maken (Doel.Infocenter@electrabel.com). Het infocentrum is open tijdens de week van 8 tot 16 uur, maar niet in juli en augustus en op feestdagen.

Koeltorens - Doel

De koeltorens van Doel zijn op je hele route een baken.

 

Vierde stop: Het dorp Doel

Café De Scheldemolen is je eerste contact met het centrum van Doel. Je wordt er stil van als je door het bijna verlaten polderdorp fietst. Wijk gerust af van de route om door het centrum te fietsen. Verbazend en verbijsterend hoe het dorp de speelbal is geworden van generaties politici. Om de haven te vergroten of om hun eigen zakken te vullen?

 

Vijfde stop: Putten West

Tussen knooppunten 17, 14 en 12 fiets je door de Waasland-polders. Lange rechte banen zijn je deel. Op winderige dagen kan het hier even lastig worden. Bij het opdraaien van de Middenstraat – en wat verderop de Pillendijk – heb je rechts de natuurcompensatiegebieden ‘Putten Weiden’ en ‘Putten West’. Hier zitten vooral tureluurs, herkenbaar aan hun rode poten. Neem zeker je verrekijker mee.

 

Zesde stop: De Grens

Knooppunt 12 ligt in het centrum van Kieldrecht. Bijzonder is dat deze Belgische gemeente zomaar overgaat in de Zeeuws-Vlaamse gemeente Nieuw-Namen. De grens is hier echt nog een grens. Zelfs de bouwstijl is op slag anders.

De grens met Nederland. Middenin het centrum van Kieldrecht.

De grens met Nederland. Middenin het centrum van Kieldrecht.

Net voorbij knooppunt 60, aan de Schelpstraat, staat recht voor je een vreemd betonnen bouwwerk. Het blijkt een luchtwachttoren te zijn die in 1953, in volle Koude Oorlog, wel vaker werd gebouwd in Nederland. Ze werden bemand door vrijwilligers die het luchtruim moesten afspeuren naar “vijandelijke” toestellen. De luchtwachttorens werden in 1964 afgeschaft, maar zijn een blijvende herinnering aan de paranoia van die jaren.

Luchtwachttoren Nederland

Een luchtwachttoren. Reliek uit de Koude Oorlog.

 

Zevende tussenstop: Emmadorp

In Emmadorp ligt café Het Verdronken Land. Beslist een stop waard. Achter de hoek ligt het bezoekerscentrum van het Verdronken land van Saeftinghe. Het bezoekerscentrum is open vanaf april in het weekend en vanaf mei elke dag, uitgezonderd op maandag. Toegang kost 2 euro. Gesloten van 1 november tot eind maart.

 

Achtste tussenstop: Het Verdronken Land

Het natuurreservaat is niet toegankelijk zonder gids, maar wat verder – aan het kruispunt van de Emmaweg met de Zeedijk van de Prosperpolder – heb je bovenaan de dijk een vogelkijkhut. Hier heb je een prachtig zicht op deze immense vlakte vol schorren en kreken. Met wat geluk zie je zelfs een zeearend die hier stilaan raakt ingeburgerd.

vogelkijkhut Verdronken Land van Saeftinghe

Vogels spotten op het Verdronken Land van Saeftinghe.

 

Negende tussenstop: de Prospersite

In Prosperdorp staan we weer op Belgische bodem. Hier vonden de opnames van de ‘elfde van den elfde’ plaats. ‘Alsof de tijd is blijven stilstaan’, Prosperdorp is een unieke plek. Aan de Prosperhoeve vind je een bord met uitleg hoe dit wonderlijke dorp in de achttiende eeuw is kunnen ontstaan door inpoldering en een hertog met een ijzeren wil en goede visie. De grootse hoeves in het dorp zijn stille getuigen van een bloeiend landbouwverleden.

De hoeve dateert van 1850. Ze werd gebouwd in opdracht van hertog Prosper Van Aerenberg. Hij liet het gebied indijken, creëerde landbouwgrond, stelde rentmeesters aan en trok boeren aan. De hoeve is nu nog niet toegankelijk, maar binnen onafzienbare tijd wil vzw Prospersite de hoeve restaureren en er een bezoekerscentrum van maken.

Prosperhoeve

Er zijn plannen om van de Prosperhoeve een bezoekerscentrum te maken.

 

Tiende tussenstop: Prosperdorp

Het centrum van Prosperdorp is een beschermd dorpsgezicht. De kerk staat er eenzaam hevige winden te trotseren. In zijn schaduw ligt café Den Angeluus waar ze een paar lekkere streekbieren op fles hebben liggen.

In dit dorp vonden eind 2014 de opnames van ‘Den Elfde van den elfde’ plaats.

Kerk Prosperdorp

Prosperdorp heeft sinds 2012 een beschermd dorpsgezicht.

 

Elfde tussenstop: de boomhut

De boomhut uit de serie vind je bij het verlaten van Prosperdorp via de Hertog Prosperstraat. De boomhut is niet toegankelijk en wordt door de filmmakers overgelaten aan de elementen. Dit is het erf van boer Hubert. Nu onbewoond, maar binnen onafzienbare tijd wordt hier het Hooghuis uit Doel steen voor steen heropgebouwd.

Boomhut - boer Hubert

De boomhut is een van de locaties waar de serie ‘Elfde van den Elfde’ werd opgenomen.

 

Aan het pompgemaal draai je op naar rechts waarna je 500 meter verder terug aan de parking van de Infokeet bent.

 

Fiche van ‘Elf Tussenstops’:

Algemeen:

*De route is vlak en verhard. Ze is perfect haalbaar voor fijne banden. Enkel een klein stukje ‘kinderkopjes’ tussen knooppunten 17 en 14.

*De fietsbrochure kan je gratis afhalen bij alle toeristische diensten in de regio of bestellen.

Positief:

*Veel afwisseling

*Veel beleving

*Verkeersarme wegen

Negatief:

*Beuken tegen de wind.

 

‘Elf Tussenstops’ kruist:

*Fietsroutes:

– Polderlandroute (48 km) in Doel

– Doel Ecofietsroute (32 km) in Doel

– Theo Middelkamproute (145 km) in Emmadorp (NL)

Marijn Follebout, 11 maart 2016

Wat vind je zelf van ‘Elf Tussenstops’? Geef hieronder gerust je punten op tien voor deze route.

 

Laat een reactie achter